Διαδίκτυο, Επιστήμη, Τεχνολογία

Το διαδίκτυο μας κάνει καλό

Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Technology, Mind, and Behavior, αποκάλυψε ότι το διαδίκτυο μας κάνει καλό. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια άτομα από 168 χώρες ανά την υφήλιο (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής και της Ασίας) και διαπίστωσαν ότι η επίδραση το διαδικτύου ήταν θετική σε συντριπτικό βαθμό. Κάτι τέτοιο έρχεται σε άμεση αντίθεση με την κοινή γνώμη που πιστεύει ότι το διαδίκτυο έχει αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες. Αν και η έρευνα δεν αναλύει το είδος της χρήσης του διαδικτύου, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το online gaming, διαπίστωσε ότι το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή ήταν 8,5% υψηλότερο μεταξύ εκείνων που είχαν τακτική πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλες τις χώρες.
Η έρευνα χρησιμοποίησε χιλιάδες στατιστικά μοντέλα για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι παράγοντες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση κλπ. Οι συμμετέχοντες ήταν από 15 μέχρι 99 ετών. Η έρευνα αξιοποίησε τα αποτελέσματά της για τομείς όπως η ευημερία, η ικανοποίηση για τη ζωή και τις καθημερινές αρνητικές και θετικές εμπειρίες των ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι το 85% των συσχετίσεων μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της ευημερίας ήταν θετικές, ενώ μόνο το 0,4% ήταν αρνητικές. Οι υπόλοιπες ήταν ουδέτερες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που ενδέχεται να έχει τις περισσότερες δυσμενείς εμπειρίες ήταν οι γυναίκες από 15 εώς 24 ετών – γεγονός που υποδηλώνει ότι το διαδίκτυο είχε αρνητική επίδραση στο πως αισθανόταν για το μέρος που ζούσαν. Αν και αυτό δεν αποδεικνύει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο τους προκαλεί δυστυχία, η έρευνα σημειώνει ότι «συνάδει με προηγούμενες αναφορές για αυξημένο διαδικτυακό εκφοβισμό και πιο αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των νεαρών γυναικών».
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν επίσης ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, ιδίως ότι δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα ότι η αύξηση των εισοδημάτων, η οποία συνδέεται επίσης με την αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ήταν η αιτία που οι άνθρωποι αισθάνονταν καλύτερα.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν, καθώς το διαδίκτυο έχει προσφέρει πολλά θετικά στην καθημερινότητά μας, και έχει διευκολύνει τη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, περισσότερες μελλοντικές έρευνες θα ρίξουν περισσότερο φως στα οφέλη του διαδικτύου. 
Πηγή: