Εργασία, Μέλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Ο Elon Musk λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό

Μετάφραση

«Πιθανότατα κανένας από εμάς δεν θα έχει δουλειά», δήλωσε ο Musk σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα τεχνολογικό συνέδριο. O Musk περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι «προαιρετικές».

«Αν θέλετε να κάνετε μια δουλειά που είναι κάτι σαν χόμπι, μπορείτε να κάνετε μια δουλειά», είπε ο Musk. «Αλλά κατά τα άλλα, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα παρέχουν οποιαδήποτε αγαθά και υπηρεσίες θέλετε».

Για να λειτουργήσει αυτό το σενάριο, δήλωσε, θα πρέπει να υπάρξει «καθολικό υψηλό εισόδημα» – που δεν πρέπει να συγχέεται με το καθολικό βασικό εισόδημα, αν και δεν μοιράστηκε πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό. «Δεν θα υπήρχε έλλειψη αγαθών ή υπηρεσιών», είπε.

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αρκετά γρήγορα ώστε οι ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρείες και οι καταναλωτές να προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα. Οι ανησυχίες συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται σχετικά με το πώς θα αλλάξουν διάφορες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα πολλαπλασιάζεται στην αγορά.

Τον Ιανουάριο, ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιο αργά από ό,τι περίμεναν και φοβόντουσαν ορισμένοι. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η πλειονότητα των θέσεων εργασίας που είχαν προηγουμένως προσδιοριστεί ως ευάλωτες στην ΤΝ δεν ήταν οικονομικά επωφελής για τους εργοδότες να αυτοματοποιήσουν εκείνη τη στιγμή.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό ότι πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν θα χρειαστεί να αντικατασταθούν, όπως οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι δημιουργοί και οι εκπαιδευτικοί.

Ο Musk έχει μιλήσει ανοιχτά για τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, αποκάλεσε την τεχνολογία τον μεγαλύτερο φόβο του. Ανέφερε τη σειρά «Culture Book Series» του Ian Banks, μια ουτοπική μυθιστορηματική ματιά σε μια κοινωνία που διοικείται από προηγμένη τεχνολογία, ως την πιο ρεαλιστική και «την καλύτερη απεικόνιση μιας μελλοντικής τεχνητής νοημοσύνης».

Σε ένα μέλλον χωρίς δουλειά, ωστόσο, ο Musk αμφισβήτησε αν οι άνθρωποι θα αισθάνονται συναισθηματικά ικανοποιημένοι.

«Το ερώτημα θα είναι πραγματικά το νόημα – αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, έχει νόημα η ζωή σας;», είπε. «Νομίζω ότι υπάρχει ίσως ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε αυτό – στο ότι μπορούμε να δώσουμε νόημα στην τεχνητή νοημοσύνη».

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/05/23/tech/elon-musk-ai-your-job/index.html