Το Omegle αποτελούσε για πολλά χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες γνωριμιών. Η δημοτικότητά του βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο χρήστης δε χρειαζόταν να δημιουργήσει λογαριασμό, για να εισέλθει στην εφαρμογή. Έπειτα, η πλατφόρμα συνέδεε τυχαία τους χρήστες μεταξύ τους, ενώ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν είτε κάμερα και μικρόφωνο, είτε το chat που υπήρχε στο πλάι του παραθύρου. Το Omegle λειτουργούσε από το 2009, αλλά, οι servers του έκλεισαν οριστικά στις αρχές του Νοεμβρίου. Ενώ η επισκεψιμότητα είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η πανδημία και η δημιουργία trend στο TikTok οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση της χρήσης του Omegle, κάτι που μάλλον οδήγησε και στο τέλος του.
Ο λόγος για το κλείσιμο της πλατφόρμας φαίνεται πως αποτελούν οι εδώ και πολλά χρόνια καταγγελίες για μια πληθώρα αδικημάτων που λάμβαναν χώρα ανάμεσα στα chat rooms, όπως διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης και εκφοβισμός. Αν και ο ιδρυτής της εφαρμογής δήλωσε πως έγιναν τεράστιες προσπάθειες για πλήρη εποπτεία και εξάλειψη αυτών των φαινομένων, φαίνεται πως το Omegle ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Όταν παιδιά, ακόμα και προεφηβικής ηλικίας, εισέρχονται χωρίς κανέναν περιορισμό σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τεράστιος κίνδυνος που ελλοχεύει.
Ήδη από το 2021, μετά από έρευνες του BBC, ήλθαν στο φως υποθέσεις, όπου ανήλικα αγόρια αυνανίζονταν μπροστά σε αγνώστους. Όλο αυτό έδωσε την ευκαιρία σε παιδόφιλους να δημιουργήσουν και να διακινήσουν υλικό παιδικής κακοποίησης. Παγκόσμιοι οργανισμοί για τα δικαιώματα των παιδιών ανέδειξαν το παραπάνω θέμα, με τον ιδρυτή του Omegle, Leif Brooks, να απαντά πως έχουν γίνει προσπάθειες για ισχυροποίηση της ασφάλειας στους servers. Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει πως, μετά από περίπου 10 ώρες στην πλατφόρμα, οι περισσότεροι χρήστες που συνδέθηκαν ήταν κάτω των 18 ετών, ενώ υπήρξε και περίπτωση όπου ανήλικος αυνανιζόταν στην κάμερα. Η IWF επιβεβαίωσε τη δημιουργία και διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης από δράστες μέσω του Omegle, ενώ τόνισε πως υπήρξε μια αύξηση πάνω από 70% στη διακίνηση αυτού του υλικού.
Η πιο γνωστή ίσως υπόθεση, που δεν έχει να κάνει τόσο με το Omegle, αλλά, κυρίως με τους κινδύνους που κρύβονται σε παρεμφερείς πλατφόρμες, είναι η υπόθεση αυτοκτονίας της Amanda Todd. Η Amanda, ένα ανήλικο κορίτσι, ενώ μιλούσε με το δράστη, έδειξε για κλάσματα του δευτερολέπτου το στήθος της στην κάμερα. Όμως, ένα screenshot ήταν αρκετό να της καταστρέψει τη ζωή και να την οδηγήσει τελικά στην αυτοκτονία. Ο δράστης είχε στείλει τη συγκεκριμένη φωτογραφίας σε όλο τον περίγυρο της Amanda, η οποία δεχόταν bullying από τους συμμαθητές της. Η ψυχολογική κακοποίηση που υφίστατο ήταν μεγάλη, όπως ανέφερε η ίδια σε ένα βίντεο που ανέβασε στο YouTube, κοινοποιώντας έτσι τη θυματοποίησή της.
Το Omegle, όπως και τα υπόλοιπα social media, κρύβουν πολλούς κινδύνους, κυρίως για τους ανήλικους. Όμως, η παντελής απουσία εποπτείας, η μη δημιουργία λογαριασμού για είσοδο στην υπηρεσία και η ανωνυμία, όπως και η σύνδεση αγνώστων μέσω video δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε παιδόφιλοι και online predators να βρουν εύκολα θύματα και να διανείμουν υλικό παιδικής κακοποίησης σε όλο το διαδίκτυο. Ας αποτελέσει η καταστολή λειτουργίας του Omegle ορμητήριο για τη λήψη μέτρων και την ενίσχυση της ασφάλειας του διαδικτύου για όλους.
Πηγές:
https://www.bbc.com/news/business-67364634
https://www.bbc.com/news/technology-56085499
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-63218797
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).