Social Media, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά

Οι πιο επικίνδυνες τάσεις / challenges του Tik Τok

Γράφει ο Αχιλλέας Καραπατάκης, Δικηγόρος

Μερικοί άνθρωποι θα κάνουν οτιδήποτε για να γίνουν διάσημοι, από ανόητες φάρσες έως ακραίους πειραματισμούς – τίποτα δεν είναι εκτός ορίων.
Γενικά, οι τάσεις του Tik Tok περιλαμβάνουν διασκεδαστικές ρουτίνες χορού ή αστεία φίλτρα, αλλά κάθε τόσο θα εμφανιστεί μια επικίνδυνη πρόκληση ή τάση. Από τους χρήστες που στροβιλίζουν τα αυτοκίνητά τους καθώς ακολουθούν οδηγίες από το “Cha Cha Slide” έως την σκόπιμη κατανάλωση υπερβολικής δόσης φαρμάκων, ορισμένες από τις τάσεις που κυκλοφόρησαν στην εφαρμογή δεν είναι μόνο επικίνδυνες, αλλά εν δυνάμει θανατηφόρες. Παρακάτω είναι μια λίστα με τις πιο επικίνδυνες τάσεις του Tik Tok που γίνονται ανάρπαστες στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων τα τελευταία χρόνια και που πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι, καθώς και να γνωρίζουν οι γονείς. Τα ονόματα των τάσεων (challenges) παραμένουν στα αγγλικά έτσι ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν οι γονείς.

Τα παρακάτω δεν πρέπει να δοκιμαστούν στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού.

Benadryl challenge
Η πρόκληση Benadryl ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να πάρουν υπερβολικές ποσότητες φαρμάκου για να προσπαθήσουν να βρεθούν κάτω από την επήρεια έτσι ώστε να έχουν ψευδαισθήσεις. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε από το TikTok να αφαιρέσει τα βίντεο, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική λήψη του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Coronavirus challenge
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μια λεγόμενη πρόκληση κορωναϊού κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γλείφουν δημόσια αντικείμενα. Εκείνη την εποχή, το hashtag #coronaviruschallenge είχε σχεδόν 100 εκατομμύρια προβολές στο Tik Tok και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το hashtag είχε 3,1 δισεκατομμύρια προβολές.

Eye challenge
Το eye challenge ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να βάλουν σε μια τσάντα Ziploc ζελέ απολυμαντικό χεριών, λευκαντικό και κρέμα ξυρίσματος και να την τοποθετήσουν κοντά στο μάτι τους, ισχυριζόμενοι ότι θα άλλαζε το χρώμα του.

Silhouette challenge
Η πρόκληση της σιλουέτας έχει γυναίκες να ξεκινούν το βίντεο με casual ρούχα πριν από μια γρήγορη μετάβαση στο να τις δείξει με εσώρουχα ή γυμνές. Η πρόκληση γίνεται με αυτές να στέκονται σε μια πόρτα, με οπίσθιο φωτισμό μόνο ένα κόκκινο φως, έτσι ώστε να είναι ορατή μόνο η σιλουέτα τους.
Ωστόσο, το Silhouette Challenge έθεσε προβλήματα στους συμμετέχοντες όταν μερικοί άνθρωποι βρήκαν πώς να επεξεργαστούν τα βίντεο του Tik Tok για να αποκαλύψουν τα γυναικεία σώματα. Μερικά από τα επεξεργασμένα κλιπ δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση των γυναικών.

Blackout challenge
Το Blackout Challenge δεν προήλθε από το Tik Tok, αλλά κυκλοφόρησε στην εφαρμογή πέρυσι. Περιλαμβάνει τον περιορισμό της αναπνοής σας σε μια προσπάθεια να νιώσετε ζαλάδα, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και να οδηγήσει στο θάνατο. Όπως συνέβη με τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού στην Ιταλία.

Scalp popping
Η τάση της εμφάνισης του “τριχωτού της κεφαλής” προκαλούσε τους χρήστες να στρίψουν ένα κομμάτι τρίχας στο κεφάλι τους γύρω από τα δάχτυλά τους και να τραβήξουν προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα “αναδυόμενο” αποτέλεσμα στο τριχωτό της κεφαλής τους. Οι χρήστες του Tik Tok ανέφεραν ότι αισθάνονται πόνο ή ακόμα και απώλεια μαλλιών όταν δοκίμασαν την πρόκληση και οι γιατροί προειδοποίησαν να μην συμμετάσχουν στην τάση.

Full face wax
Οι ειδικοί του δέρματος προειδοποίησαν τους χρήστες του Tik Tok να μην δοκιμάσουν μια επικίνδυνη τάση περιποίησης του δέρματος, αφού βίντεο με αποτριχωτικά κεριά προσώπου άρχισαν να συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές. Η τεχνική δείχνει άτομα να ρίχνουν κερί σε ολόκληρα τα πρόσωπα των πελατών τους σε κέντρα περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων των μυτών και των αυτιών τους.

Burning pile challenge
Η “πρόκληση καύσης” έχει τους χρήστες του Tik Tok να ξεκινούν το βίντεο άνετους πριν από μια γρήγορη μετάβαση στην οποία εμφανίζονται ξαφνικά κρατώντας έναν αναπτήρα μπροστά από τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, όταν το αστέρι του Tik Tok Madi Monroe δοκίμασε την τάση, τα μαλλιά της πήραν φωτιά.

