Γράφει η Μέγα Β.
Οι κλώνοι τεχνητής νοημοσύνης, είναι μια ακόμη καινοτομία που προέρχεται από τον ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και ενώ είναι εντυπωσιακή σαν τεχνολογία προβληματίζει πολλούς. Ουσιαστικά, ένας κλώνος δημιουργημένος με τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ψηφιακή απεικόνιση ενός ατόμου που υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι δημιουργημένος έτσι ώστε να μπορεί να αντιδρά και να εκφράζεται παρόμοια με το άτομο από το οποίο είναι εμπνευσμένος. Αυτός ο κλώνος μπορεί να δημιουργηθεί βασισμένος σε μερικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, αλλά μπορεί να επιτρέψει μέχρι και τη δημιουργία ενός πιστού ψηφιακού διδύμου του.
Μέχρι στιγμής ο πιο συνηθισμένος τύπος κλώνων τεχνητής νοημοσύνης είναι η κλωνοποίηση της φωνής. Οι κυβερνοεγκληματίες λαμβάνουν το δείγμα της φωνής ενός ατόμου από μια αληθινή πηγή, για παράδειγμα από ένα βίντεο που έχει ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βάλουν τη φωνή αυτή να πει ό,τι θέλουν σε όποια γλώσσα επιθυμούν. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για πολλές απάτες, κατά τις οποίες οι εγκληματίες υποδυόμενοι κάποιο κοντινό πρόσωπο του θύματος ζητούν άμεσα χρήματα. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος δημιουργεί στο θύμα άγχος και λόγω αυτού δεν μπορεί να αναλύσει με κριτική σκέψη αυτό που συμβαίνει έχοντας ώς αποτέλεσμα να υποκύπτει στις απαιτήσεις των εγκληματιών. Πολύ συχνά επιτήδειοι χρησιμοποιούν αυτά τα εύκολα προσβάσιμα εργαλεία, για να μπορέσουν να διαπράξουν απάτες με θύματα τους ανυποψίαστους ή ελλιπώς ενημερωμένους χρήστες αποσπώντας τους χρήματα χωρίς καν να το αντιληφθούν.
Υπάρχουν πολλά δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας όπως η χρήση της χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που “κοινοποιείται”, η χρήση της για πλαστοπροσωπία ή και άλλων τύπων απάτες. Επίσης η δημιουργία κλώνων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο διάσημα άτομα και πολιτικούς ηγέτες μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη. Πολιτικοί ηγέτες όπως ο Joe Biden, ο Volodymyr Zelenskyy και ο Vladimir Putin έχουν ήδη πέσει “θύματα” αυτής της τεχνολογίας.
Είναι φυσικό πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να διχάσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα και την ασφάλεια των χρηστών. Ωστόσο, οι κλώνοι τεχνητής νοημοσύνης, ή σωστότερα, η χρήση συνθετικών φωνών (αναφέρονται ως συνθετικές φωνές, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν το στίγμα που ακολουθεί τον όρο “deep fake”) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καλό σκοπό. Αρχικά, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα φωνητικούς κλώνους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο προσβάσιμο περιβάλλον για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγου. Με τη χρήση του κλώνου θα μπορούν να εκφραστούν με μεγαλύτερη ευκολία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
Επίσης, οι ψηφιακοί κλώνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου, για παράδειγμα δημιουργώντας εκπαιδευτικά βίντεο και υλικό που θα βοηθά τους μαθητές στο διάβασμά τους, ή δημιουργώντας μαθήματα για ενήλικες που θα μπορούν να παρακολουθούν σε δικό τους χρόνο λόγω της απαιτητικής καθημερινότητάς τους. Αυτή η χρήση των ψηφιακών κλώνων μπορεί φυσικά να δημιουργήσει και προβληματισμούς, καθώς οι εκπαιδευτικοί και η σχέση με τους εκπαιδευόμενους είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μάθησης, ωστόσο αν λειτουργήσει συνδυαστικά είναι πιθανό το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα να είναι πιο ολοκληρωμένο. Οι ψηφιακοί κλώνοι μπορούν, ακόμα να συμβάλλουν στη διατήρηση της κουλτούρας και της ιστορίας, καθώς πλέον θα μπορούμε να φέρουμε στη “ζωή” ιστορικά πρόσωπα, να γνωρίσουμε με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο πως έμοιαζαν και πως ζούσαν άνθρωποι παλαιότερων πολιτισμών. Τέλος, μπορεί να αποτελέσουν κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας. Η φωνή καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται εν ζωή μπορεί πλέον να κλωνοποιηθεί και να δημιουργηθούν νέες εκτελέσεις των κομματιών τους. Αντίστοιχα, καλλιτέχνες των οποίων η φωνή έχει αλλάξει λόγω της ηλικίας τους ή κάποιας ασθένειας θα μπορούν επίσης να πραγματοποιούν εμφανίσεις.
Ένα γνωστό παράδειγμα κλώνου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτό της Kendall Jenner. Ο κλώνος της, που ονομάζεται Billie, έχει δική της πλατφόρμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε βίντεό της καλούσε τους χρήστες να της στείλουν μηνύματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί της στο νέο της λογαριασμό. Οι θαυμαστές του γνωστού μοντέλου πίστευαν πως πίσω από το νέο προφίλ ήταν η ίδια η Kendall με πολλούς χρήστες να σοκάρονται μόλις ανακάλυπταν την πραγματικότητα. Μάλιστα πολλοί χρήστες δήλωσαν πως πρόκειται για κάτι το δυστοπικό και τρομακτικό παρουσιάζοντας τους φόβους τους για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας.
Συμπερασματικά, ενώ οι κλώνοι τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους, πέφτοντας σε λάθος χέρια μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα τα οποία δεν περνούσαν από το μυαλό των χρηστών πριν διατεθεί αυτή η τεχνολογία στο ευρύ κοινό. Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται συχνά για τις εξελίξεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τις απάτες, τις ψευδείς ειδήσεις και τους κινδύνους που επιφέρει μια τόσο εύκολα προσβάσιμη τεχνολογική εξέλιξη.
Πηγές:
https://theconversation.com/ai-clones-made-from-user-data-pose-uncanny-risks-206357
https://respeecher.medium.com/deepfake-or-synthetic-voice-whats-the-difference-43d84895b0a3
https://www.linkedin.com/pulse/ai-voice-cloning-good-can-do-wayne-sutton
https://itrexgroup.com/blog/creating-ai-clone-of-yourself/
https://nypost.com/2023/10/13/everyone-freaked-out-by-metas-creepy-kendall-jenner-ai-chatbot/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.