Μη κατηγοριοποιημένο

Ραγδαία αύξηση σε υλικό διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων τα τελευταία 2 χρόνια

 Γράφει η Σωτηρία Καρυοφύλλη, φοιτήτρια Ψυχολογία

 

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2022 από το Internet Watch Foundation (IWF, Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου) φαίνεται πως τέτοια περιστατικά σοβαρής κακοποίησης ανηλίκων διαδικτυακά έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ μεταξύ άλλων πλήττονται ακόμα και παιδιά στη βρεφική ή νηπιακή ηλικία.

Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των URLs που περιείχαν σκληρό υλικό κακοποίησης ήταν ο μεγαλύτερος, που έχει, μέχρι τώρα, εντοπιστεί από τον οργανισμό. Το 2022 το IWF ανέλαβε δράση και αφαίρεσε ή μπλόκαρε περισσότερες από 51.000 διαδικτυακές ιστοσελίδες με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Α κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το πιο σοβαρό είδος απεικόνισης και περιλαμβάνει τα πιο ακραία είδη σεξουαλικής κακοποίησης. Συγκριτικά, ο  παραπάνω αριθμός διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, όπου το IWF ανακάλυψε τότε 20.050 ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου.

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι πως όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού, τόσο πιο ακραίας μορφής φαίνεται να είναι η σεξουαλική κακοποίησή του. Πρέπει επίσης να αναφερθεί το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα δεν γνωρίζουν ότι βιντεοσκοπούνται, ενώ είναι γεγονός πως το αυτοδημιούργητο υλικό έχει αυξηθεί, προβάλλοντας παιδιά που έχουν εξαναγκαστεί σε πράξεις κακοποίησης από θύτες που λειτουργούν από απόσταση.  

Η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού IWF, Susie Hargreaves, ανέφερε στο Sky News πως οι αναλυτές βλέπουν όλο και περισσότερα παιδιά να κακοποιούνται, με τις ηλικίες τους να είναι πλέον όλο και μικρότερες. Πιο συγκεκριμένα, σε φωτογραφίες παιδιών ηλικίας μέχρι δύο έτη, το 81% του υλικού ανήκε σε κακοποίηση Α κατηγορίας. Αντίστοιχα, 50% του υλικού αφορούσε σε ηλικίες παιδιών 3-6 ετών, 20% σε ηλικίες 7-10 και 17% σε ηλικίες 11-13 ετών. Η Hargreaves ανέφερε μεταξύ άλλων πως, μετά από 12 χρόνια που ασχολείται, εξακολουθεί να παραμένει σοκαρισμένη από το ότι το χειρότερο είδος κακοποίησης αφορά σε τέτοιες ηλικίες. Aυτά τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν κακοποιούνται από ενήλικες.

Στην αναφορά της, η Hargreaves λέει πως πάντα ήταν προσεκτική ώστε να μην περιγράψει με λεπτομέρεια κάτι που θα δυσαρεστήσει το ευρύ κοινό. Ωστόσο, πλέον αρχίζει να πιστεύει πως ίσως πρέπει να είναι πιο ειλικρινής και αναλυτική, για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την έκταση και τη σοβαρότητα της κακοποίησης. Ακόμα, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Sky News πως, ενώ ο οργανισμός δεν κρίνει την ευρύτερη πορνογραφία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται λόγος για παιδική πορνογραφία, καθώς πρόκειται για λανθασμένη ορολογία. Δεν είναι βοηθητικό δηλαδή το φαινόμενο να αποκαλείται από τον κόσμο ως “παιδικό πορνό”, καθώς υποβαθμίζει τις συνέπειες της κακοποίησης στα ανήλικα άτομα. Γενικά, ωθεί τον κόσμο να αντιληφθεί πως στην καρδιά του φαινομένου, πρόκειται για αληθινά παιδιά που κακοποιούνται. Αναφέρει την περίπτωση μιας πολύ γενναίας 20χρονης επιζώσας που συνάντησε, η οποία σώθηκε όταν ήταν 12 χρονών. Παραθέτει πως κάποιος την προσέγγισε σε ένα εμπορικό κέντρο λέγοντάς της πως έχει δει τις φωτογραφίες της online. Η κοπέλα της είπε ότι από τότε νιώθει σωματικά φοβισμένη κάθε μέρα. “Ας το πούμε, λοιπόν, ως έχει. Πρόκειται για κακοποίηση παιδιών, τα οποία είναι τα πιο ευάλωτα ηλικιακά και οφείλουμε να προστατέψουμε”.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει από όλους αντιληπτό είναι πως πρόκειται για ένα πολύ καλά συντονισμένο κύκλωμα με πρωτοφανή οργάνωση στη διακίνηση κακοποιητικού σεξουαλικού περιεχομένου. Οι αναρτήσεις γίνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα, και αυτό επιβεβαιώνεται από δεδομένα του IWF το 2022. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός αξιολογούσε κάθε 90 δευτερόλεπτα μια ιστοσελίδα, η οποία κάθε 2 λεπτά έδειχνε παιδιά να κακοποιούνται σεξουαλικά.

