Αντιμετωπίζουμε τώρα την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο!

Είναι γεγονός ότι το Διαδίκτυο εξασφαλίζει στους χρήστες του εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, αλλά ταυτόχρονα τους εκθέτει σε κινδύνους, με αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το έργο μας για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, εκτός του ότι επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτά τα ζητήματα, παράλληλα επιδιώκει την ενδυνάμωση των μαθητριών και φοιτητριών σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματά τους, παρέχοντας ταυτόχρονα υποστήριξη σε θύματα και πιθανά θύματα βίας στον κυβερνοχώρο.

Τι είναι η διαδικτυακή βία;

Ο όρος «διαδικτυακή βία» (ή «διαδικτυακός εκφοβισμός») περιγράφει την πράξη κάποιου που παρενοχλεί, απειλεί, βασανίζει ή/και ταπεινώνει κάποιον άλλο, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί μέσω μηνυμάτων κειμένου (SMS), ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδων κ.λπ. και συνήθως στοχεύει να τρομάξει τους αποδέκτες, να προκαλέσει θυμό ή ντροπή.

Ποιος επηρεάζεται από τη διαδικτυακή βία;

Η διαδικτυακή βία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια το βιώνουν διαφορετικά και μερικές φορές πιο τραυματικά. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021, εκτιμάται ότι το 4-7% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μεταξύ 1-3% έχει βιώσει διαδικτυακή καταδίωξη/παρακολούθηση (cyberstalking).

Με βάση τα παραπάνω, η ανάγκη αντιμετώπισης και πρόληψης της έμφυλης διαδικτυακής βίας είναι επιτακτική μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, που όχι μόνο θα ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά θα τις εκπαιδεύσουν και θα τις υποστηρίξουν.

Ποιοι είναι οι στόχοι του TRACeD;

Το TRACeD στοχεύει στην καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας κατά κοριτσιών μεταξύ 7-18 ετών και γυναικών μεταξύ 18-25 ετών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Υιοθετώντας μια διατομεακή προσέγγιση, το TRACeD θα:
– εκπαιδεύσει γυναίκες, κορίτσια, δασκάλους, γονείς και επαγγελματίες πάνω στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου,
– αναπτύξει μια διαδραστική πλατφόρμα για την παροχή άμεσης υποστήριξης στα θύματα της διαδικτυακής βίας,
– δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστήριξης θυμάτων διαδικτυακής βίας εντός των σχολείων με στόχο την καταγραφή περιστατικών έμφυλης διαδικτυακής βίας και
– ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη βία στον κυβερνοχώρο μέσω εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το TRACeD είναι ένα διετές έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024. Είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, μαζί με τους ακόλουθους εταίρους: ActionAid Hellas, CODECA – Center for Social Cohesion, Development & Care, CSIi – Cyber Security International Institute, Fondazione Carolina και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.

 

Το παρόν έντυπο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV-2021-DAPHNE). Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι μόνο του ή των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενό του.