Απάτες, Εγκλήματα, Κοινωνία

Βουλγαρική συμμορία απατεώνων έκλεψε 54.000.000 λίρες Αγγλίας στη μεγαλύτερη απάτη με τα κοινωνικά επιδόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετάφραση

Μια συμμορία απατεώνων θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη φυλακή αφού έκλεψε σχεδόν 54.000.000 λίρες σε κοινωνικές παροχές.

Πέντε Βούλγαροι υπήκοοι καταδικάστηκαν για την αποκομιδή περισσότερων από 50.000.000 λιρών σε απατηλές αιτήσεις για το Universal Credit χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες ή πραγματικούς ανθρώπους.

Η Galina Nikolova, 38 ετών, ο Stoyan Stoyanov, 27 ετών, η Tsvetka Todorova, 52 ετών, ο Gyunesh Ali, 33 ετών, και η Patritsia Paneva, 26 ετών, δήλωσαν ένοχοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος για τη συμμετοχή τους σε μια απάτη πολλών εκατομμυρίων λιρών στο σύστημα παροχών.

Σύμφωνα με την CPS, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη με επιδόματα στη Βρετανία.

Η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος υπέβαλε χιλιάδες ψευδείς αιτήσεις, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ψεύτικες ταυτότητες, από τον Οκτώβριο του 2016 έως το 2021. 

Για να υποστηρίξουν τις πλαστές αιτήσεις, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών μίσθωσης, πλαστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων και πλαστών επιστολών από ιδιοκτήτες, εργοδότες και γενικούς ιατρούς.

Εάν οι ισχυρισμοί απορρίπτονταν, η αδίστακτη συμμορία απλά θα προσπαθούσε ξανά και ξανά μέχρι να εγκριθεί η αίτησή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν στήσει τρία «εργοστάσια επιδομάτων» στο Λονδίνο για να παράγουν επανειλημμένα ψευδείς αιτήσεις. 

Οι επιχειρήσεις ισχυρίζονταν ότι βοηθούσαν τους ανθρώπους να αποκτήσουν εθνικό αριθμό ασφάλισης και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αφού οι αιτούντες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για παροχές μέσω αυτών των τριών πηγών, τις άφηναν στη συνέχεια στα χέρια της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος.

Το δικαστήριο πληροφορήθηκε πώς τα χρήματα που αποκτήθηκαν από αυτές τις απατηλές αιτήσεις ξεπλένονταν εν συνεχεία.

Μετακινούνταν μεταξύ διαφόρων λογαριασμών μέσω πολυάριθμων μεταφορών και αποσύρονταν σε μετρητά έως ότου οι εγκληματίες μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν νόμιμα.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 2021, ενώ ακολούθησαν αρκετές έρευνες σε ακίνητα.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες «πακέτα αξιώσεων» που περιείχαν πλαστά και ψευδή έγγραφα, μαζί με δέσμες μετρητών γεμισμένες σε τσάντες για ψώνια και βαλίτσες, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και επώνυμα είδη, συμπεριλαμβανομένων ρολογιών Rolex, όπως ανέφερε το Wood Green Crown Court.

Ένας από τους πέντε κατηγορούμενους, ο Αλί, διέφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βουλγαρία μετά την αποφυλάκισή του στο πλαίσιο της έρευνας.

Αλλά συνελήφθη και εκδόθηκε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 25 Φεβρουαρίου 2023 για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Συνολικά, οι ψεύτικες αιτήσεις είχαν αξία περίπου 53.900.000 λιρών Αγγλίας, δήλωσε το DWP.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν τελικά ένοχοι όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον μεγάλο όγκο ενοχοποιητικών στοιχείων που περιλάμβαναν κρυπτογραφημένα μηνύματα, υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, πλαστά έγγραφα, κατασχεμένες ψηφιακές συσκευές και τραπεζικές καταστάσεις.

Και οι πέντε θα καταδικαστούν στο Wood Green Crown Court την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

Μιλώντας μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Ben Reid, ειδικός εισαγγελέας της CPS, δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη δίωξη για απάτη με επιδόματα που ασκήθηκε ποτέ στα δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας.

«Επί σειρά ετών, οι εν λόγω κατηγορούμενοι συνωμοτούσαν για να διαπράξουν απάτη βιομηχανικής κλίμακας εις βάρος του συστήματος Universal Credit, κοστίζοντας στον φορολογούμενο περισσότερα από 50 εκατομμύρια λίρες.

«Υποβάλλοντας χιλιάδες ψευδείς αιτήσεις, οι οργανωμένοι εγκληματίες πλούτισαν από τα κρατικά κονδύλια που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν και να βοηθούν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας μας.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική υπόθεση που απαιτούσε στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εισαγγελέων της CPS, του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων και των διεθνών εταίρων μας τόσο στη Βουλγαρία όσο και μέσω του βρετανικού γραφείου της Eurojust, για την εξάρθρωση και την επιτυχή δίωξη της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος. Η ομολογία ενοχής και των πέντε κατηγορουμένων αντικατοπτρίζει τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους. 

«Το Τμήμα Προϊόντων Εγκλήματος της CPS και το DWP θα ασκήσουν τώρα διαδικασίες κατάσχεσης κατά των κατηγορουμένων, για να τους αφαιρέσουν κάθε διαθέσιμο ποινικό όφελος από την επιχείρηση αυτή.

Ο βουλευτής Mel Stride, Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το έργο των ερευνητών του DWP, σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Στέμματος, για την εξάρθρωση αυτής της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος.

«Οι σημερινές καταδίκες υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων και είναι σωστό και δίκαιο να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όσους κλέβουν από το δημόσιο ταμείο. Το μήνυμά μου είναι απλό – αν διαπράττετε απάτη με επιδόματα, εξαπατάτε τον φορολογούμενο και θα σας πιάσουμε».

Πηγή:

ttps://metro.co.uk/2024/04/10/bulgarian-fraud-gang-stole-54-million-uks-biggest-benefit-scam-20618763/amp/