Κοινωνία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Καλλιστεία AI: Μια Νέα Πραγματικότητα στον Κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει η Λίζα Λαμπροπούλου

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, αποκτώντας ρόλους που ξεπερνούν την παραδοσιακή της χρήση ως βοηθού σε ανθρώπινες διεργασίες. Ένα από τα πιο καινοτόμα παραδείγματα αυτής της εξέλιξης είναι τα πρώτα καλλιστεία AI στον κόσμο, που διοργανώνει η πλατφόρμα δημιουργών περιεχομένου Fanvue. Στα καλλιστεία Miss AI, διαγωνίζονται influencers που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση AI, δίνοντας μια νέα διάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη.

Κατηγορίες Αξιολόγησης στα Miss AI

Οι διαγωνιζόμενες στο Miss AI θα κριθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Εμφάνιση: Τα παραδοσιακά κριτήρια των καλλιστείων, όπως η ομορφιά, η χάρη και οι μοναδικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων, παραμένουν αναλλοίωτα. Εδώ όμως, πρόκειται για την ομορφιά που έχει σχεδιαστεί από αλγορίθμους και προγραμματιστές, κάτι που προσδίδει μια φουτουριστική νότα στον διαγωνισμό.
  2. Χρήση Εργαλείων AI: Η δεξιότητα στη χρήση των εργαλείων AI είναι κρίσιμη. Οι δημιουργοί θα κριθούν για την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν λεπτομερώς τα εργαλεία, δίνοντας έμφαση στα πιο δύσκολα σημεία, όπως τα χέρια και τα μάτια των μοντέλων τους. Αυτό το κριτήριο δείχνει πόσο προχωρημένη είναι η τεχνολογία πίσω από κάθε διαγωνιζόμενη.
  3. Επιρροή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η επιτυχία στα social media είναι επίσης σημαντική. Η αύξηση των followers, η αλληλεπίδραση με το κοινό και η χρήση διάφορων πλατφορμών θα αξιολογηθούν για να μετρηθεί η επιρροή κάθε AI μοντέλου.

Ο Ρόλος της Κριτικής Επιτροπής

Η κριτική επιτροπή των καλλιστείων Miss AI αποτελείται από τέσσερα μέλη, εκ των οποίων τα δύο είναι AI μοντέλα που έχουν ήδη γίνει διάσημα, όπως η Emily Pelligrini και η Aitana Lopez. Η Βρετανίδα ιστορικός καλλιστείων και συγγραφέας Sally-Ann Fawcett είναι επίσης μέλος της επιτροπής, προσθέτοντας την εμπειρία της από τα παραδοσιακά καλλιστεία στον φουτουριστικό αυτό διαγωνισμό.

Η Fawcett έχει δηλώσει ότι είναι συναρπαστικό να συμμετέχει σε ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα, αναγνωρίζοντας τους παραλληλισμούς μεταξύ των παραδοσιακών καλλιστείων και των νέων αυτών διαγωνισμών τεχνητής νοημοσύνης. Η ίδια τονίζει ότι η εμπλοκή του κοινού και η αλληλεπίδραση με τις AI διαγωνιζόμενες είναι εξίσου σημαντική με αυτήν των ανθρώπινων μοντέλων.

Επαναπροσδιορίζοντας τα Πρότυπα Ομορφιάς

Τα καλλιστεία Miss AI προσφέρουν μια νέα προοπτική στον διάλογο περί αντικειμενοποίησης των γυναικών. Αν και παραδοσιακά τα καλλιστεία έχουν κατηγορηθεί για την προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς, τα Miss AI εισάγουν ένα νέο επίπεδο αυτής της συζήτησης. Οι διαγωνιζόμενες δεν είναι άνθρωποι αλλά δημιουργήματα της τεχνολογίας, επισημαίνοντας την «τελειότητα» που μπορεί να δημιουργήσει ένας αλγόριθμος.

Αυτό όμως φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις, καθώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τα ήδη μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελειότητα αυτή, που είναι εξολοκλήρου δημιούργημα μηχανημάτων, θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική φύση της ομορφιάς και της επιρροής.

Τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης Miss AI αποτελούν ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ανοίγουν νέους δρόμους στην αξιολόγηση και τη χρήση της AI, προσφέροντας ταυτόχρονα μια νέα προοπτική στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά και την επιρροή. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, τέτοιου είδους διαγωνισμοί μας υπενθυμίζουν ότι η τεχνολογία δεν είναι πλέον απλώς ένα εργαλείο, αλλά ένας ενεργός συμμετέχων στην καθημερινή μας ζωή και την πολιτιστική μας έκφραση.

Πηγή

https://www.cnn.gr/kosmos/story/417091/miss-ai-ta-prota-kallisteia-texnitis-noimosynis