Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla

Γράφει η Βασιλική Κατσούλη

Αν και η Tesla, η εταιρία που ίδρυσε ο Elon Musk, έγινε διάσημη βασισμένη στην δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πλέον, παρουσιάζεται και ως ένας πολύ δυνατός  -ωστόσο, όχι και τόσο δημοφιλής- ηγέτης, στον τομέα της ρομποτικής. Η εταιρεία έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετά ταλέντα παγκόσμιας κλάσης, δημιουργώντας συνεχώς καινούργια δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας περίτεχνα την τεχνητή νοημοσύνη. Σε ένα από αυτά, κατατάσσεται και το καινούργιο project στο οποίο δραστηριοποιείται τώρα η εταιρεία, την δημιουργία ενός ανθρωποειδούς ρομπότ ονόματι Optimus. 

Ποιες είναι οι λειτουργίες αυτού του ρομπότ;

  1. Οι κινήσεις του Optimus, παρουσιάζονται αρκετά ακριβείς και απαλές.

Μάλιστα σε ένα πρόσφατο βίντεο, το ανθρωποειδές ρομπότ εικονίζεται να σηκώνει ένα αυγό χρησιμοποιώντας τους απτικούς αισθητήρες των δακτύλων του, να το μεταφέρει στο άλλο χέρι του και στην συνέχεια να το τοποθετεί στην θήκη των αυγών με πολλή προσοχή.

  1. Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες στο περπάτημα του, με αυτό των ανθρώπων.

Αν και ακόμη το περπάτημα του Optimus, παρουσιάζεται αρκετά αργό σε σχέση με εκείνο των ανθρώπων, ο συνδυασμός των εμβόλων που έχει καθώς και των πλακών δύναμης και των μοχλών, του προσφέρει την δυνατότητα, να περπατά με έναν μετρημένο σκόπιμο ρυθμό, δίνοντας την εντύπωση μίας αρκετά ρεαλιστικής προσομοίωσης, προσεκτικής κίνησης. Επίσης είναι άξιο να σημειωθεί πως το Optimus – Gen 2, έχει την δυνατότητα να στέκεται όρθιο, να γυρίζει τον λαιμό του, έχοντας παράλληλα λειτουργικά άκρα και χέρια, ενώ ακόμη μπορεί να καθίσει οκλαδόν και να κάνει μερικές στάσεις γιόγκα, πράγματα που θεωρούταν αρκετά υψηλές προκλήσεις για τα ανθρωποειδές ρομπότ του παρελθόντος.

  1. Το Optimus μπορεί να μάθει και να θυμάται πράγματα.

Το Optimus, χρησιμοποιώντας ένα αρκετά παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως εκείνο των αυτοκινήτων Tesla, έχει την δυνατότητα, από την στιγμή που συναντά ένα καινούργιο μέρος – τοπίο, να παρακολουθεί και να κατανοεί τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και ύστερα να τον θυμάται, δημιουργώντας έναν χάρτη που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά που θα βρεθεί εκεί.

  1. Αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Optimus κυκλοφορόντας και αλληλοεπιδρώντας στον πραγματικό κόσμο, όπως ένας άνθρωπος, θα προσφέρει την δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θα συνδυάζει τα όσα μαθαίνει στον πραγματικό κόσμο με εκείνα που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, δίνοντας την δυνατότητα να χρησιμοποιείται όπως το πρόγραμμα ChatGPT που μπορεί να βρεθεί μόνο σε έναν υπολογιστή.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός της δημιουργίας του;

Η εταιρεία της Tesla αυτή την στιγμή δεν προβαίνει στην κατασκευή ενός ή δύο ανθρωποειδών ρομπότ αλλά προορίζει την παραγωγή σε μαζική, χωρίς να διαφαίνεται καθαρά ο σκοπός αυτού του προϊόντος και πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην αγορά, αφήνοντας αρκετά ερωτηματικά. Μερικές από τις εικασίες χρησιμότητας του ρομπότ αυτού, στρέφονται κυρίως στην κατασκευή μικροτσίπ σε άλλες βιομηχανίες, σε υπηρεσίες αποστολής, στην κλωστοϋφαντουργία καθώς και σε άλλες λεπτές εργασίες, καθώς η ίδια η κατασκευή του, του επιτρέπει να μαθαίνει από τον άνθρωπο και να πραγματοποιεί εργασίες, ταιριάζοντας στον πραγματικό κόσμο σε διαφορετικούς κλάδους, εν αντίθεση με τα ρομπότ που ήταν φτιαγμένα για να πραγματοποιούν μία εργασία και μόνο. Μέχρι στιγμής το ρομπότ Optimus έχει χρησιμοποιηθεί στην μετακίνηση πάνελ βαρεών αυτοκίνητων στην Tesla, αυτοματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας, μία εργασία αρκετά βοηθητική που όμως δεν ορίζει επαρκώς τον λόγο της ύπαρξης του σε μαζική παραγωγή. Ακόμη, σε δηλώσεις που προέβη ο ιδρυτής της εταιρείας Elon Musk, αναφέρει πως δεν είναι ούτε ο ίδιος σίγουρος για το που θα καταλήξει αυτό, αλλά όπως πιστεύει θα είναι σε ένα μέρος που έχει ενδιαφέρον.

Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ο κόσμος θα καταφέρει να γνωρίσει και να μάθει αργότερα, καθώς το ρομπότ αυτό «φτάσει» να βρίσκεται στην κυκλοφορία το 2025, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, καθώς ο Elon Musk, παρατηρείται αρκετά αισιόδοξος με το χρόνο και συνήθως τα μοντέλα της Tesla που τίθενται προς δημοσιοποίηση παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Πηγή:

https://gizmodo.com/things-you-didnt-know-teslas-elon-musk-humanoid-robots-1851278709/slides/10