Chatbots, Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Scarlett Johansson είπε στην OpenAI να μην χρησιμοποιήσει τη φωνή της – και δεν είναι ευχαριστημένη που μπορεί να το έκαναν ούτως ή άλλως

Μεταφράζει η Δήμητρα Βρισιμιτζάκη

Η OpenAI αρνήθηκε ότι η φωνή της ChatGPT βασίζεται στην Johansson, αλλά σίγουρα της μοιάζει πολύ. 

Η Scarlett Johansson ισχυρίζεται ότι η OpenAI της ζήτησε να γίνει η φωνή πίσω από το ChatGPT – αλλά όταν εκείνη αρνήθηκε, η εταιρεία προχώρησε και δημιούργησε μια φωνή που ακουγόταν ακριβώς όπως εκείνη. Σε μια δήλωση που μοιράστηκε στο NPR, η Johansson λέει ότι τώρα “αναγκάστηκε να προσλάβει νομικό σύμβουλο” και έστειλε δύο επιστολές στην OpenAI για να ρωτήσει πώς δημιουργήθηκε η φωνή που μοιάζει με τη φωνή του ChatGPT, γνωστή ως Sky. 

“Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Sam Altman, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να φωνάξω το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0”, γράφει η Johansson. Λέει ότι ο Altman επικοινώνησε με τον ατζέντη της μόλις δύο ημέρες πριν από την πρώτη επίδειξη της φωνής ChatGPT από την εταιρεία, ζητώντας της να το ξανασκεφτεί. 

Ο Altman έχει καταστήσει σαφές ότι θαυμάζει τη δουλειά της Johansson. Έχει πει ότι η ταινία Her, στην οποία η Johansson εμφανίζεται ως φωνητική βοηθός AI, είναι η αγαπημένη του ταινία- μετά την εκδήλωση της ChatGPT την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε τη λέξη “her”, προφανώς αναφερόμενος στο voice demo που παρουσίασε η εταιρεία, το οποίο παρουσίαζε μια βοηθό που ακουγόταν ακριβώς όπως η Johansson. 

Ο Altman δήλωσε: “Η φωνή της Sky δεν είναι της Scarlett Johansson, και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Επιλέξαμε τον ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Johansson. Από σεβασμό προς την κα Johansson, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Ζητάμε συγγνώμη  στην κα Johansson που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα”. 

Η OpenAI ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη φωνή της Sky για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το “πώς επιλέξαμε τις φωνές στο ChatGPT”. 

Η Johansson λέει ότι “σοκαρίστηκε, θύμωσε και δυσπιστούσε” για το πόσο “τρομακτικά παρόμοια” ακουγόταν η φωνή της Sky με την ίδια. Η OpenAI δήλωσε ότι η φωνή προέρχεται από μία ηθοποιό που προσέλαβαν και η οποία μιλάει με τη φυσιολογική φωνή ομιλίας της. Η εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί το όνομα της ηθοποιού, επικαλούμενη λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. 

Η φωνή της Sky είναι διαθέσιμη από τότε που η OpenAI ξεκίνησε τη φωνητική λειτουργία του ChatGPT τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά η σύνδεση με την Johansson δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν η OpenAI παρουσίασε ένα ενημερωμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έκανε τη φωνή πιο εκφραστική. Το demo είχε μια ανατριχιαστική ομοιότητα με τη βοηθό της Johansson στο Her, οδηγώντας σε πρωτοσέλιδα και ακόμη και σε ένα αστείο του Saturday Night Live σχετικά με τη σύγκριση. 

Τουλάχιστον προς το παρόν, η Johansson φαίνεται να θέλει απλώς μια εξήγηση. Λέει ότι αναζητά “λύση με τη μορφή διαφάνειας” και ζήτησε από την OpenAI να “περιγράψει λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησε” τη φωνή της Sky. Η Mira Murati, CTO της OpenAI, δήλωσε ότι η φωνή της Sky δεν σχεδιάστηκε για να ακούγεται σαν την Johansson. Η Joanne Jang, επικεφαλής της συμπεριφοράς μοντέλων στην OpenAI, δήλωσε στο ότι η εταιρεία “συζητά” με τους εκπροσώπους της Johansson για τις ανησυχίες τους. 

Ένας εκπρόσωπος της Johansson έστειλε την ίδια δήλωση: 

“Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Sam Altman, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να εκφωνήσω το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0. Μου είπε ότι ένιωθε ότι με το να εκφράσω το σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ανακουφίσει τους ανθρώπους. Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά. Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μου έμοιαζε το νεότερο σύστημα με το όνομα “Sky”. Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δυσπιστούσα που ο κ. Altman θα ακολουθούσε μια φωνή που ακουγόταν τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου, ώστε οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά. Ο κ. Altman υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια μόνο λέξη “her” – μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου σε ένα σύστημα συνομιλίας, τη Samantha, η οποία συνάπτει στενή σχέση με έναν άνθρωπο. Δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το demo του ChatGPT 4.0, ο κ. Altman επικοινώνησε με τον ατζέντη μου, ζητώντας μου να το ξανασκεφτώ. Πριν προλάβουμε να συνδεθούμε, το σύστημα είχε κυκλοφορήσει. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους, αναγκάστηκα να προσλάβω νομικό σύμβουλο, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές στον κ. Altman και την OpenAI, εκθέτοντας τι είχαν κάνει και ζητώντας τους να περιγράψουν λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησαν τη φωνή “Sky”. Κατά συνέπεια, η OpenAI συμφώνησε απρόθυμα να αποσύρει τη φωνή “Sky”. Σε μια εποχή που όλοι μας παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία του ομοιώματός μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που χρήζουν απόλυτης σαφήνειας. Προσβλέπω στην επίλυση με τη μορφή της διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στην εξασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων”. 

Πηγή: 

https://www.theverge.com/2024/5/20/24161253/scarlett-johansson-openai-altman-legal-action