Apps, Εφαρμογές

Αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ορόσημο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ΕΕ για την Apple

Μεταφράζει η Βίκυ Βούλτσου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,84 δισεκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Apple για παραβίαση της νομοθεσίας της περί ανταγωνισμού.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στην Apple (AAPL) – η πρώτη αντιμονοπωλιακή ποινή που επιβάλλεται στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα – επειδή εμπόδισε τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες ροής μουσικής, όπως το «Spotify», να ενημερώσουν τους χρήστες iPhone ότι μπορούν να βρουν φθηνότερους τρόπους για να εγγραφούν εκτός του app store της Apple.

Η Margrethe Vestager, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού και ψηφιακής τεχνολογίας, δήλωσε ότι η Apple «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της» ως διανομέας εφαρμογών ροής μουσικής, προσθέτοντας ότι, ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν είχαν «ελεύθερη επιλογή ως προς το πού, πώς και σε ποιες τιμές να αγοράζουν συνδρομές ροής μουσικής».

«Αυτό είναι παράνομο και έχει επηρεάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε η Vestager σε συνέντευξη Τύπου.

Η Apple απαγορεύει επί του παρόντος στους προγραμματιστές εφαρμογών να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες του iOS – του λειτουργικού συστήματος για iPhones και iPads – για φθηνότερες μουσικές συνδρομές που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής, ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές δεν επιτρέπεται να ενημερώνουν τους χρήστες του iOS για τις διαφορές τιμών μεταξύ των συνδρομών εντός της εφαρμογής και εκείνων που είναι διαθέσιμες για την ίδια υπηρεσία streaming σε έναν ιστότοπο.

Η Apple απάντησε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελήφθη παρά την «αποτυχία της να αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών και αγνοεί τις πραγματικότητες μιας αγοράς που ευδοκιμεί, είναι ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα».

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών «ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού» στο κατάστημα εφαρμογών της Apple. Σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι πρόσθεσε ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,95 δισ. δολάρια) σε ένα βασικό πρόστιμο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την Apple, καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, από την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της.

«Αν είσαι μια εταιρεία που κατέχει δεσπόζουσα θέση και κάνεις κάτι παράνομο, θα τιμωρηθεί», δήλωσε η Vestager, προσθέτοντας ότι, από μόνο του, το βασικό πρόστιμο ισοδυναμεί με «κλήση για παρκάρισμα» για την Apple. Το συνολικό πρόστιμο ύψους 1,84 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 0,5% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της Apple, σύμφωνα με την Vestager.

Καταγγελία του Spotify

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Apple το 2020, αφού η Spotify (SPOT) υπέβαλε καταγγελία κατά της Apple το προηγούμενο έτος, κατηγορώντας την ότι αδικαιολόγητα θέτει σε μειονεκτική θέση τους ανταγωνιστές της.

Είπε ότι η Apple απαιτούσε από το σουηδικό μουσικό streamer και άλλους παρόχους περιεχομένου να καταβάλλουν τέλος 30% για τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών εντός της εφαρμογής της Apple, ενώ η δική της υπηρεσία, η Apple Music, δεν χρειαζόταν να καταβάλει το τέλος. Η Spotify δήλωσε επίσης ότι η Apple την εμπόδισε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες συνδρομής με τους πελάτες που χρησιμοποιούν iPhone.

Η Apple είναι «ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές smartphone» και το λειτουργικό της σύστημα smartphone «είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουμε την εφαρμογή μας σε οποιονδήποτε έχει iPhone», σύμφωνα με το Spotify.

Ο streamer δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο στην Apple έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα». «Καμία εταιρεία, ούτε καν ένα μονοπώλιο όπως η Apple, δεν μπορεί να ασκεί καταχρηστικά εξουσία για να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους», ανέφερε ο μουσικός streamer σε δήλωσή του.

Στην ανακοίνωσή της, η Apple υποστήριξε ότι η Spotify ήταν ο «μεγαλύτερος δικαιούχος» του προστίμου της ΕΕ. «Το Spotify έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή μουσικής ροής στον κόσμο και έχει συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερες από 65 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας», ανέφερε.

Το Spotify δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του ισχυρισμού αυτού.

Τον Ιανουάριο, η Apple ανακοίνωσε αλλαγές στο χειρισμό των εφαρμογών της στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων να επιτρέψει τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών σε iPhones και iPads για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας και σημαντικές περικοπές στις χρεώσεις του καταστήματος εφαρμογών της.

Οι αλλαγές παρουσιάστηκαν εν αναμονή των νέων κανόνων της ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ενός σαρωτικού συνόλου κανονισμών ανταγωνισμού για τη Μεγάλη Τεχνολογία.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/03/04/tech/apple-europe-antitrust-fine-music-streaming/index.html