Cyber Crime, Dark Web, Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Αποκαλύπτοντας τις σκιές: Ο σκοτεινός ιστός και οι επιπτώσεις του στο έγκλημα του κυβερνοχώρου

Γράφει η Άννα Μπαλώκα

Ο σκοτεινός ιστός αντιπροσωπεύει το πιο αινιγματικό και κρυφό στρώμα του διαδικτύου, έναν ψηφιακό υπόκοσμο όπου η ανωνυμία κυριαρχεί. Αυτό το παράνομο τμήμα του διαδικτύου, προσβάσιμο μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαλείων όπως το Tor, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Ενώ παρέχει ένα καταφύγιο για τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, τους πληροφοριοδότες και τους ακτιβιστές που ζουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, η εγγενής ανωνυμία του αποτελεί επίσης μια εστία παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στον πολύπλευρο ρόλο του σκοτεινού ιστού, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τις προκλήσεις που θέτει για την ασφάλεια σε αυτόν και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον μετριασμό αυτών των απειλών.

Η διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων

Στην καρδιά του σκοτεινού ιστού, βρίσκεται ένα τεράστιο δίκτυο παράνομων αγορών και φόρουμς. Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα παράνομων αγαθών και υπηρεσιών, από κλεμμένα δεδομένα και πλαστά νομίσματα, ναρκωτικά, όπλα μέχρι και κάθε μορφή πορνογραφικού υλικού. Η ανωνυμία που παρέχει ο σκοτεινός ιστός προστατεύει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές από τα αδιάκριτα μάτια των αρχών επιβολής του νόμου, καθιστώντας το πόλο έλξης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας παράνομης δραστηριότητας είναι το Silk Road, μια αγορά του σκοτεινού ιστού που έγινε συνώνυμο της πώλησης ναρκωτικών και άλλων παράνομων αγαθών πριν κλείσει από το FBI το 2013. Ωστόσο, το κλείσιμο του Silk Road δεν σήμανε το τέλος των αγορών. Άλλες, όπως η AlphaBay και η Hansa, κάλυψαν γρήγορα το κενό, για να καταστραφούν το 2017 από τη διεθνή επιβολή του νόμου.

Ο σκοτεινός ιστός διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στον συντονισμό των κυβερνοεπιθέσεων. Τα φόρουμς και τα δωμάτια συνομιλίας λειτουργούν ως χώροι αναπαραγωγής για τους κυβερνοεγκληματίες (τους κοινώς αποκαλούμενους hackers), όπου ανταλλάσσονται ελεύθερα κακόβουλο λογισμικό και κλεμμένα δεδομένα. Η διάδοση αυτών των πόρων μειώνει το εμπόδιο εισόδου για τους επίδοξους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, διευκολύνοντας τη διάδοση του λογισμικού λύτρων (ransomware), των εκστρατειών ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και των επιθέσεων κατηγορίας DDoS.

Προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η ανωνυμία του σκοτεινού ιστού θέτει σημαντικές προκλήσεις στις προσπάθειες κυβερνοασφάλειας. Ο εντοπισμός παράνομων συναλλαγών ή και η αντιστοίχιση των κυβερνοεπιθέσεων στους δράστες τους είναι ένα δύσκολο έργο, καθώς οι χρήστες συνήθως λειτουργούν με ψευδώνυμα και χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να καλύπτουν τα ίχνη τους. Αυτή η αφάνεια όχι μόνο περιπλέκει τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, αλλά και ενθαρρύνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ενεργούν σχετικά ατιμώρητοι.

Προσπάθειες για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων του σκοτεινού ιστού

Σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος του σκοτεινού ιστού. Επιχειρήσεις όπως η εξάρθρωση του Infraud Organization, ενός μαζικού κυκλώματος κυβερνοεγκλήματος που ευθύνεται για απώλειες άνω των 530 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πώλησης κλεμμένων ταυτοτήτων και οικονομικών πληροφοριών, αναδεικνύουν τις δυνατότητες επιτυχίας. Οι επιχειρήσεις αυτές απαιτούν συχνά διεθνή συνεργασία και τη χρήση προηγμένων τεχνικών εγκληματολογίας στον κυβερνοχώρο για τη διείσδυση σε αυτά τα κρυφά δίκτυα.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αναπτύσσουν πιο εξελιγμένα εργαλεία και μεθοδολογίες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση απειλών που προέρχονται από τον σκοτεινό ιστό. Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την ανάλυση μοτίβων παράνομης δραστηριότητας και την πρόβλεψη πιθανών κυβερνοεπιθέσεων πριν αυτές εκδηλωθούν.

Συμπέρασμα

Ο σκοτεινός ιστός παραμένει μια σημαντική πρόκληση στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς αποτελεί μια σκοτεινή πλατφόρμα όπου μπορούν να αναπτυχθούν παράνομες δραστηριότητες. Ενώ οι προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτών των δραστηριοτήτων έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία, η δυναμική και ανθεκτική φύση του Dark Web σημαίνει ότι η μάχη απέχει πολύ από το τέλος. Υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή καινοτομία στις στρατηγικές κυβερνοασφάλειας και διεθνή συνεργασία για την εξάρθρωση των δικτύων που απειλούν την ψηφιακή και την πραγματική μας ασφάλεια.

Πηγές:

https://www.wired.com/story/infraud-feds-takedown-cybercrime/

https://www.forbes.com/sites/timsparapani/2016/06/28/the-dark-web-is-still-a-huge-difficult-problem/

https://www.csoonline.com/article/566577/10-things-you-should-know-about-dark-web-websites.html