Κοινωνία, Τεχνολογία

Smartphones | Η επίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή

Όλοι μας κάνουμε σκρολ καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. “Χαζεύουμε” τακτικά το κινητό μας στο σπίτι, στη δουλειά και στο λεωφορείο. Όσο ασήμαντο και δεδομένο φαίνεται αυτό, κανείς δεν σκέφτεται την ενέργεια που απαιτείται για να μπορούμε να έχουμε την απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες. Μία τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ λειτουργούν ασταμάτητα για δισεκατομμύρια χρήστες στον κόσμο και ακόμα περισσότερο για δισεκατομμύρια φορητές συσκευές.

Δεδομένου ότι πλέον ο αριθμός των φορητών συσκευών που λειτουργούν καθημερινά υπολογίζεται στα 15 δισεκατομμύρια, μπορεί να καταλάβει κανείς το πως το απλό “σκρολάρισμα” του καθενός από εμάς μπορεί να επιβαρύνει κανονικά την κλιματική αλλαγή. 

Η εταιρεία Greenspector μέτρησε πρόσφατα την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της χρήσης των δημοφιλέστερων εφαρμογών, όπως το TikTok, το Facebook και το Snapchat από δισεκατομμύρια χρήστες. Βρήκε ότι η καθημερινή χρήση των 10 δημοφιλέστερων εφαρμογών social media από ένα μόνο άτομο αντιστοιχεί με την χρήση ενός μικρού αυτοκινήτου για απόσταση 1,4 χιλιομέτρων, δηλαδή 511 χιλιομέτρων τον χρόνο. 

Πρώτο στον αντίκτυπό του για το περιβάλλον, υπό τη μορφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βρίσκεται το TikTok, δεύτερο το Reddit και τρίτο το Pinterest. 

Παρά την αριθμητική δυσαναλογία του πληθυσμού και των εν λειτουργία φορητών συσκευών, οι πολίτες εξακολουθούν να θέλουν αποκτούν το τελευταίο μοντέλο της κάθε εταιρείας, με πολλούς από αυτούς να πωλούν ή να σταματάνε να χρησιμοποιούν συσκευές ενός μόλις χρόνου κυκλοφορίας.  

Μπορεί τα κινητά μας να γίνονται πιο ελαφριά και λεπτά κάθε χρόνο, τα κέντρα υποστήριξης δεδομένων όμως επεκτείνονται αποκτώντας όλο και περισσότερους σέρβερ, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τον όγκο των δεδομένων. Αυτές οι υπερμεγέθεις δομές αξιοποιούν συνολικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί στο 1% της συνολικής κατανάλωσης. Το ποσό αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης ευθύνεται για κατανάλωση 226 τεραβατώρων ρεύματος τον χρόνο. Η χρήση των smartphones λοιπόν οδηγεί έμμεσα σε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση των αποτυπωμάτων άνθρακα, μέσω της λειτουργίας ακριβώς όλων αυτών των δομών. 

Με την έλευση του δικτύου 5G και την ραγδαία αύξηση των συνδρομητών του, είναι πολλές οι τεχνολογικές εταιρείες που έχουν αναλάβει ήδη την ευθύνη να γίνουν πιο “πράσινες”. Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα αναμένεται από την Apple έως το 2030, ενώ η Huawei γνωστοποίησε την κυκλοφορία πιο βιώσιμων ενεργειακά κεραιών, για πιο “πράσινα” δίκτυα 5G.

Πηγή: https://www.lifo.gr