Μεταφράζει η Ναταλία Μανανά
Το Tiktok συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της βιομηχανίας με σκοπό να καταπολεμήσει το επιβλαβές περιεχόμενο.
Το Tiktok σε μια προσπάθειά του να χαλιναγωγήσει την άρση της παραπληροφόρησης παραγόμενης από AI τεχνολογία που έχει κάνει κατάληψη στο διαδίκτυο, ανακοινώνει νέο τρόπο που θα κατηγοριοποιεί αυτού του είδους τις πληροφορίες.
Η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Adobe-led Αυθεντικότητας περιεχομένου και στο συνασπισμό για την προέλευση και την αυθεντικότητα περιεχομένου, ένα μη κερδοσκοπικό έργο που θα συντονίσει τεχνολογία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις καλύτερες πρακτικές για κάτι που είναι γνωστό ως “προέλευση περιεχομένου”, ή τα “βασικά”, αξιόπιστα γεγονότα σχετικά με την προέλευση ψηφιακών δεδομένων.
Αν και το Tiktok ήδη ετικετοποιεί το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη (AIGC) χρησιμοποιώντας τα δικά του AI εφέ και απαιτεί οι χρήστες να ετικετοποιούν το δικό τους περιεχόμενο παραγόμενο με AI, η νέα πολιτική θα εφαρμόσει αυτόματη επίβλεψη σε περιεχόμενο που δημιουργείται εκτός site. Οι δηλώσεις του Tiktok σχετικά με τις προθέσεις για συνεργασία αφορά σε ένα σύστημα αυτόματης ετικετοποίησης που θα αναγνωρίζει τα διαπιστευτήρια του περιεχομένου με σκοπό την ανάλυση των δεδομένων μιας εικόνας ή ενός βίντεο και να το αναγνωρίζει γρήγορα ως παράγωγο AI.
Η πλατφόρμα ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει να επισυνάπτει διαπιστευτήρια περιεχομένου στο Tiktok, έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες να μάθουν πότε, που και πως δημιουργήθηκε ή επεξεργάστηκε το περιεχόμενο. Πλέον είναι η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και προβολής βίντεο που υπέγραψε τα κριτήρια τα διαπιστευτήρια περιεχομένου του Adobe, αναφέρει η Fortune.
”Αν και οι ειδικοί προτείνουν την AIGC ετικετοποίηση ως έναν τρόπο να υποστηρίξουν την υπεύθυνη δημιουργία περιεχομένου, επίσης προειδοποιούν ότι οι ετικέτες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση αν οι θεατές δεν έχουν τα πλαίσια σχετικά με το τι σημαίνουν,” έγραψε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. “Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με ειδικούς για να αναπτύξουμε καμπάνιες που αφορούν στην παιδεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν να βοηθήσουν την κοινότητα να αναγνωρίσει και να σκεφτεί κριτικά σχετικά με το AIGC και την παραπληροφόρηση.
Το Tiktok θα δημοσιεύσει επίσης 12 νέες πηγές εκπαίδευσης που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε παράλληλα με την Poynter Institute’s Mediawise, ένα έργο επικεντρωμένο στην επαλήθευση γεγονότων, και την WITNESS, έναν οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπαιδεύει τους πολίτες πως να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να καταγράφουν και να προστατεύουν τον εαυτό τους. Η WITNESS επίσης παρέχει οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με τα deepfakes (παραγόμενες εικόνες και βίντεο με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης) και άλλες απειλές σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη.
Άλλες πλατφόρμες τεχνολογίας, παρόμοια γεμάτες με περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με AI, έχουν πάρει το δικό τους δρόμο αναφορικά με την ετικετοποίηση και τη χρήση υδατογραφήματος. Η Meta ανακοίνωσε τη χρήση νέων ετικετών AI περιεχομένου τον Απρίλιο. Λίγο αργότερα το Snapchat ανακοίνωσε πως θα προσθέσει ένα αυτοματοποιημένο, αλλά ορατό στο χρήστη, υδατογράφημα στο περιεχόμενο που θα δημιουργείται με AI εργαλεία της εφαρμογής. Το διάφανο υδατογράφημα του Snapchat προστίθεται στις εικόνες μόλις γίνει λήψη στη συσκευή ή εξαγωγή εκτός της πλατφόρμας.
Το Tiktok παράλληλα λανσάρει την προστασία απέναντι στο AI περιεχόμενο μέσα σε έναν καταιγισμό προσοχής στοχευμένο στο ρόλο της πλατφόρμας στην παγκόσμια οργάνωση και στην πιθανή επίδραση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Οι νέες πολιτικές συμπίπτουν επίσης με την τελευταία προσπάθεια της εταιρείας να σώσει τη θέση της στα αμερικανικά κινητά, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης μήνυσης εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση που επέτρεψε ο Biden.
Πηγή:
https://mashable.com/article/tiktok-watermarking-ai-generated-content
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.