Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Σημείο σταθμός: το IQ της AI ξεπέρασε αυτό ενός μέσου ανθρώπου

Είναι δεδομένο πως η AI, ήδη από τη γέννησή της, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και ο λόγος είναι οι άπειρες δυνατότητες που προσφέρει (από τη σύνταξη ενός απλού report μέχρι τη παροχή συμβουλών για ποικίλα θέματα). Ο πήχης ήδη βρίσκεται πολύ ψηλά και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι. Η αρχή έγινε με το ChatGPT που προκάλεσε φρενίτιδα στο χώρο της τεχνολογίας και αξιοποιήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους. Ακολούθησαν και άλλες εφαρμογές AI, όπως το Sora προσφάτως, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Όμως, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε πως το IQ της AI, και συγκεκριμένα του Claude 3 (αναπτύχθηκε από πρώην μέλη της ομάδας ανάπτυξης του ChatGPT), ξεπέρασε το IQ ενός μέσου ανθρώπου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν λίγες μέρες, η Anthropic κυκλοφόρησε το νέο της προηγμένο μοντέλο Claude 3. Σύμφωνα με την εταιρία, μπορεί να κατανοήσει και να εκτελέσει αρκετά πολύπλοκες εντολές, ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο εύρος από λειτουργίες. Όπως γίνεται αντιληπτό, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να τεστάρουν τις νέες δυνατότητες που υπόσχεται η εταιρία. Και τα αποτελέσματα ήταν αδιανόητα. Συγκεκριμένα, δημιουργώντας μια λεκτική έκδοση του τύπου-matrix Norway Mensa IQ τεστ των 35 ερωτήσεων, ένα μέσο (Maximumtruth.org) επιχείρησε να κατανοήσει πώς τα διάφορα μοντέλα AI αντιλαμβάνονται τα πράγματα και όχι πώς τα ‘’βλέπουν’’ (με τη χρήση εικόνων κτλ.). Κάθε μοντέλο έτρεξε το τεστ 2 φορές.

Το GPT-4 που αποτελεί την πιο μοντέρνα έκδοση του ChatGPT πέτυχε ένα σκορ 85 πόντων. Τα υπόλοιπα μοντέλα, όπως το Bing και το Gemini, είχαν ένα μικρότερο σκορ της τάξεως από 67 έως 79 πόντους. Όμως, το Claude 3, όχι μόνο πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία με 101 πόντους, αλλά, ξεπέρασε το IQ του μέσου ανθρώπου. Η Anthropic έχει καταφέρει να αναπτύξει με ταχείς και αλματώδεις ρυθμούς τα μοντέλα της. Το Claude 2 είχε ένα σκορ 82 πόντων, δηλαδή 3 λιγότερους από το GPT-4, ενώ το Claude 1 μόλις 64 πόντους. Σύμφωνα με πολλά μέσα, ίσως το επόμενο μοντέλο του Claude να φτάσει τους 120 πόντους IQ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ενδεχομένως να λένε πολλά, ίσως όμως να μην προσφέρουν και τίποτα στο μέσο άνθρωπο. Όμως, γίνεται αντιληπτό πως η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει αναπτύσσονται καθημερινά. Ήδη από την εμφάνισή της, η AI έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των χρηστών που τη χρησιμοποιούν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως τη σύνθεση ποιημάτων ή για επιχειρηματικές συμβουλές. Τι θα γίνει όμως αν η AI αναπτυχθεί τόσο πολύ που θα αποκτήσει αντίληψη των πραγμάτων γύρω της, χωρίς τη βοήθεια οπτικών ερεθισμάτων ή εν γένει της ‘’όρασής’’ της; Θα αποτελέσει σύμμαχος σε σοβαρά ζητήματα, όπως η εξάλειψη της φτώχειας και η δημιουργία νέων φαρμάκων, όπως υποστήριζαν οι ομάδες ανάπτυξής τους; Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς η AI δύναται να αξιοποιηθεί ουσιαστικά στη λύση καθημερινών προβλημάτων.

Πηγές:

https://www.anthropic.com/news/claude-3-family

https://www.trendingtopics.eu/ai-ranking-according-to-iq-claude-3-beats-chatgpt-4-and-co-in-intelligence/