Chatbots, Τεχνητή Νοημοσύνη

Η OpenAI αποκαλύπτει το τελευταίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το προσαρμόσιμο ChatGPT και το ψηφιακό κατάστημα    

Μεταφράζει η Πέννυ Τζανετοπούλου

Η τεχνολογία πίσω από το viral AI ChatGPT μόλις έγινε πιο έξυπνη

Κατά την διάρκεια του πρώτου συνεδρίου προγραμματιστών που πραγματοποιήθηκε προηγούμενη την Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, η OpenAI παρουσίασε μία σειρά από ενημερώσεις εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των προγραμματιστών να δημιουργούν προσαρμοσμένες εκδόσεις του ChatGPT. Εγκαινιάζει, επίσης, ένα ψηφιακό κατάστημα και μειώνει τις βασικές τιμές για τους προγραμματιστές, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να πληρώσει κάποιους που χρησιμοποιούν προϊόντα της OpenAI στις πλατφόρμες τους.

H εκδήλωση πραγματοποιείται σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, το οποίο συνέβαλε στην ανανέωση ενός αγώνα εξοπλισμού μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας για την ανάπτυξη και την εφαρμογή παρόμοιων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα τους. Δύο εκατομμύρια προγραμματιστές χρησιμοποιούν τώρα την πλατφόρμα και περίπου το 90% των εταιρειών του Fortune 500 χρησιμοποιούν τα εργαλεία εσωτερικά. Σήμερα έχει 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που ανακοινώθηκαν είναι η εισαγωγή του ChatGPT ή προσαρμοσμένων εκδόσεων του ChatGPT. Παρόμοια με τα πρόσθετα, το ChatGPT μπορεί να συνδεθεί σε βάσεις δεδομένων, να χρησιμοποιηθεί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να διευκολύνει ηλεκτρονικές παραγγελίες, δήλωσε η εταιρεία. Στον ιστότοπό της, αναφέρει ότι τα GPTs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την διδασκαλία μαθηματικών, την προπόνηση για ένα μαραθώνιο, ή τον σχεδιασμό αυτοκόλλητων, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό. Οι χρήστε μπορούν να το δοκιμάσουν μέσω του συνδέσμου chatgpt.com/create

«Η δημιουργία ενός GPT είναι τόσο εύκολη όσο το να ξεκινάς μία συνομιλία, δίνοντάς του οδηγίες και επιπλέον γνώσεις, καθώς και την επιλογή του τι μπορεί να κάνει, όπως αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία εικόνων ή ανάλυση δεδομένων», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της.    

Ένα ψηφιακό οικοσύστημα

Η OpenAI αναπτύσσει, επίσης, ένα κατάστημα GPT, το οποίο θα ξεκινήσει αργότερα αυτόν τον μήνα, για να επιτρέψει στα GPTs να γίνουν αναζητήσιμα. Παρόμοια με άλλα καταστήματα εφαρμογών, θα κατηγοριοποιούνται σε έναν πίνακα κατάταξης και η εταιρεία θα αναδεικνύει χρήσιμα εργαλεία ανά κατηγορίες, όπως η παραγωγικότητα, η εκπαίδευση και η «διασκέδαση». Η εταιρεία δήλωσε ότι οι προγραμματιστές θα έχουν επίσης την δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT τους.

Παρουσιάστηκε, επίσης, το ChatGPT-4 Turbo, η τελευταία έκδοση της τεχνολογίας που τροφοδοτεί το ChatGPT. Πλέον μπορεί να υποστηρίξει εισαγωγή που είναι ίση με περίπου 300 σελίδες ενός τυπικού βιβλίου, περίπου 16 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση.    

Η πλατφόρμα θα έχει επίσης διευρυμένη γνώση μέχρι τον Απρίλιο του 2023 «και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου», σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας. «Είμαστε εξίσου ενοχλημένοι όπως όλοι σας, αν όχι περισσότερο, που οι γνώσεις του ChatGPT για τον κόσμο σταμάτησαν στο 2021», πρόσθεσαν.

H εταιρεία δήλωσε επίσης ότι μειώνει την τιμή για τους προγραμματιστές σε 0,01 $ για 1.000 μάρκες εισόδου, η οποία είναι περίπου τρεις φορές φθηνότερη από την GPT-4. Αυτό θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να εξοικονομήσουν ένα συνολικό κόστος κατά την εκτέλεση μεγάλου όγκου πληροφοριών μέσω των συστημάτων τους.

Άλλες βελτιώσεις στο λογισμικό περιλαμβάνουν περισσότερες τροποποιήσεις, όπως η βελτιωμένη μετατροπή κειμένου σε ομιλία με πιο φυσικό ήχο, επιλέγοντας από έξι προκαθορισμένες φωνές.

Ανεβάζοντας την ιδιωτικότητα

H OpenAI διπλασιάζει, επίσης, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες με τα εργαλεία δεν μοιράζονται με τους κατασκευαστές.

Η εταιρεία εισήγαγε, επίσης, το Copyright Shield, το οποίο θα επιτρέψει στην OpenAI να παρέμβει και να υπερασπιστεί τους πελάτες – και να πληρώσει το κόστος που θα προκύψει- εάν παρουσιαστεί θέμα με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ανταγωνιστές όπως η Google και η Adobe έχουν υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση.

«Η βελτίωση της τιμής και των επιδόσεων, η προσαρμογή του μοντέλου και η νομική αποζημίωση θα έχουν πιο άμεσο αντίκτυπο, καθώς αυτές οι δυνατότητες αναζητούνται εδώ και καιρό από τους προγραμματιστές», δήλωσε ο Arun Chandrasekaran, αναλυτής της Gartner Research. “Oι αυτόνομοι εκπρόσωποι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν αντίκτυπο, αλλά δεν παύουν να αποτελούν τολμηρά βήματα προς τα μπροστά για το μέλλον της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης.

Στο μεταξύ, η OpenAI τόνισε ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις είναι μόνο ένα μέρος του τι είναι ακόμα μπροστά μας.

«Τα GPTs θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα πιο χρήσιμα και έξυπνα, και τελικά θα μπορείτε να τα αφήσετε να αναλάβουν πραγματικές εργασίες στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κινηθούμε σταδιακά προς αυτό το μέλλον, καθώς θα απαιτηθεί προσεκτική τεχνική εργασία και εργασία για την ασφάλεια – και χρόνος για την κοινωνία να προσαρμοστεί. Σκεφτόμαστε διεξοδικά τις κοινωνικές επιπτώσεις και σύντομα θα έχουμε περισσότερες αναλύσεις να μοιραστούμε».

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/11/06/tech/openai-chatgpt-sam-altman-updates/index.html