Video games, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

“Επιδρομές” μίσους στο twitch

Μπορεί να έχεις δει hashtags όπως το #DoBetterTwitch ή το #ADayOffTwitch να βρίσκονται στις τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ή μήνες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συρροής των σχολίων μίσους που λαμβάνουν οι streamers, κυρίως από μειονοτικές ή περιθωριοποιημένες κοινότητες, στην πλατφόρμα Twitch.

Ο Max είναι ένας αμφιφυλόφιλος διεμφυλικός άντρας που ασχολείται με το streaming εδώ κι έναν χρόνο, καθώς επιθυμεί να δημιουργήσει μια περισσότερο θετική και ρεαλιστική αναπαράσταση των διεμφυλικών ατόμων στο Twitch. Υποστηρίζει ότι η ανοιχτή του στάση σχετικά με την ταυτότητά του έφερε πολύ μίσος από άτομα που συνήθως δε γνώριζε. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί και την 23χρονη Sami, που δέχτηκε μια “επιδρομή” μίσους πριν από κάποιες εβδομάδες, γεγονός που αποδίδει στο ότι είναι κορίτσι. O 22χρονος Ty έχει υποστεί σχόλια μίσους, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Δηλώνει ότι τα ρατσιστικά σχόλια που δέχεται για την εμφάνισή του τον σοκάρουν.

To “τρολάρισμα” που βιώνουν οι παραπάνω χρήστες ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε raids μίσους, ένα είδος συντονισμένης παρενόχλησης που στοχεύει κυρίως σε άτομα από μειονοτικές ή περιθωριοποιημένες κοινότητες. To “raid” είναι μια επιλογή στο Twitch που αφήνει τους streamers να στέλνουν τους θεατές τους στο κανάλι κάποιου άλλου όταν δεν είναι συνδεδεμένοι και συνήθως χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί ένα μικρότερο ή καινούργιο κανάλι. Ωστόσο, σε ένα raid μίσους, κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί bots (ψεύτικους χρήστες που μπορούν να προγραμματιστούν προκειμένου να παρακολουθούν ένα κανάλι στο chat) με στόχο να γεμίσει τη συνομιλία κάποιου streamer με προσβλητικά μηνύματα. Κάποιοι streamers έχουν αναφέρει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αποκλειστούν λογαριασμοί που έχουν πέσει θύματα επιδρομών μίσους, καθώς κι ότι αν τα θύματα δεν είναι συνδεδεμένα και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα υβριστικά σχόλια, οι λογαριασμοί τους αναφέρονται στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Twitch, η πλατφόρμα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κι είχε καταθέσει αγωγές ενάντια σε άτομα που εμπλέκονταν σε “επιθέσεις ενάντια σε streamers μέσω του chat”. Δήλωσε επίσης, ότι αν κι έχουν ταυτοποιηθεί κι αποκλειστεί χιλιάδες λογαριασμοί τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν άτομα που εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για την εύρεση δημιουργικών τρόπων να παρακάμψουν τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί και να δείξουν ότι δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν. To Twitch υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα εργάζεται σκληρά προκειμένου να γίνει ένα ασφαλέστερο μέρος για τους δημιουργούς του, καθώς κι ότι έχουν “πολλή περισσότερη δουλειά να κάνουν”, αλλά ελπίζουν ότι “αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της άμεσης κι ανεπίτρεπτης βλάβης που οι στοχοποιημένες επιθέσεις επιφέρουν στην κοινότητα”.

Οι streamers, ωστόσο, δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από αυτές τις δηλώσεις. Ο Ty ισχυρίζεται ότι αν κι η πλατφόρμα αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος, δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυσή του, ενώ ο Max δηλώνει ότι η ύπαρξη ετικετών στα κανάλια, χωρίς την ύπαρξη κάποιου είδους προστασίας για τους streamers, μπορεί “να βάλει έναν στόχο στην πλάτη σου, καθώς οι επιδρομείς μίσους μπορούν απλά να αναζητήσουν την ετικέτα”. Η Sami πιστεύει ότι η συγκράτηση των σχολίων μίσους αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο πολλοί streamers καλούνται να επιλύσουν μόνοι τους. Η ίδια δηλώνει ότι μόνο κάποιοι φίλοι της τη βοηθούν με τη διαχείριση των αρνητικών σχολίων, καθώς κι ότι αυτό “θα έπρεπε να γίνει εξαρχής από το Twitch”.

Η διευθέτηση του ζητήματος από την πλατφόρμα του Twitch είναι σίγουρα αναγκαία, αλλά όχι αρκετή. Η έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να ενημερωθούμε και να δράσουμε για τον ρατσισμό που δέχονται οι διάφορες μειονοτικές ομάδες. Είναι καιρός να μάθουμε στις νέες γενιές να μη φοβούνται, αλλά να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα!

Πηγή:

BBC NEWS