Dark Web, Sextortion, Εγκλήματα, Παιδιά, Τεχνητή Νοημοσύνη

Παιδόφιλοι δημιουργούν γυμνές εικόνες παιδιών με AI για να τα εκβιάσουν, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση

Μετάφραση

Οι παιδόφιλοι παροτρύνονται να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν γυμνές εικόνες παιδιών για να τους αποσπάσουν πιο ακραίο υλικό, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση για την κακοποίηση παιδιών.

Το Ίδρυμα Internet Watch Foundation (IWF) δήλωσε ότι ένα εγχειρίδιο που βρέθηκε στον σκοτεινό ιστό περιείχε ένα τμήμα που ενθάρρυνε τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν εργαλεία «απογύμνωσης» για να αφαιρούν τα ρούχα από τις φωτογραφίες εσωρούχων που στέλνει ένα παιδί. Η παραποιημένη εικόνα θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί εναντίον του παιδιού για να το εκβιάσει να στείλει πιο γραφικό περιεχόμενο, δήλωσε το IWF.

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε δει ότι οι δράστες συμβουλεύουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να χρησιμοποιούν την τεχνολογία AI για αυτούς τους σκοπούς», δήλωσε το IWF.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία βρίσκει και αφαιρεί υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, προειδοποίησε πέρυσι για την αύξηση των περιπτώσεων εκβιασμού, όπου τα θύματα χειραγωγούνται ώστε να στείλουν γραφικές εικόνες του εαυτού τους και στη συνέχεια απειλούνται με τη δημοσιοποίηση των εικόνων αυτών, εκτός αν παραδώσουν χρήματα. Σημείωσε επίσης τα πρώτα παραδείγματα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία «εκπληκτικά ρεαλιστικού» περιεχομένου κακοποίησης.

Ο ανώνυμος συγγραφέας του διαδικτυακού εγχειριδίου, το οποίο αριθμεί σχεδόν 200 σελίδες, καυχιέται ότι έχει «εκβιάσει με επιτυχία» 13χρονα κορίτσια να στείλουν γυμνές εικόνες στο διαδίκτυο. Το IWF δήλωσε ότι το έγγραφο έχει διαβιβαστεί στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το IWF δήλωσε επίσης ότι το 2023 ήταν «η πιο ακραία χρονιά που έχει καταγραφεί». Η ετήσια έκθεσή του ανέφερε ότι ο οργανισμός βρήκε περισσότερες από 275.000 ιστοσελίδες που περιείχαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πέρυσι, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει η IWF, με ρεκόρ υλικού «κατηγορίας Α», το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τις πιο σοβαρές εικόνες, όπως βιασμό, σαδισμό και κτηνοβασία. Το IWF δήλωσε ότι περισσότερες από 62.000 σελίδες περιείχαν περιεχόμενο κατηγορίας Α, σε σύγκριση με 51.000 το προηγούμενο έτος.

Το IWF βρήκε 2.401 εικόνες υλικού αυτοδημιούργητου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – όπου τα θύματα χειραγωγούνται ή απειλούνται για να καταγράψουν την κακοποίηση του εαυτού τους – τραβηγμένες από παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι είχαν δει κακοποίηση να λαμβάνει χώρα σε οικιακά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των υπνοδωματίων και των κουζινών.

Η Susie Hargreaves, διευθύνουσα σύμβουλος του IWF, δήλωσε ότι οι καιροσκόποι εγκληματίες που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα παιδιά «δεν αποτελούν μακρινή απειλή». Η ίδια δήλωσε: «Δεν είναι μια επικίνδυνη απειλή: «Εάν τα παιδιά κάτω των έξι ετών γίνονται στόχος με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να κάνουμε συζητήσεις που να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους τώρα για να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τους κινδύνους».

Η Hargreaves πρόσθεσε ότι ο νόμος περί διαδικτυακής ασφάλειας επιβάλλει στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης καθήκον φροντίδας για την προστασία των παιδιών, «πρέπει να λειτουργήσει».

Ο Tom Tugendhat, υπουργός ασφάλειας, δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Οι πλατφόρμες που θεωρείτε ασφαλείς μπορεί να ενέχουν κίνδυνο», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εισαγάγουν ισχυρότερες διασφαλίσεις για την πρόληψη της κατάχρησης.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, Ofcom, το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας τριών έως τεσσάρων ετών διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και τα μισά παιδιά κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις για την απαγόρευση της πώλησης smartphones σε παιδιά κάτω των 16 ετών και την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τα 13 στα 16 έτη.