Apps, Social Media

Νέο ρεκόρ χρηστών κατέγραψε η Bluesky μετά την ανακοίνωση του Elon Musk πως θα χρεώνει όλους τους χρήστες της Χ 

Μεταφράζει η Μέγα Β., φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Bluesky επωφελήθηκε για ακόμη μια φορά από τους εσφαλμένους χειρισμούς του Elon Musk με την Χ, άλλοτε γνωστή ως Twitter. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση αναφορικά με την επισκεψιμότητα της εφαρμογής της Bluesky, έδειξε ρεκόρ ημερήσιων ενεργών χρηστών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Musk πως η Χ θα ξεκινήσει να διαθέτει τις υπηρεσίες της με μικρή μηνιαία χρέωση.

Η ανακοίνωση του Musk έγινε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης, όπου ο ιδιοκτήτης της Χ εξήγησε πως αυτή η χρέωση είναι αναγκαία, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο μεγάλος αριθμός αυτόματων ρομπότ που υπάρχουν στην εφαρμογή. Οι χρήστες της Χ ωστόσο δεν φάνηκε να ενθουσιάζονται με τα νέα, καθώς τα νούμερα της αντίπαλης Bluesky εκτοξεύθηκαν.

Μια σχετική δημοσίευση από το Mashable σχολίασε πως η Bluesky παρατήρησε ρεκόρ εγγραφών μετά την ανακοίνωση του Musk για το νέο πλάνο συνδρομών για τους χρήστες της Χ, υπογραμμίζοντας πως η Bluesky κατέγραψε συνολικά 53.585 νέους χρήστες. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με το 5% των συνολικών χρηστών της πλατφόρμας που μετρά κατά προσέγγιση 1.13 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Η εταιρία ερευνών Similarweb στηρίζει αυτά τα ευρήματα με την τελευταία της έκθεση , η οποία υποστηρίζει πως η εφαρμογή της Bluesky για τις συσκευές Android, παρατήρησε μισό εκατομμύριο καθημερινούς ενεργούς χρήστες. Την ημέρα που ο Musk έκανε την ανακοίνωση η διαδικτυακή επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της Bluesky αυξήθηκε ακόμα  περισσότερο.

Στις συσκευές android, οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια παρόμοια καταγραφή για το iOS, που ωστόσο θεωρεί πως  η τάση θα είναι παρόμοια.

Στο μεταξύ η διαδικτυακή εφαρμογή της Bluesky μέτρησε πάνω από 1 εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες στις 19 Σεπτεμβρίου και σχεδόν άλλους τόσους μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτά τα νούμερα ξεπερνούν αυτά που είδε η Bluesky την 1η Ιουλίου του 2023 (811.000 χρήστες), μετά από ακόμη μία αμφιλεγόμενη ενέργεια της  Χ, όταν η υπηρεσία επέβαλε προσωρινά όρια στον αριθμό των δημοσιεύσεων που μπορούσαν να δουν οι χρήστες όπως αναφέρει το Similarweb.

Αυτή η απότομη αύξηση των συνδρομητών οδήγησε την Blyesky να διακόψει τις εγγραφές νέων χρηστών για ένα μικρό διάστημα καθώς η ιστοσελίδα έπεσε λόγω του μεγάλου όγκου συνδέσεων που δέχθηκε.

Αυτό που καθιστά ενδιαφέροντα τα ευρήματα της Similarweb είναι πως φαίνεται η Bluesky να ωφελείται από τις λάθος κινήσεις της Χ, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει αναγκαία τους υπόλοιπους επίδοξους αντικαταστάτες του Twitter, όπως το Instagram Threads και το Mastodon. Ο νέος κλώνος του Twitter, σχεδιασμένος από τη Μeta, κατέγραψε 8.3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο με το ποσοστό που είχε δει την προηγούμενη ημέρα και είναι ακόμα αρκετά μακριά από  τους κορυφαίους αριθμούς που σημείωσε λίγο μετά την κυκλοφορία της.

Επειδή η Bluesky εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο με πρόσκληση που πρέπει να προέλθει από κάποιο άλλο μέλος της πλατφόρμας, η αύξηση στη χρήση που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν η σύνδεση ήταν ελεύθερη προς όλους τους χρήστες που ενδιαφέρονται.

Μαζί με αυτή τη νέα εξέλιξη είναι πλέον πολλές οι ευκαιρίες που είχε η Bluesky για να επωφεληθεί από τις άστοχες κινήσεις του X, από την εποχή της εξαγοράς του Twitter από τον Musk, μέχρι το χάος που προκλήθηκε με το ανανεωμένο σύστημα επαλήθευσης, στις πιο πρόσφατες οικονομικές αναπροσαρμογές έως την ανακοίνωση σχετικά με το τέλος της λειτουργίας των αποκλεισμών και τώρα την τελευταία είδηση όπου η Χ φαίνεται πως θα επιβάλει χρεώσεις σε όλους τους χρήστες. Η Bluesky φαίνεται εντελώς αδιάφορη στην κεφαλαιοποίηση αυτών των γεγονότων, έτσι ώστε να αυξήσει τους  χρήστες της, που πρόσφατα έφτασαν το ένα εκατομμύριο (ένας απειροελάχιστος αριθμός χρηστών μπροστά σε αυτούς  της  Χ).

Ο Musk ανακοίνωσε πως η Χ έχει 550 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες- ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Bluesky και άλλων ανταγωνιστών όπως το Threads ή το Mastodon. H εφαρμογή Threads πιστεύεται πως έχει κατά προσέγγιση 135 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρία data.ai. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της Mastodon αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους  1,7 εκατομμύρια χρήστες.

Παρά το γεγονός ότι η Χ είναι η μεγαλύτερη από τα δίκτυα “microblogging” αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία για τη θέση της στην αγορά μετά την αλλαγή της επωνυμίας. Η εταιρία πρόσφατα πρόσθεσε “πρώην Twitter” στην περιγραφή στο App Store, έτσι ώστε να ενισχυθεί  η κατάταξή του στην αναζήτηση στο App Store.

Η Χ είδε τους εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες να μειώνονται μετά την αλλαγή επωνυμίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της εφαρμογής Twitter Lite αυξήθηκαν, πιθανότατα λόγω της σύγχυσης των καταναλωτών, καθώς οι χρήστες έψαχναν το Twitter αλλά κατέληγαν να εγκαθιστούν το Twitter Lite για τις αναδυόμενες αγορές.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2023/09/22/bluesky-saw-record-usage-after-elon-musk-announced-plans-to-charge-all-x-users/