Μεταφράζει ο Μιχάλης Τοπούζης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε έρευνα σε βάρος των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, προς διαπίστωση του βαθμού στον οποίο εφαρμόζουν τις κατάλληλες πολιτικές προστασίας ανηλίκων ύστερα από ευρείες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των social media από παιδιά. Η έρευνα επικεντρώνεται στον εθιστικό χαρακτήρα του περιεχομένου που καταναλώνεται από παιδιά, αντικατοπτρίζοντας δύο παρόμοιες έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον του TikTok στις αρχές του χρόνου.
Ειδικότερα ερευνώνται τα εθιστικά χαρακτηριστικά που έχουν οι εν λόγω πλατφόρμες, τα οποία μπορούν να παρομοιαστούν με “δίνη” ή “σκουληκότρυπα” που είναι σχεδιασμένα να απορροφούν ανεξέλεγκτα το χρόνο και την προσοχή των νέων, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία μη-ρεαλιστικών σωματικών προτύπων, ακόμα και σε κατάθλιψη. Σημαντική πτυχή της έρευνας θα αποτελέσει και το εάν τα παιδιά κάτω των 13 ετών αποκλείονται αποτελεσματικά από τη χρήση των εν λόγω πλατφορμών.
“Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η Meta έχει πράξει αρκετά ώστε να συμμορφώνεται με τον κανονισμό DSA [Digital Services Act] και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν, δηλαδή το να μετριάσει τον κίνδυνο αρνητικής επιρροής στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των νεαρών Ευρωπαίων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram” ανέφερε στο Χ ο Thierry Breton, Επίτροπος εσωτερικών αγορών της Ε.Ε. και επικεφαλής της έρευνας.
“Θέλουμε οι νέοι να έχουν μία ασφαλή, ηλικιακά κατάλληλη διαδικτυακή εμπειρία” είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Meta, Kirstin MacLeod, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει περισσότερα από 50 εργαλεία και πολιτικές στοχεύοντας στην προστασία των νέων. “Πρόκειται για μία πρόκληση που ταλανίζει ολόκληρη τη βιομηχανία, αδημονούμε να μοιραστούμε λεπτομέρειες του έργου μας με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν.”
Οι έρευνες που διεξήχθησαν σε βάρος του Tiktok και της Meta στα πλαίσια του DSA ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους, είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι οι ομοιότητες που παρουσίασαν απλά αντικατοπτρίζουν τον παρόμοιο τρόπο που λειτουργούν οι αντίστοιχες πλατφόρμες τους. “Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλατφορμών τις ωθεί στο να αντιγράφουν η μία χαρακτηριστικά και τεχνάσματα της άλλης”.
Στον απόηχο της έκδοσης του νέου βιβλίου “The Anxious Generation” από τον Jonathan Haidt, ο Κοινωνικός Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι η ευρεία χρήση των social media από τους νέους, αναδιοργανώνει την εγκεφαλική τους δομή και τους προκαλεί άγχος. Τον Οκτώβριο μάλιστα, ένας συνασπισμός από Πολιτείες των ΗΠΑ προέβη σε αγωγή εναντίον της εταιρείας Meta, εγκαλώντας την για τα βλαβερά για την ψυχική υγεία των παιδιών προϊόντα της.
Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act,DSA) είναι ένα εκτενές εγχειρίδιο που στοχεύει να προστατεύσει τα διαδικτυακά ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων και τέθηκε σε ισχύ για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοιχτές έρευνες σε βάρος έξι πλατφορμών, έκαστη για διαφορετικού λόγους: AliExpress, Facebook, Instagram, Tiktok, TikTok Lite kai Χ, ενώ στα πλαίσια της DSA, οι ανωτέρω πλατφόρμες απειλούνται με πρόστιμα έως και 6% του παγκοσμίου τζίρου τους.
Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να διερευνά την εφαρμογή TikTok Lite- Μία εκδοχή του TikTok που καταναλώνει λιγότερα δεδομένα- αναφορικά με το σύστημα ανταμοιβών που διαθέτει, το οποίο ανταμείβει τους χρήστες για όσο εμπλέκονται στην πλατφόρμα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος ανταμοιβής, δεδομένης της ανησυχίας για τον αντίκτυπο του στα παιδιά.
Μάλιστα τότε ο Breton είχε αναφέρει χαρακτηριστικά “Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα των social media”
Πηγή:
https://www.wired.com/story/meta-faces-fresh-probe-over-addictive-effect-on-kids/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.