Διαδίκτυο, Κυβερνοασφάλεια, Τεχνολογία

Οι απάτες των “Yahoo Boys” – Ποια αδύναμα σημεία εκμεταλλεύονται οι κακόβουλοι και εξαπατούν;

Γράφει η Κίννα Ευθυμία

Οι διαδικτυακές απάτες έχουν ως σκοπό το οικονομικό όφελος ή τα προσωπικά στοιχεία. Οι δράστες εκμεταλλεύονται αδυναμίες των ατόμων είτε με βάση τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν στο διαδίκτυο ή την συναισθηματική  ευαλωτότητα των ατόμων. Οι πιο πρόσφατες απάτες που έχουν ρομαντικό περιεχόμενο, εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για γνωριμία, επικοινωνία ή και ρομαντική σχέση. Αυτές γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών ή και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους δράστες να χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ με στοιχεία που αποπνέουν εμπιστοσύνη και  υπόσχονται συναντήσεις με διάσημα πρόσωπα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε το δίκτυο ομάδων των Yahoo Boys που έχει απροκάλυπτη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταστρώνουν διάφορες απάτες και διακινούν ελεύθερα στο διαδίκτυο σενάρια για απάτες με λεπτομέρειες στρατηγικής και εκβιασμού. Πολλά άτομα εντάσσονται στο συγκεκριμένο δίκτυο με εμφανή ίχνη παράνομων ενεργειών στο ψηφιακό τοπίο. Παρά την προσπάθεια των αρχών να αφαιρέσουν τα Yahoo Boys από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως αναπτύσσουν συνέχεια νέες μεθόδους και αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο είναι η αύξηση περιπτώσεων εκβιασμών μετά την εμφανή δραστηριότητα των Yahoo Boys, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη για δράση.

Η εξαπάτηση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας, ανεξαρτήτως, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Ένας στους πέντε Έλληνες έχει εξαπατηθεί, σύμφωνα με έρευνα. Οι δράστες συνήθως εκμεταλλεύονται την πίεση του χρόνου και την ευαλωτότητα του ατόμου όπως για παράδειγμα την ανάγκη για προσοχή, αποδοχή, την μοναξιά, την άγνοια  ή τον φόβο του. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές εξαπάτησης που χρησιμοποιούνται από τους κακόβουλους όπως η απόκτηση της εμπιστοσύνης και της οικειότητας με την μέθοδο της γοητείας και του εντυπωσιασμού. Δηλαδή, κερδίζουν την εμπιστοσύνη του θύματος και στην συνέχεια το εντυπωσιάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά (πχ είναι τεράστια προσφορά, μην την χάσετε!), έτσι ώστε να καταφέρουν να το χειραγωγήσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ακούσουν μια θετική πλευρά στα προβλήματά τους και ότι κάποιος θα τους τα λύσει. Άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η πίεση, ο εξαναγκασμός και η σιωπηλή οπισθοχώρηση, όταν ο κακόβουλος άνθρωπος πιέζει το άτομο για την απάτη και αν το άτομο δεν ενδώσει αμέσως, αποστασιοποιείται, σταματά την επικοινωνία και περιμένει πότε το θύμα θα τον αναζητήσει. Τέλος η τεχνική που χρησιμοποιείται και είναι διαδεδομένη στα παιδιά καθώς πολλές φορές αυτά εντυπωσιάζονται από την φιλοδοξία και το εύκολο χρήμα, είναι το κόλπο της προσφοράς και της υπόσχεσης κέρδους. Προσφέρουν κάτι ακριβό και ¨δείχνουν¨ τον τρόπο για εύκολο χρήμα, εξαπατώντας έτσι το άτομο.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο , πρέπει να κρατήσουμε πως η ενημέρωση, η πρόληψη και η προσοχή των δεδομένων που κοινοποιούμε στο διαδίκτυο είναι τα όπλα μας, μαζί με τον διάλογο με τα μικρότερα παιδιά , καθώς όλες οι ηλικίες μπορούν να εξαπατηθούν σε πολλούς τομείς, πέραν του ψηφιακού. Η εξαπάτηση υπήρχε και πριν την τεχνολογική ανάπτυξη, όμως τώρα η ανωνυμία και τα τεχνολογικά μέσα την έχουν διευκολύνει.

Πηγές:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1469-8986.1978.tb01391.x

https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/10051083/