Είναι γεγονός πως οι εγκληματίες εμπορευματοποιούν την σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση των παιδιών και από ότι φαίνεται δεν είναι κάτι που κοινοποιείται μόνο στο Dark Web. Σύμφωνα με αναλύτρια διαδικτυακού περιεχομένου του IWF, είναι ενοχλητικό το πόσο δεδομένες είναι τέτοιες ιστοσελίδες, όπου η παιδική κακοποίηση θεωρείται καθημερινότητα. Πολύ εύκολα μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση σε ιστοσελίδες με κακοποιητικό υλικό Α κατηγορίας. Πλέον, αποτελεί θέμα δημόσιας ασφάλειας, καθώς δεν βρίσκεται στις “σκοτεινές γωνιές” του διαδικτύου, αλλά είναι σε κοινή θέα. Ωστόσο αυτές οι ιστοσελίδες δεν δημιουργούνται από mainstream εταιρίες “υποδοχής”, αλλά κυρίως εντοπίζονται σε  servers λιγότερο γνωστών εταιριών με έδρα την Ευρώπη ή την Ασία. Σύμφωνα με το Sky News, σε servers του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίζεται μόνο το 1% των ιστοσελίδων, και αυτό γιατί η νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή που τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να σβηστεί πολύ άμεσα, περιορίζοντας τη δράση των εγκληματιών να επωφεληθούν από την κακοποίηση των παιδιών. Και πάλι, ωστόσο, τα περισσότερα κακοποιημένα παιδιά βρίσκονται στη Βρετανία, ενώ η κίνηση να ανέβει τέτοιο περιεχόμενο σε διαφορετικούς servers καθιστά πιο δύσκολο το “κατέβασμά” του.

Κλείνοντας, καταλήγουμε πως η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι ένα απεχθές έγκλημα με σοβαρές συνέπειες για τα επιζώντα άτομα. Οι δράστες χρειάζεται να εντοπίζονται άμεσα και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, πολύ σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχουν φορείς και οργανισμοί, που εργάζονται συστηματικά για την διαγραφή του υλικού και τη διερεύνηση των δραστών. Αυτό, όμως, που θα έπρεπε επίσης να γίνει είναι οι εταιρίες στο Διαδίκτυο να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και να λειτουργούν προληπτικά για την κοινοποίηση τέτοιου κακοποιητικού υλικού μέσα από τις πλατφόρμες τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αξιοποιώντας δυνατότητες ολικής αποκρυπτογράφησης, ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι το περιεχόμενο που κοινοποιείται διαθέτει ασφαλή χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος του αναρτημένου περιεχομένου, προστατεύοντας τα νεαρά άτομα και καθιστώντας την πλοήγηση στο διαδίκτυο περισσότερο ασφαλή για όλους.

Πηγή:

https://news.sky.com/story/most-extreme-online-child-sexual-abuse-material-doubles-in-two-years-with-babies-and-toddlers-among-the-victims-12864982