Hyaluronic acid injections
Στο TikTok εμφανίστηκαν βίντεο ανθρώπων που εγχέουν υαλουρονικό οξύ στο δέρμα τους. Οι ειδικοί προειδοποίησαν τους χρήστες του TikTok να μην δοκιμάσουν τη διαδικασία η οποία θα έπρεπε να γίνεται από έναν επαγγελματία.

Sugar waxing
Η αποτρίχωση με ζάχαρη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σπιτικού μείγματος ζάχαρης, λεμονιού και ζεστού νερού, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για αποτρίχωση, υπάρχει εδώ και αιώνες. Ωστόσο, όταν η τεχνική αποτρίχωσης άρχισε να γίνεται διάσημη στο Tik Tok, οι ειδικοί έπρεπε να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα, λοιμώξεις και ουλές εάν γίνει εσφαλμένα.

Vampire fangs
Γύρω στο Halloween πέρυσι, κυκλοφόρησε μια τάση βαμπίρ στο Tik Tok. Περιλάμβανε χρήστες που κολλάνε δόντια βαμπίρ στα δόντια τους χρησιμοποιώντας κόλλα νυχιών ή ακόμη και superglue. Ένας οδοντίατρος προειδοποίησε τους χρήστες του Tik Tok να μην δοκιμάσουν την τάση, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν το σμάλτο τους και να προκαλέσουν ζημιά.

Stand up challenge
Η πρόκληση Stand up περιλαμβάνει κάποιον που στέκεται στην πλάτη του συντρόφου του καθώς ξαπλώνει στο έδαφος και η πρόκληση είναι για το άτομο που ξαπλώνει να σηκωθεί αργά ενώ το άτομο στην πλάτη του το κάνει ταυτόχρονα στους ώμους του.Ένας ειδικός προειδοποίησε ότι άτομα που δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αθλητές ή γυμναστές δεν πρέπει να επιχειρήσουν την πρόκληση, συμβουλεύοντας ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν με σπασμένο λαιμό.

Penny challenge
Η απίστευτα επικίνδυνη πρόκληση της “δεκάρας” προκαλούσε τους χρήστες του TikTok να συνδέουν μερικώς έναν φορτιστή σε μια πρίζα, πριν ρίξουν μια δεκάρα πάνω στον φορτιστή. Μόλις η πένα χτυπήσει το φορτιστή, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρικό σπινθήρα ή ακόμη και ηλεκτρική πυρκαγιά.

Jaw exercise
Οι χρήστες του TikTok ισχυρίστηκαν ότι η χρήση ενός γυμναστή σιαγόνων τους έδωσε μια σμιλευμένη γνάθο, αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η συσκευή θα μπορούσε να καταλήξει να καταστρέψει τα δόντια και τη γνάθο τους.

Nutmeg Challenge
Η πρόκληση μοσχοκάρυδου προέτρεπε τους χρήστες του Tik Tok στο να αναμιγνύουν κουταλιές της σούπας μοσχοκάρυδου με γάλα ή νερό και να πίνουν τον λυκίσκο έχοντας ως αποτέλεσμα την επίτευξη ζάλης. Μεγάλη ποσότητα μοσχοκάρυδου μπορεί να είναι μεθυστική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες όπως υποθερμία, παραισθήσεις, κώμα και θάνατο.

Skull breaker challenge
Η πρόκληση για το σπάσιμο του κρανίου κυκλοφόρησε στο Tik Tok πέρυσι και ήταν δημοφιλής στα παιδιά. Περιλάμβανε δύο άτομα να κλωτσούν τα πόδια ενός τρίτου ατόμου καθώς πηδούσαν, προκαλώντας την πτώση τους, και είχε ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς.

Throw it in the air challenge
Η πρόκληση αφορούσε μια ομάδα φίλων που στέκονταν σε έναν κύκλο κοιτάζοντας προς τα κάτω ένα κινητό τηλέφωνο στο έδαφος. Κάποιος θα έριχνε ένα αντικείμενο στον αέρα και η πρόκληση είναι να μην κουνήσει κάποιος το κεφάλι του καθώς βλέπει το αντικείμενο να πέφτει προς το μέρος του.

Cha Cha Slide challenge
Η πρόκληση του Cha Cha Slide παίρνει το τραγούδι του DJ Casper με στίχους όπως “slide προς τα αριστερά, slide προς τα δεξιά”, αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες τάσεις του Tik Tok, αυτό δεν περιελάμβανε χορό. Ορισμένοι χρήστες οδηγούσαν το αυτοκίνητό τους με τραγούδι και ακολουθούσαν οδηγίες όπως το “criss-cross”, κάνοντας επικίνδυνες μανούβρες στο δρόμο.

Corn cob challenge
Η πρόκληση του καλαμποκιού ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να φάνε έναν σπάδικα καλαμποκιού τοποθετημένο σε ένα τρυπάνι. Ο τραγουδιστής Jason Derulo φάνηκε να χάνει τα δόντια του στην προσπάθειά του.

Τέλος, σημαντικό θα ήταν να πούμε ότι το να κινηθούμε νομικά έναντι εταιρειών όπως το Tik Tok για να μας αποκαταστήσουν κάποια ζημία είναι φοβερά δύσκολο ως ακατόρθωτο οπότε καλό θα ήταν οι γονείς να είναι αρκετά ενεργοί έτσι ώστε να σταματήσουν οποιοδήποτε επικίνδυνο challenge εν τη γενέσει του.