Το Temu, το οποίο και προφέρεται «tee–moo», είναι μία παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα πωλήσεων κινέζικων προϊόντων αμφιλεγόμενης ποιότητας σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές, στην οποία και πωλούνται τα πάντα, από ρούχα μέχρι και τρόφιμα. Το όνομά της σημαίνει Team Up, Price Down. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει ξεκινήσει την λειτουργία της από το φθινόπωρο του 2022, στην ιστοσελίδα www.temu.com , είτε με την εφαρμογή στις συσκευές smartphone για android & iOS.
Το Τemu έχει μετατραπεί από μια σχεδόν άγνωστη επωνυμία πριν μερικούς μήνες, σε ένα δημοφιλές διαδικτυακό brand, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τις μεγαλύτερες εταιρίες στον πλανήτη στο fast shopping (Amazon, Shein, Aliexpress, Alibaba, Ebay). Το Temu είναι πλέον διαθέσιμο σε 47 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η εταιρεία που παρουσιάζεται ως “από μηχανής θεός”, ξεκίνησε ευρέως την εμφάνισή της στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2023 εξαιτίας των ασύλληπτων διαφημίσεων και του επιθετικού -θα έλεγε κανείς- marketing, που κατέκλυζε καθημερινά όλους τους χρήστες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης. Συγκεκριμένα, η εταιρία επενδύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τις διαφημιστικές καμπάνιες. Το Temu απαριθμεί 760 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα. Στην ελληνική αγορά εκτελούνται κατά μέσο όρο 10.000 παραγγελίες την ημέρα, με 25€ περίπου μέσο καλάθι αγοράς, δηλαδή 250.000€ ημερήσιο τζίρο.
Το motto της εταιρίας «Αγόρασε σαν Δισεκατομμυριούχος». Η συγκεκριμένη φράση βασίζεται στην ιδέα της εταιρίας όπως αναφέρει:
«Να γίνει η ζωή των ανθρώπων λίγο πιο εύκολη, βοηθώντας τους να πάρουν αυτό που χρειάζονται ή θέλουν, χωρίς να επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από ότι θα μπορούσαν να βρουν αλλού. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για όσους προσέχουν τις δαπάνες τους. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Temu για να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν, τόσο περισσότερο από αυτό το προϊόν θα κατασκευάσει ο πωλητής, κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει την τιμή για όλους . Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα που αγοράζονται περισσότερο στο Temu είναι και τα φθηνότερα.»
Ο ιδρυτής της εταιρίας-κολοσσού είναι ο 43χρονος Κόλιν Χουάνγκ. Είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και σύμφωνα με το Forbes είναι ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία που αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην πόλη Χανγκζού, από φτωχή οικογένεια. Κατέχει πτυχίο από το κινέζικο πανεπιστήμιο Zhejiang. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α., στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, το 2004. Δούλεψε στην Microsoft και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της Google. Το 2006 επέστρεψε στην Κίνα για να επεκτείνει τις υπηρεσίες της Google στη χώρα του.
Το 2015 δημιούργησε την εταιρεία PDD Holdings (Pinduoduo), μητρική εταιρία του Temu, με έδρα την Σαγκάη και αργότερα μετεγκαταστάθηκαν τα γραφεία στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, εξαιτίας των χαμηλών εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας. Το Temu στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει πως ιδρύθηκε στην Βοστώνη, χωρίς φυσικά να αναφέρει την μητρική εταιρία Pinduoduo, εκεί βρίσκoνται οι αποθήκες και όλη η λειτουργία της εταιρίας.
Η PDD Holdings (Pinduoduo), μέχρι και το 2020, είχε τεράστια ανοδική πορεία, όμως έως τα μέσα του 2020, οι μηνιαίοι χρήστες είχαν μειωθεί στο 50%. Έτσι, η εταιρεία έφτιαξε μία ομάδα 100 ανθρώπων, που άρχισαν να αναζητούν «κενά σημεία» στο σύστημα Android για κινητές συσκευές (smartphone) και τρόπους να τις εκμεταλλευτούν, ώστε η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα. Η εφαρμογή της εταιρίας ήταν διαθέσιμη μόνο για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.
