Επιστήμη, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Το πρώτο εμφύτευμα ανθρώπινου εγκεφάλου της Neuralink αντιμετώπισε πρόβλημα

Μεταφράζει η Αμαλία Παπανικολάου

Αν κάποιος άκουγε απλώς τον Elon Musk, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το πρώτο εμφύτευμα Neuralink σε άνθρωπο ήταν ένα άψογο επίτευγμα. «Επιτυχημένες οι πρώτες 100 ημέρες με το πρώτο ανθρώπινο εμφύτευμα της Neuralink», ανάρτησε ο Musk στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Είναι δίκαιο να αποκαλέσουμε το πρώτο ανθρώπινο εμφύτευμα της Neuralink επιτυχημένο – σίγουρα πιο επιτυχημένο από κάποια από τα πειραματόζωα στα οποία η Neuralink είχε εμφυτεύσει τη συσκευή – καθώς βοήθησε έναν τετραπληγικό ασθενή να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του με τρόπους που δεν μπορούσε προηγουμένως.

Αλλά, αυτή η επιτυχία σίγουρα αντιμετώπισε μια δυσκολία.

Το πρόβλημα του εμφυτεύματος Neuralink

Η έκθεση της Neuralink, η οποία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, δημοσιεύθηκε μόνο μετά από επικοινωνία με την εταιρεία, εξετάζει τις πρώτες 100 ημέρες του εγκεφαλικού εμφυτεύματος στο πρώτο πειραματόζωο της εταιρείας, τον 29χρονο Nolan Arbaugh, ο οποίος ήταν παράλυτος από τους ώμους και κάτω μετά από ατύχημα πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η Neuralink είχε δείξει στο παρελθόν μια επίδειξη του Arbaugh να παίζει σκάκι και βιντεοπαιχνίδια και να ελέγχει ένα ποντίκι με το μυαλό του, όλα χάρη στο εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink.

Ωστόσο, μέχρι να δημοσιευτεί αυτή η έκθεση, το κοινό δεν είχε ενημερωθεί για ένα πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα η Neuralink να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος. Μερικά από τα «νήματα» του εμφυτεύματος που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο του Arbaugh είχαν βγει με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων.

Το μικροτσίπ Neuralink, το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο του ασθενούς, περιέχει 1.024 ηλεκτρόδια σε 64 νήματα ηλεκτροδίων ή σε υλικό λεπτής μεμβράνης. Αυτά τα νήματα είναι πιο λεπτά από μια τρίχα και μπορούν να μεταδώσουν σήματα στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου.

Ενώ η υγεία του Arbaugh δεν βρισκόταν ποτέ σε κίνδυνο, το ζήτημα οδήγησε σε «μείωση των bits ανά δευτερόλεπτο» ή του πόσο γρήγορα και με ακρίβεια ο Arbaugh μπορούσε να ελέγχει τον υπολογιστή του με τον εγκέφαλό του.

Η έκθεση της ίδιας της Neuralink για τις 100 επιτυχημένες ημέρες μετά το εμφύτευμα δεν αφιέρωσε πολύ χρόνο στις λεπτομέρειες. Είναι όλα τυλιγμένα σε μία παράγραφο με τέσσερις προτάσεις:

«Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη χειρουργική επέμβαση, ένας αριθμός νημάτων αποσύρθηκε από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την καθαρή μείωση του αριθμού των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων», γράφει η Neuralink στην ανάρτησή της. «Ως απάντηση σε αυτήν την αλλαγή, τροποποιήσαμε τον αλγόριθμο εγγραφής ώστε να είναι πιο ευαίσθητος στα σήματα νευρικού πληθυσμού, βελτιώσαμε τις τεχνικές μετάφρασης αυτών των σημάτων σε κινήσεις του δρομέα και βελτιώσαμε τη διεπαφή χρήστη. Αυτές οι βελτιώσεις παρήγαγαν ταχεία και διαρκή βελτίωση του BPS, που έχει πλέον αντικαταστήσει την αρχική απόδοση του Noland».

Σύμφωνα με την έκθεση της Wall Street Journal, η Neuralink εργάζεται για το θέμα, έτσι ώστε να μην συμβεί σε μελλοντικά εμφυτεύματα. Η πεποίθηση είναι ότι τα νήματα ανασύρθηκαν λόγω του «πνευμονιοκέφαλου», μιας κατάστασης όπου ο αέρας παγιδεύτηκε μέσα στο κρανίο του Arbaugh μετά την επέμβαση εμφύτευσης. Αυτό προκάλεσε την αποσύνδεση ορισμένων νημάτων.

Και πάλι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα και το πρώτο εμφύτευμα του Neuralink μέχρι στιγμής μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο εγχείρημα. Ωστόσο, με βάση το υποτιθέμενο ιστορικό της εταιρείας στην απόκρυψη πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για θανάτους πιθήκων που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα Neuralink, είναι ζωτικής σημασίας να γνωστοποιούνται με διαφάνεια τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές πτυχές.

Πηγή:

https://mashable.com/article/neuralink-first-human-brain-implant-problem