Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να φέρει κύμα από απάτες – Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Γράφει η Κατερίνα Δεναξά, φοιτήτρια Ψυχολογίας

H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, που έχει διευκολύνει την δουλειά αρκετών ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι επίδοξοι απατεώνες. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εμφανιστούν μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικής απάτης phishing και smishing, τα οποία θα έχουν απαλλαχθεί από τυχόν τυπογραφικά λάθη, το κύριο, δηλαδή, αναγνωριστικό της υφιστάμενης απάτης μέχρι σήμερα.

Αναλυτικότερα, μια μορφή απάτης με πολυάριθμα θύματα αναμένεται να είναι η αποστολή μηνυμάτων, που θα φαίνεται να προέρχονται από πιστοποιημένους φορείς ειδικά από υπηρεσίες όπως η Εφορία. Η επιτυχία αυτής της κατηγορίας απατών, γενικότερα, έγκειται στο γεγονός ότι ο τρόπος σύνταξής τους προορίζεται να προκαλέσει έντονη συναισθηματική αντίδραση στα θύματα, ώστε να μην προλάβουν να επεξεργαστούν λογικά το κείμενο και να προχωρήσουν άμεσα σε όσα βήματα τους υπαγορεύονται. Για τον λόγο αυτό, συχνά, χρησιμοποιούν λεξιλόγιο όπως “επείγουσα” ή “εκκρεμής” οφειλή ή δίνουν ένα σύντομο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο ο παραλήπτης πρέπει να προβεί στις αναφερόμενες από τους απατεώνες ενέργειες. Επιπλέον, η προσωποποιημένη αναφορά μέσω προσφώνησης είναι ακόμα ένα τέχνασμα, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το μήνυμα αλλά και να τονισθεί ο επιτακτικός χαρακτήρας του.  

Λόγω, λοιπόν, της αληθοφανούς όψης των μηνυμάτων αυτών οι πολίτες είναι χρήσιμο να είναι ενημερωμένοι για τα περιστατικά αυτά, ώστε αν υπάρξει απόπειρα εξαπάτησής τους, να είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν. Συνεπώς, ορισμένες προτεινόμενες καλές πρακτικές είναι οι εξής:

  • Αποφύγετε να προβείτε σε ενέργειες, αμέσως μόλις διαβάσετε το μήνυμα. Αντ’ αυτού ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά ψάχνοντας για σημάδια, που να μαρτυρούν την απατηλή φύση του μηνύματος αυτού.
  • Εάν έχετε αμφιβολίες για την εγκυρότητα του μηνύματος που παραλάβατε επικοινωνήστε με την υπηρεσία, που φαίνεται να σας το έστειλε όχι απαντώντας στο ληφθέν μήνυμα, αλλά στέλνοντας ένα καινούργιο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αυτής ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της. Τα στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού, που σας ενδιαφέρει μπορείτε να τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
  • Ενημερωθείτε σχετικά με την χρήση των πλατφορμών κρατικών φορέων όπως η εφορία, ώστε να γνωρίζετε το πως μπορείτε να παρακολουθείτε τις οφειλές σας και τα σχετικά στοιχεία σας. Είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει γνώση και κατανόηση της δραστηριότητας σας, ώστε σε περίπτωση, που υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιο αντιφατικό μήνυμα να το υποπτευθείτε πιο εύκολα.
  • Εάν κάποιο μήνυμα σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανότατα δεν είναι.

Καταλήγοντας, το AI έχει έρθει για να μείνει και να κάνει αλλαγές, με τις οποίες θα πρέπει να εξοικειωθούμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι. Χρειάζεται παρέμβαση από ολόκληρο κράτος, ώστε να περιοριστούν οι επιθέσεις αυτού του είδους, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο ή σύντομο. Επομένως είναι σημαντικό να αποκτήσουν οι περισσότεροι πολίτες την ικανότητα να υιοθετούν και προσωπικές πρακτικές προστασίας.

Πηγή:

https://www.in.gr/2023/05/29/b-science/technology/texniti-noimosyni-chatgpt-stoxeyei-tous-forologoumenous/