Απάτες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προειδοποιεί προς αποφυγή απάτης

Από τη στιγμή που όλες οι τραπεζικές διαδικασίες έχουν αυτοματοποιηθεί και διαχειριζόμαστε πλήρως τους λογαριασμούς μας ηλεκτρονικά, οι επίδοξοι χάκερς ψάχνουν ολοένα και περισσότερους τρόπους για να το εκμεταλλευτούν και να υποκλέψουν χρήματα από τους τραπεζικούς πελάτες. Για το λόγο αυτό οι Αρχές, το Ινστιτούτο CSI και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνεχώς προειδοποιούν για απάτες που έχουν σημειωθεί από πολλά θύματα αλλά και προς την ασφαλή χρήση των τραπεζικών ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διάπραξη απάτης και κλοπής.

Πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε έναν οδηγό που αποτελεί προϊόν εθνικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού τραπεζικού εγκλήματος. Σύμφωνα με τον οδηγό:

  • Δεν πρέπει να απαντάτε και να δίνετε πληροφορίες σε οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι θα λύσει τεχνικά προβλήματα του υπολογιστή σας.
  • Η αναβάθμιση και η λήψη λογισμικού και εφαρμογών να γίνεται μόνο από επίσημες ιστοσελίδες.
  • Όταν υπάρχει κάποια παραβίαση ενημερώνετε την Αστυνομία, το Ινστιτούτο αλλά και την Τράπεζά σας. Ακόμα και να μην πέσετε θύμα υποκλοπής επειδή δεν πατήσατε σε κάποιο σχετικό λινκ ή δεν δώσατε πληροφορίες στο τηλέφωνο, καλό θα ήταν να μοιραστείτε το συμβάν με το Ινστιτούτο μας για να γνωστοποιηθεί στον κόσμο και να μην πέσει κάποιος θύμα παρόμοιας απάτης.
  • Αφότου καταλάβετε ότι πρόκειται για απάτη, προχωρήστε σε φραγή του αριθμού τηλεφώνου ώστε να μην σας ξαναπάρουν.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας πως δρουν οι συγκεκριμένοι δράστες. Το τηλέφωνο από το οποίο θα σας καλέσουν θα φαίνεται ένα αξιόπιστο νούμερο σταθερής γραμμής, αλλά και με τις πληροφορίες που θα σας δώσει για τη θέση τους σε μία τράπεζα, δε θα φανερώσουν εύκολα τις προθέσεις τους. Συνήθως ενημερώνουν ότι λόγω των τεχνικών προβλημάτων ή μιας υποτιθέμενης απάτης της οποίας έχετε πέσει ήδη θύματα θα πρέπει να δράστε γρήγορα και να τους παραχωρήσετε τις πληροφορίες που ζητάνε ή/και να κάνετε λήψη κάποιου αρχείου ή προγράμματος που θα σας στείλουν το οποίο θα ισχυριστούν ότι λύσει το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνετε αυτό γιατί η πραγματική απάτη είναι αυτό το πρόγραμμα και αν το κατεβάσετε θα υποκλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Επιπλέον μπορεί να σας ζητήσουν αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών και με αυτό τον τρόπο να υποκλέψουν και τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού. Όταν πρόκειται για πραγματικά τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την τράπεζά σας αλλά και με κάποια ιστοσελίδα από την οποία έχετε κάνει ηλεκτρονικές αγορές δεν πρόκειται να σας ζητήσουν ΠΟΤΕ κάποια επιπλέον αμοιβή, καθώς είναι η δουλειά τους να λύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα που πιθανόν έχει προκύψει.

Ακόμη, προκειμένου να προστατεύσετε την ταυτότητά σας και τα προσωπικά σας στοιχεία θα πρέπει να επαληθεύετε τα αιτήματα που αφορούν τα προσωπικά σας δεδομένα και να μοιράζεστε πολύ περιορισμένες προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τέλος, να παρακολουθείτε τακτικά την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού για να εντοπίσετε από μόνοι σας ύποπτες κινήσεις.

Πηγές:

hba.gr

msn.com