Μετά από έρευνα ειδικών που διεξήχθη σε Ευρώπη, Ασία & Η.Π.Α., διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στην εφαρμογή, Pinduoduo, με στόχο να κατασκοπεύσει τους χρήστες. Το κακόβουλο λογισμικό, μόλις εγκαθίσταται στην συσκευή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαγραφεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε μία τεράστια βάση δεδομένων με τις δραστηριότητες χρηστών σε αγροτικές, φτωχές περιοχές, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους. Στη συνέχεια, βελτίωσε τις ειδοποιήσεις και τις προσφορές για του χρήστες με σκοπό να βοηθήσει στην παγκόσμια επιτυχία που έχει το Temu σήμερα. Τον περασμένο Μάρτιο απαγορεύτηκε η εφαρμογή της Pinduoduo από το Play Store της Google, επειδή βρέθηκε κακόβουλο λογισμικό.
Ειδικοί στην Κυβερνοασφάλεια και το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, ανέφεραν πως η εφαρμογή Temu μπορεί να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του κινητού τηλεφώνου για να κατασκοπεύσει άλλες εφαρμογές, να διαβάσει τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα και ενδεχομένως να αλλάξει τις ρυθμίσεις της συσκευής. Υπήρξαν, επίσης, πολλές αναφορές σε διάφορους ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πώληση ή διαρροή τραπεζικών στοιχείων μετά τη χρήση του Temu.
Το Temu απάντησε στις κατηγορίες για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών τα παρακάτω:
«Στην Temu, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του απορρήτου και διατηρούμε τη διαφάνεια σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων μας.
Η συλλογή δεδομένων μας έχει έναν σαφή και μοναδικό σκοπό: Να παρέχει και να ενισχύει συνεχώς προϊόντα και υπηρεσίες για τους χρήστες, ευθυγραμμισμένες με τις κοινές πρακτικές του κλάδου. Το Temu συλλέγει πληροφορίες με αποκλειστικό σκοπό την παροχή και τη βελτίωση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου της στους χρήστες. Κάθε κατηγορία δεδομένων είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εμπειρία αγορών των καταναλωτών. Όταν αποκαλύπτουμε πρακτικές συλλογής δεδομένων, τηρούμε την αρχή της μέγιστης αποκάλυψης. Εάν υπάρχει πιθανότητα να συλλεχθούν δεδομένα σε οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο, το γνωστοποιούμε. Αυτή η πρακτική είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που τίθενται για τους developers από τις αγορές εφαρμογών, όπως το App Store της Apple και το Google Play Store. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την χρήση των δεδομένων, ακολουθούμε την αρχή της ελαχιστότητας, δηλαδή συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε δεδομένα που είναι απαραίτητα μόνο για συγκεκριμένες, και αιτιολογημένες περιπτώσεις.
Οι πρακτικές δεδομένων του Temu δεν διαφέρουν από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon ή το Etsy. Το Temu συλλέγει λιγότερες πληροφορίες χρήστη από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon.
Το Temu δεν ζητά δικαιώματα συστήματος για πρόσβαση σε λειτουργίες όπως φωτογραφίες, επαφές ή τοποθεσία για σκοπούς παραγγελίας. Το Temu δεν πουλά δεδομένα πελατών.
Το Temu δεν μοιράζεται τα στοιχεία πληρωμής με τους εμπόρους ή τους συνεργάτες της στον τομέα της εφοδιαστικής. Εάν οι πελάτες χρησιμοποιούν μεθόδους πληρωμής όπως το Apple Pay ή το PayPal, το Temu δεν λαμβάνει τα στοιχεία πληρωμής.
Η εφαρμογή Temu είναι διαθέσιμη για λήψη στο App Store της Apple και στο Play Store της Google. Τόσο το App Store όσο και το Google Play εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εφαρμογής και της ασφάλειας του χρήστη.»
Η πλατφόρμα Temu έχει μπει για τα καλά στην ψηφιακή παγκόσμια αγορά.
Άραγε είναι όντως χρήσιμη ακόμη μία τέτοια εφαρμογή, ιδίως εάν παραβιάζει τα προσωπικά μας δεδομένα;
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας.
Πηγές:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.