Ανθρώπινες Σχέσεις, Κοινωνία, Συμπεριφορά

Η σημασία του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση του ατόμου

Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διεθνή αθλητική οργάνωση όπου φέτος κατόπιν καθυστερήσεων, λόγω COVID-19, λαμβάνει χώρα στο Τόκιο, αξίζει να αναφερθούμε στην ιδιαίτερη σημασία του αθλητισμού, ως ενός θεσμού όπου μόνο θετικά συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Η ασχολία με τον αθλητισμό, μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και πολλά είναι τα άτομα που έχουν ξεκινήσει κάποιο άθλημα ήδη από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, δεν αποτελεί κανόνα η ενασχόληση από την πολύ νεαρή ηλικία, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και διάφοροι παράγοντες όπως η σωματική διάπλαση του κάθε παιδιού, η συμπεριφορά του, οι νοητικές και κινητικές του δεξιότητες, η ωριμότητά του αλλά και τα ενδιαφέροντά του. Επιπλέον, πολλά είναι τα άτομα που έχουν ξεκινήσει τον αθλητισμό σε νεαρή ηλικία, στην συνέχεια έχουν σταματήσει για κάποιο διάστημα και έπειτα τον συνεχίζουν σε κάποιο άλλο στάδιο ή στιγμή της ζωής τους. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, ανακαλύπτοντας έτσι νέες πτυχές της προσωπικότητάς του που ενδεχομένως να μην είχαν φανταστεί πως έχουν. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πως η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα δεν θα πρέπει να υπάγεται σε διακρίσεις ( φυλετικές, σεξουαλικές κλπ).

Τι είναι η κοινωνικοποίηση;

Η κοινωνικοποίηση, είναι μια διαδικασία εκμάθησης, εσωτερίκευσης και αφομοίωσης των  κοινωνικών κανόνων, των αξιών, των ηθών, των προτύπων συμπεριφοράς, ιδεολογιών κ.α. από το άτομο με σκοπό να μπορέσει να ενταχθεί στην εκάστοτε κοινωνία και κοινωνική ομάδα. Η κοινωνικοποίηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρχουν ισορροπίες και συνοχή μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνικοποίηση υφίσταται σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου και αποτελεί το “κλειδί” σε πολλά ερωτήματα και απορίες σχετικά με την αξιολόγηση(και όχι μόνο) ανθρωπίνων συμπεριφορών. Οι φορείς κοινωνικοποίησης του ατόμου είναι πρωτίστως η οικογένεια, ύστερα το σχολείο, το φιλικό περιβάλλον, η γειτονιά, τα ΜΜΕ, οι αθλητικές ομάδες και εδώ ακριβώς ερχόμαστε στο θεσμό που μας ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο άρθρο, το θεσμό του αθλητισμού.

Πως μπορεί να συμβάλλει ο αθλητισμός στην κοινωνικοποίηση;

Γνωρίζουμε όλοι, πως η ενασχόληση με τον αθλητισμό, επιδρά θετικά στην υγεία του ατόμου, εκτονώνει το άγχος και βοηθάει στην υιοθέτηση υγιεινών  συνηθειών κλπ. Σε σχέση με την κοινωνικοποίηση ,

  • Αρχικά, το άτομο ωθείται στην συναναστροφή με τους προπονητές,  τα άτομα/μέλη της ίδιας ομάδας. Έτσι, προετοιμάζεται και υπακούει στους κανόνες ενός ¨νέου¨ περιβάλλοντος, επικοινωνεί και ανταλλάζει απόψεις με εκείνους.
  • Δεύτερον, αισθάνεται την ανάγκη να ακολουθήσει τους κανόνες αυτούς, προκειμένου να γίνει αποδεκτό στα πλαίσια της ομάδας και να μην παρεκκλίνει από τους ισχύοντες κανόνες, ενώ σε περίπτωση που δεν τους ακολουθεί υφίσταται κυρώσεις, έτσι ώστε να μάθει από τα λάθη του και να τονισθεί το αίσθημα του δικαίου.
  • Κερδίζοντας την αποδοχή, έρχεται και η επιβράβευση τόσο στο επίπεδο της προσωπικότητας, όσο και στο αθλητικό κομμάτι και έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του ατόμου στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και στους ευρύτερους τομείς της ζωής του.
  • Οι εμπειρίες, οι ακολουθίες κανόνων και η συναναστροφές με τα μέλη και παράγοντες της ομάδας κ.α. συμβάλλουν στη δημιουργία της ταυτότητας του ατόμου.
  • Ανάπτυξη σχέσεων με ομηλίκους, κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας, σεβασμός σε δικαιώματα, κοινοί στόχοι.
  • Συναναστροφή με διαφορετικές προσωπικότητες, κουλτούρες, διαφορετικές συνήθειες και άρα εκμάθηση και σεβασμός της διαφορετικότητας.

Παρουσιάζουμε τα παραπάνω ενδεικτικά, ενώ συνειδητοποιούμε πως ο αθλητικός χώρος και η αθλητική “κοινωνία”, αποτελεί επίσης μια μικρογραφία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στον οποίο ανήκει ο καθένας από μας.

Ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον αξιόλογο χώρο, εστιάζοντας στα θετικά, μακριά από τα λανθασμένα πρότυπα!

Πηγές: https://www.paidorama.com/ta-ofeli-toy-athlitismoy

https://athlelixis.gr/se-poia-ilikia-einai-ena-paidi-etoimo-na-xekinisei-ton-athlitismo/