Κοινωνία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Βελούδινες Φωνές: Η Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Μνήμη των Θυμάτων του Πυροβολισμού στο Πάρκλαντ

Γράφει η Όλγα Παράσχη

Καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την τραγωδία στο Πάρκλαντ, η μνήμη των θυμάτων διατηρείται ζωντανή με μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που συνδυάζει την τεχνολογία με την ανθρώπινη αίσθηση. Το Κογκρέσο, ενώ ακούει τις φωνές των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αναδημιουργήσει τις φωνές και τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μοιραία ημέρα.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάζεται “Βελούδινες Φωνές”, έχει σκοπό να προσφέρει μια πιο προσωπική και συγκινητική εμπειρία στον ακροατή, καθώς ακούει τις φωνές των ανθρώπων που επλήγησαν από τη βίαιη επίθεση. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει τη δημιουργία φυσικών φωνών που μιλούν με λόγια που είχαν εκφράσει σε διάφορες περιστάσεις πριν από τον πυροβολισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν τρόπο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων και να ενισχυθεί η συνειδητοποίηση για τη σοβαρότητα της χρήσης  όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αυτοματοποιημένη φύση της διαδικασίας επιτρέπει επίσης την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές τις φωνές και τις ιστορίες, ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να ακούσουν και να μάθουν από την εμπειρία των θυμάτων και των επιζώντων.

Πέρα από τη διατήρηση της μνήμης, η πρωτοβουλία αυτή ελπίζει να ενθαρρύνει την κοινότητα να δράσει περαιτέρω για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας με όπλα. Με την αυξημένη προσοχή στις φωνές και τις ιστορίες των θυμάτων, ελπίζεται να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την πρόσβαση σε όπλα και θα βελτιώσουν την ασφάλεια στην κοινότητα.

Πηγή:

Victims of gun violence and mass shootings lobby Congress from beyond the grave : NPR