Chatbots, Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι νέες δυνατότητες που κρύβει η τρίτη έκδοση του DALL-E

Γράφει η Μαρία Μηνούδη

Επίσημα ανακοινώθηκε η τρίτη έκδοση του εργαλείου παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης DALL-E για την δημιουργία εικόνων, αυτή τη φορά όμως ο χρήστης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για τις κειμενικές περιγραφές που θα μετατρέπονται σε λεπτομερείς και υψηλής ποιότητας εικόνες .

Το DALL-E έχεις πολλαπλούς τρόπους χρήσης. Αρχικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες με σκοπό τον σχεδιασμό προϊόντων βασισμένο σε κειμενικές περιγραφές, για διαφημίσεις αλλά και για εκπαιδεύσεις. Όσον αφορά το άτομο, συμβάλλει στην ανάπτυξη δημιουργικότητας και αποτελεί ένα εργαλείο που διευκολύνει και προωθεί την παραγωγικότητα του αφού τους βοηθά να εκφράσουν ευκολότερα τις σκέψεις τους και να τις μετατρέψουν εξίσου εύκολα σε εικόνα.

Η πρώτη κυκλοφορία του DALL-E ήταν τον Ιανουάριο του 2021 και μόλις μετά από ένα χρόνο κυκλοφόρησε και η δεύτερη έκδοση. Στην αρχική του κυκλοφορία υπήρξαν έντονες κριτικές, καθώς πολλές φόρες στις εικόνες αποτυπώνονταν στερεότυπα, προκαταλήψεις, δημόσια πρόσωπα αλλά και ανάρμοστα πράγματα. Προς καλυτέρευση και εξάλειψη των προβλημάτων αυτών, σύμφωνα με την OpenAI, η τελευταία κυκλοφορία του DALL-E, όπου αναμένεται περίπου αρχές Οκτωβρίου, έχει ενσωματώσει κάποιους νέους μηχανισμούς, οι οποίοι απορρίπτουν τα αιτήματα δημιουργίας εικόνων που περιέχουν μη ασφαλή ή ανάρμοστα ζητήματα. Σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων , η νέα κυκλοφορία δεν επιτρέπει την απεικόνιση δημοσίων προσώπων, του στυλ του καλλιτέχνη, όπως τον τρόπο ζωής του αλλά και των έργων τους, χωρίς την έγκριση τους. Σημαντική προσφορά σε αυτό είχαν οι συνεργασίες της OpenAI με κάποιους εξωτερικούς red testers (τρόπος για να ελέγξουν την ασφάλεια του προγράμματος με την μίμηση ενός κακόβουλου λογισμικού και προσπαθώντας να παραβιάσουν ασφαλή συστήματα) οι οποίοι ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος και το εκπαιδεύουν, ώστε να αγνοεί προτάσεις που δεν τηρούν ηθικούς κανόνες.

Τι άλλο διαφορετικό όμως μπορεί να έχει η τρίτη έκδοση του DALL-E; Με βάση την OpenAI, οι εικόνες που παράγονται από τις γραπτές εντολές που δίνει ο χρήστης μέσω του ChatGPT είναι καλύτερης ποιότητας, πιο παραστατικές και ακριβής σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα όπου υπήρχε δυσκολία με τις λεπτομερής και πολύπλοκες περιγραφές αλλά και περιγραφές δύσκολου περιεχομένου, όπως το κείμενο ή τα ανθρώπινα χέρια. Για παράδειγμα, οι συνδρομητές των ChatGPT plus και ChatGPT Enterprise πληκτρολογούν το αίτημα τους και ύστερα από μια συνομιλία με το ChatGPT το DALL-E 3 δίνει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Οι γραπτές εντολές μπορούν φυσικά να δοθούν και απευθείας χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει το ChatGPT.

Η τρίτη έκδοση του DALL-E δημιουργεί στην πραγματικότητα έντονο ανταγωνισμό στο τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια των ανταγωνιστών για την βελτίωση των δικών τους μοντέλων, που πολλές φορές έχουν άριστα αποτελέσματα, προκαλώντας όμως την OpenAI να μείνει στην ηγετική της θέση.                  

Πηγές:

https://www.insomnia.gr/articles/internet/artificial-intelligence/h-openai-kykloforei-to-dall-e-3/ 

https://www.techgear.gr/dall-e-3-anakoinothike-episima-i-nea-ekdosi-toy-ergaleio-paragogikis-ai-me-ensomatomeno-to-chatgpt-36058

https://pixabay.com/photos/computer-artificial-intelligence-ai-7718729/