Εφαρμογές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Η Microsoft προσλαμβάνει το συν-ιδρυτή της DeepMind για να ηγηθεί το νέο τμήμα ΑΙ

Μεταφράζει η Βασιλική Μηνιάτη 

H Microsoft διόρισε ως επικεφαλής του νέου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης τον συν-ιδρυτή του Βρετανικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind.

Ο Mustafa Suleyman (ετών 39), σε συνεργασία με τους Demis Hassabis και Shane Legg ίδρυσαν την εταιρία DeepMind το 2010, η οποία στη συνέχεια (το 2014) πωλήθηκε στη Google στην τιμή των 400 εκ. δολαρίων. Πλέον, σε συνδυασμό με μια άλλη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν τον πυρήνα προσπαθειών της Google για να μετατραπεί το 2023 σε Google DeepMind.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε σε δημοσίευμα πως ο Βρετανός πρωτοπόρος της AI, που αποχώρησε το 2022 από τη Google, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα σύμβουλου στον νέο οργανισμό με ονομασία Microsoft AI, ο οποίος θα αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα και την έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας. Αρκετοί υπάλληλοι της νεοσύστατης επιχείρησης Inflection AI του Suleyman θα ενταχθούν στο τμήμα αυτό.

Η Microsoft έχει μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία στην τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί σε κλάσματα δευτερολέπτων πειστικό κείμενο, εικόνα ή ήχο από απλές οδηγίες, χάρη στην επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, την εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT.

Ο Nadella ανέφερε, πως γνωρίζει τον Mustafa, για αρκετά χρόνια και τον θαυμάζει ως ιδρυτή των DeepMind και Inflection AI, αλλά και ως οραματιστή, κατασκευαστή προϊόντων και αρχηγό πρωτοπόρων ομάδων που ακολουθούν τολμηρές αποστολές.

Το νέο τμήμα συνδυάζει τις προσπάθειες της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη των καταναλωτών, όπως το Copilot chatbot και το νέο πρόγραμμα περιήγησης Bing που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του ChatGPT. Το Copilot αποτελεί τον πυρήνα των προσπαθειών της Microsoft να παράγει έσοδα από τις προσπάθειες τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να γράφει emails, να συνοψίζει έγγραφα και να κάνει παρουσιάσεις.

“ Η προσθήκη νέων ταλέντων θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε και πάλι τους ρυθμούς μας”, σημειώνει ο Nadella.

Επίσης, μέλος της νέας μονάδας, ως επικεφαλής επιστήμονας, θα είναι και ο Karen Simonyan, ο οποία ήταν συν ιδρυτής της Inflection AI μαζί με τον Suleyman και τον Reid Hoffman, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft.

Η Google επεκτείνει τις προσπάθειες της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και βρίσκεται σε επικοινωνία με την Apple για την ενσωμάτωση του προϊόντος Gemini AI της Google στο iPhone.

H Inflection AI έχει αναδειχθεί ως ένα από τα ανερχόμενα και αναπτυσσόμενα ονόματα στην κούρσα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς συγκέντρωσε 1,3 δις δολάρια από τη Microsoft και τον κατασκευαστή τσιπ Nvidia με αποτίμηση 4 δις δολάρια τον Ιούνιο.

Ο Suleyman, γεννημένος στο νότιο Λονδίνο από Σύριο πατέρα και Βρετανίδα μητέρα, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο με τίτλο “ The Coming Wave” το οποίο αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα πιθανά οφέλη της τεχνολογίας αυτής. Επίσης προειδοποιεί για τις πιθανότητες που υπάρχουν να απειλήσει την παγκόσμια ισορροπία και ζητά τη αύξηση του αριθμού των ερευνητών στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε συνέντευξή του στον Guardian πέρυσι, ο Sulyeman περιέγραψε το βιβλίο ως “πρόκληση”. “Tο ωραίο σε αυτό που κάνω είναι πως προβλέπω για κάτ.”, ανέφερε. “ Νομίζω επίσης ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να προβλέψουν. Δεν πιστεύω πως κάνω λάθος, ωστόσο έχουμε χρόνο να παρέμβουμε”. 

Πηγή:

https://www.theguardian.com/technology/2024/mar/20/microsoft-hires-deepmind-co-founder-ai-division-mustafa-suleyman