Η αμφισβήτηση γύρω από τις μεθόδους της Meta να αντιμετωπίσει φαινόμενα, όπως η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης και η οργάνωση εξτρεμιστικών ομάδων, έχει αυξηθεί κατά πολύ, ειδικότερα μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην υιοθέτηση της End-2-End Encryption. Βέβαια, η ίδια τονίζει πως η παραπάνω μορφή κρυπτογράφησης, όπως και άλλα εργαλεία που μελετά, θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της ομαλής χρήσης των πλατφορμών της από όλους. Κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς.
Μια έρευνα του Tech Transparency Project (βρίσκεται δημοσιευμένη στο Wired) αναφέρει πως παραπάνω από 200 παραστρατιωτικές ομάδες οργανώνονται μέσω του Facebook. Μάλιστα, πολλές από αυτές συγκαταλέγονται στη λίστα των ΄΄πιο επικίνδυνων ανθρώπων και οργανισμών΄΄ της Meta. Μια από αυτές, η Free American Army, αποτελεί μια ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα που καλεί πολίτες να ενισχύσουν το έργο τους.
Μετά την εξέγερση και την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι περισσότερες ομάδες διατήρησαν χαμηλό προφίλ, ενώ πολλές κατακερματίστηκαν και περιορίστηκαν τοπικά. Όμως, φαίνεται πως πλέον δρουν σαν συνασπισμοί, και καλούν ΄΄ενεργούς πατριώτες΄΄ να οργανωθούν μαζί τους και να εκπαιδευτούν ακόμα και στρατιωτικά. Ως εχθροί τους αναφέρονται μεταξύ άλλων οι μετανάστες, οι κομμουνιστές και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση.
Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις όλο και αυξάνονται στην Αμερική και το Facebook διευκολύνει την επικοινωνία τους με πολίτες, μέσω της ανοχής που δείχνει και της μη λήψης μέτρων. Η δύναμή τους συνεχίζει και αυξάνεται, ενώ μπορούν ακόμα και να εμπλακούν και να επηρεάσουν εκλογές, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Μέλος του Tech Transparency Project αναφέρει πως παρακολουθεί εξτρεμιστές από το 2021 και πως το Facebook με τα chat rooms αποτελούν τα κύρια μέρη επικοινωνίας και οργάνωσής τους.
Η λίστα με τις εξτρεμιστικές ομάδες είναι τεράστια. Ελάχιστες από αυτές έχουν δεχτεί αποκλεισμό από τη Meta, ωστόσο, φαίνεται πως οργανώνονται συνεχώς σε νέες ομάδες, εκφράζοντας την ίδια ρητορική μίσους, με το Facebook να μένει αμέτοχο. Μέσα από αυτό, γίνεται αντιληπτή η αδυναμία της εταιρίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο. Πώς μια εταιρία διατρανώνει την επιτυχία της στη διασφάλιση των χρηστών της όταν αδυνατεί να αναχαιτίσει τη δράση εξτρεμιστών ακόμα και όταν αυτοί δρουν ανενόχλητοι και εντελώς φανερά με ελεύθερες δημοσιεύσεις που καλούν πολίτες να εκπαιδευτούν στρατιωτικά; Όταν οι ίδιες ομάδες διαμηνύουν την έχθρα τους εναντίων ανθρώπων, όπως μεταναστών και ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό;
Φαίνεται πως ο Mark Zuckerberg δεν έχει λάβει στα σοβαρά τις μηνύσεις και τις καταγγελίες που έχει δεχτεί η Meta, όπως και τις δίκες που είχε ως κατηγορούμενος σε υποθέσεις με θύματα παιδιά. Τα αδύναμα σημεία για ακόμα μια φορά εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την εταιρία και τον ιδρυτή της. Από εδώ και έπειτα, η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σκληρή και αμείλικτη κατά εταιριών κοινωνικής δικτύωσης που δε λαμβάνουν στα σοβαρά την ασφάλεια των ανθρώπων.
Πηγή:
https://www.wired.com/story/extremist-militias-are-coordinating-on-facebook/
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).