Κοινωνία, Τεχνολογία

Yπερθέρμανση του πλανήτη και τεχνολογία | Υπάρχει διέξοδος;

Όλοι γνωρίζουμε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική και τη βιώνουμε στο εδώ και τώρα. Τα καλοκαίρια έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο δύσκολα υποφερτά, καθώς τα θερμόμετρα “χτυπούν 45αρια”. Λιώνουν οι πάγοι. Οι πολικές αρκούδες μειώνονται αισθητά λόγω του κλίματος και τα ποτάμια έχουν αρχίσει να στερεύουν. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε η τεχνολογία για να εξαλειφθούν αυτές οι επιπτώσεις του ήλιου;

Ο Τζεφ Μπέζος φαίνεται πως έχει στα σχέδια του να ντιμάρει τον ήλιο. Να τον θολώσει και συνακόλουθα να μειωθούν οι συνέπειες που έχει στη Γη. Ο ιδιοκτήτης της Amazon, λοιπόν προχωράει σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ενέργειας και τη ΜΚΟ γεωμηχανικής SilverLining, παρέχοντας τους την τεχνολογία για να ξεκινήσει μια έρευνα. Η έρευνα αυτή θα εξετάσει ποια ακριβώς θα είναι τα αποτελέσματα, στην περίπτωση που καταφέρουν οι παραπάνω οργανώσεις να μπλοκάρουν ορισμένες από τις ακτίνες του ήλιου.

Για αυτή την ερευνητική προσπάθεια η Amazon δώρισε τους επεξεργαστές της, με σκοπό να δημιουργηθούν 30 διαφορετικές προσομοιώσεις του κλιματικού μέλλοντος της Γης. Σε μια από αυτές τις 30 προσομοιώσεις έχουν προστεθεί τεχνητά αερολύματα στην ατμόσφαιρα, με στόχο να μειωθεί η φωτεινότητα του ήλιου.

Τα κλιματικά μοντέλα που δημιουργούνται προϋποθέτουν ακριβά υπερμηχανήματα. Το κόστος αυτό έρχεται να καλύψει ο Τζεφ Μπέζος με τη συνεισφορά της Amazon, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κλιματικούς ερευνητές να χρησιμοποιήσουν το υπολογιστικό σύστημα cloud της εταιρείας. Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πολύ δυνατό εγχείρημα, το οποίο λειτουργεί υπέρ, τόσο του περιβάλλοντος, όσο και του “καλού ονόματος” της εταιρείας του.

Ο περιορισμός του ηλιακού φωτός έρχεται ως «σωτήρια» ιδέα για τον περιορισμό της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, η έλλειψη ερευνητικών ευρημάτων πάνω στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ σημαντική, καθώς η πρακτική του περιορισμού των ακτίνων του ήλιου ενδέχεται να προκαλέσει αναπάντεχα προβλήματα. Συνεπώς, η παροχή εξοπλισμού για ερευνητικούς σκοπούς γύρω από αυτό το φαινόμενο, αποτελεί μια σημαντική αρχή για την επέκταση της, τόσο των ανθρώπων και των ζώων, όσο και του ίδιου του πλανήτη.

Πηγή:  cnn.gr