Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Google: Ξεκίνησε η διαγραφή λογαριασμών

Από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η Google, ξεκίνησε την διαγραφή μόνο προσωπικών λογαριασμών, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2 έτη και παλαιότερα.

Η Google, προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της τον Μάιο, για λόγους ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιούνται από τους χρήστες, τους καθιστά πιο ευάλωτους και είναι πιο πιθανόν να παραβιαστούν από επιθέσεις κυβερνοεγκληματιών (cyber criminals) για κακόβουλες ενέργειες, καθώς συχνά κλέβουν στοιχεία από τους λογαριασμούς και τους διακινούν στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web). Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε πως παραβιασμένοι λογαριασμοί G-mail πωλούνται στο dark web για μόλις 60 δολάρια.

Οι παλαιοί λογαριασμοί, βασίζονται σε παλιούς ή επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2 factor authentication). Η εταιρία κολοσσός ανέφερε επίσης ότι θα διαγραφούν λογαριασμοί, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μία φορά και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τους χρήστες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διαγραφή δεδομένων από τους λογαριασμούς, στο Google Drive, στα Docs, στο Ημερολόγιο, στο Meet, ακόμη και στο Google Photos.

Πρακτικές συμβουλές για το πως θα μπορέσετε να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας και να μην διαγραφεί

 1. Το πιο βασικό και κύριο βήμα είναι να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας από μία συσκευή κινητό, ταμπλέτα ή υπολογιστή

Προτιμότερο να συνδεθείτε από την συσκευή που χρησιμοποιούσατε περισσότερο για τον λογαριασμό σας στην Google, διότι μπορεί να αναγνωριστεί ως αξιόπιστη, διαφορετικά χρησιμοποιήστε την συσκευή που είχατε συνδεθεί την τελευταία φορά.

 1. Είσοδος στον λογαριασμό σας με το e-mail και τον κωδικό πρόσβασης

Εάν δεν θυμάστε τον κωδικό σας, πατήστε την επιλογή “Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;” και κάντε ανάκτηση του κωδικού σας, είτε μέσω του αριθμού του κινητού σας που είχατε δηλωμένο στον λογαριασμό, είτε μέσω του e-mail ανάκτησης, εάν είχατε προσθέσει. Προχωρήστε έπειτα σε αλλαγή του κωδικού πρόσβασης (ο νέος κωδικός θα πρέπει να αποτελείται από 8 έως 12 χαρακτήρες, με κεφαλαία & μικρά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα) και να μην έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

 1. Κάντε μία αναζήτηση μέσω του browser της Google, συνδεδεμένοι από τον λογαριασμό σας
 2. Διαβάστε ή στείλτε ένα e-mail
 3. Παρακολουθήστε ένα βίντεο στο Youtube, συνδεδεμένοι.
 4. Χρησιμοποιήστε το Google Drive για οποιαδήποτε ενέργεια
 5. Κατεβάστε μία εφαρμογή από το Google Play Store ή προβείτε σε ενημέρωση των ήδη υπαρχουσών εφαρμογών
 6. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Google Takeout: Πρόκειται για μία υπηρεσία αποθήκευσης και εξαγωγής δεδομένων μέσα από μία λίστα 50 επιλογών.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε από τις παραπάνω στον λογαριασμό σας, η Google θα ενημερωθεί ότι ο λογαριασμός σας δεν είναι ανενεργός και δεν θα προβεί σε διαδικασία διαγραφής του. Η μόνη διαφορά είναι για την υπηρεσία Google Photos, καθώς οι χρήστες πρέπει να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή σύνδεση για να διασφαλίσουν ότι οι φωτογραφίες τους δεν θα διαγραφούν από την πλατφόρμα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να συνδεθείτε;

 1. Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό κάποιου που είναι αποθανών, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Google για τον λογαριασμό.
 2. Εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, ξεκινήστε από τη σελίδα ανάκτησης λογαριασμού της Google και προσπαθήστε να τον επαναφέρετε. Πιθανότατα θα σας γίνουν ορισμένες ερωτήσεις για την ακεραιότητα του λογαριασμού σας.
 3. Εάν ο λογαριασμός ανεστάλη για παραβίαση των όρων κοινότητας ή για άλλους λόγους, ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες. Δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης με την επιλογή Start Appeal (Έναρξη Προσφυγής).

Τέλος, μέσω της υπηρεσίας Inactive Account Manager, οι χρήστες μπορούν να αποφασίσουν τι θα γίνει στους αχρησιμοποίητους λογαριασμούς τους. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποστολή συγκεκριμένων αρχείων σε αξιόπιστες επαφές, την πλήρη διαγραφή του λογαριασμού ή τη ρύθμιση ενός συστήματος αυτόματης απάντησης.

 

Πηγές: