Apps, Sextortion, Ιδιωτικότητα

Ashley Madison: Ιστοσελίδα γνωριμιών ή άνδρο κυβερνοεκβιαστών;

Γράφει ο Μιχάλης Τοπούζης

Είναι γνωστό ότι η μοναξιά και η αποξένωση στις ημέρες μας οδηγεί πληθώρα χρηστών του διαδικτύου στο να καταφεύγουν σε ιστοσελίδες γνωριμιών όπως Ashley Madison, Tinder κτλ. Ωστόσο μεγάλη μερίδα αυτών των “μοναχικών ψυχών” αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο να υποκύψει κανείς στο δέλεαρ αυτών των ιστοσελίδων, καθώς απειλούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, η αξιοπρέπεια, η οικογενειακή ειρήνη, ακόμη και η καριέρα τους. Μιλάμε φυσικά για τους κυβερνοεκβιαστές οι οποίοι, ως γνήσιοι καιροσκόποι, δεν χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη αδυναμία προς όφελος τους.

Σύντομο ιστορικό της ιστοσελίδας

Η ίδια η ιστοσελίδα Ashley Madison ποτέ δεν έκρυψε την ελαφρά ηθική της, από τα γεννοφάσκια της κατά το έτος 2002 όπου έκανε ντεμπούτο με το θρασύ σύνθημα “Life is short, have an affair”, κάνοντας εμφανές το γεγονός ότι στοχεύει κυρίως σε έγγαμο πελατολόγιο. Το 2015 η ιστοσελίδα υπέστη παραβίαση, με τους επιτήδειους να αποσπούν όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμύρια χρηστών, απαιτώντας η ιστοσελίδα να τεθεί μόνιμα εκτός λειτουργίας, υπό την απειλή να δημοσιοποιηθούν δεδομένα χρηστών, απαίτηση η οποία δεν ικανοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν οι κυβερνοεγκληματίες να υλοποιήσουν την απειλή τους και να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο περί τα 10 gb συνομιλιών, φωτογραφιών, ονοματεπώνυμων και στοιχείων πληρωμής, θίγοντας, θα έλεγε κανείς, ανεπανόρθωτα τη φήμη του ιστότοπου και προκαλώντας ανυπολόγιστες απώλειες στα έσοδα και την επισκεψιμότητα. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, το έτος 2023 η ιστοσελίδα σημειώνει ρεκόρ με τους χρήστες να προσεγγίζουν τους 75 εκ. παγκοσμίως. Κατόπιν τούτων, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αρνητική διαφήμιση, ωστόσο η εξήγηση ίσως είναι πολυπαραγοντική.

Γιατί η Ashley Madison είναι πιο δημοφιλής από ποτέ;

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται, και μας υποδεικνύουν ότι η ιστοσελίδα είναι πιο περιζήτητη από ποτέ. Η άνοδος της σεξουαλικής απελευθέρωσης, η απόκλιση από τα τυπικά μοτίβα ενός γάμου ή μίας μακροχρόνιας σχέσης, ο εκθειασμός του σεξ και της πολυγαμίας, αλλά και η εγγενής ροπή των χρηστών τέτοιο τύπου ιστότοπων προς το αυξημένο ρίσκο είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στον “οργασμό” πελατείας στην εν λόγω ιστοσελίδα, η οποία δεν είναι και η μοναδική στη βιομηχανία  γνωριμιών. Μία βιομηχανία της οποία η “πίτα” έχει γιγαντωθεί την τελευταία δεκαετία. Η λογική ωστόσο επιτάσσει ότι το χρήμα προσελκύει τους επιτήδειους και δεδομένων των προαναφερθέντων, οι χρήστες είναι οι μοναδικοί εμπλεκόμενοι οι οποίοι θυματοποιούνται πραγματικά από τον κίνδυνο παραβίασης των δεδομένων τους.

Κίνδυνοι

Μία ιστοσελίδα γνωριμιών η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή πολυμέσων(φωτογραφιών, βίντεο) πέραν της ανωνυμίας της οποίας μπορεί να ισχυρίζεται ότι προσφέρει, δύναται να προστατεύσει τους χρήστες έως ένα περιορισμένο βαθμό, αναθέτοντας την απόλυτη ευθύνη της ασφάλειας των εκάστοτε χρηστών στην εμπειρία, την τεχνική/τεχνολογική γνώση και φυσικά στην καχυποψία και την προσοχή που διαθέτει στις εν γένει online συναλλαγές του. Ο κίνδυνος της ταυτοποίησης των χρηστών και ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) ή της υποκλοπής στοιχείων πληρωμής είναι πραγματικός και οι επιτήδειοι αμέτρητοι και αδίστακτοι. Για αρχάριους, προτείνεται η χρήση ψευδώνυμου για την αποφυγή ταυτοποίησης των χρηστών, η χρήση προπληρωμένων καρτών για την αποφυγή τυχόν υποκλοπής στοιχείων πληρωμής, ενώ η εγκατάσταση ενός έγκυρου internet security προγράμματος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Για τους πιο προχωρημένους χρήστες, προτείνεται να μην φαίνεται το πρόσωπο τους καθώς και κανένα άλλο χαρακτηριστικό που καθιστά τους χρήστες ταυτοποιήσιμους σε τυχόν πολυμέσα που θα ανταλλάξουν με το “ταίρι” τους.

Ποινικές ευθύνες

Φυσικά και οι ποινικές ευθύνες οφείλουν να βαρύνουν τους επιτήδειους για τις ενέργειες τους, αλλά και τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας, για τις παραλείψεις τους αναφορικά με την ελλιπή κυβερνοασφάλεια του ιστοτόπου τους, και όχι για το γεγονός ότι δεν υπέκυψαν στα αιτήματα των αυτεπάγγελτων “φρουρών της ηθικής” που απαίτησαν η ιστοσελίδα να κατεβάσει ρολά. Ωστόσο η παρέμβαση αυτή των επιτηδείων εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με το προϊόν που εμπορεύεται η Ashley Madison.

Ηθικές ευθύνες

Σίγουρα υπάρχει μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης η οποία συνηγορεί στο να κλείσει δια παντός η εν λόγω ιστοσελίδα η οποία, σύμφωνα με πολλούς, προάγει την ανηθικότητα, εμπορεύεται σαρκικές απολαύσεις και βλάπτει το κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια. Μόλαταυτα, η σχολή της ελευθερίας των επιλογών συναινόντων ενηλίκων είναι εξίσου παρούσα και έγκυρη. Συνεπώς, όπως και με τα περισσότερα διφορούμενα ζητήματα, τα συμπεράσματα οφείλουν να είναι κτήμα εκάστου κριτικά σκεπτόμενου ανθρώπου και συνοψίζονται στο εξής ερώτημα: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Πηγή:

https://gizmodo.com/ashley-madison-ftc-sextortion-blackmail-paypal-facebook-1851444552