Bullying, Συμπεριφορά

Μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και 5 σημάδια ότι έχετε πέσει θύμα

Αγγελική

Έχετε ποτέ νιώσει ότι σε μία σχέση, κυρίως ερωτική, το άλλο άτομο σας μειώνει και σας υποτιμά αλλά με έναν έμμεσο τρόπο; Ίσως έχετε δεχτεί κάποιο κοπλιμέντο που κάθε άλλο παρά κοπλιμέντο ήταν; Έχετε ακούσει κάποιο σχόλιο του τύπου “Τελικά, είσαι πολύ έξυπνη! Δεν το περίμενα!” ή κάτι αντίστοιχο; Εάν ναι, τότε πιθανότητα έχετε πέσει θύμα negging.

Το negging αποτελεί μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης, η οποία, ως επί το πλείστον, λαμβάνει χώρα μεταξύ συντρόφων ή εν δυνάμει συντρόφων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία πράξη συναισθηματικής χειραγώγισης, κατά την οποία ένα άτομο κάνει ένα κοπλιμέντο σε ένα άλλο άτομο με τέτοιον τρόπο που περισσότερο το προσβάλλει παρά το τιμά και  συγκαταλέγεται στις τάσεις του dating που υποδηλώνουν πως μια σχέση ξεκινά με τοξικά στοιχεία.

Είναι ένας επιβλαβής τρόπος συμπεριφοράς, άκρως απορριπτικός και εξευτελιστικός για τον δέκτη, καθώς μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του. Συνήθως, το άτομο που κάνει το αρνητικό σχόλιο νιώθει ανασφάλεια, κυρίως ως προς την ικανότητά του να προσεγγίσει κάποιον ερωτικά. Επίσης, δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και, υποτιμώντας τους άλλους, παίρνει κάποιου είδους δύναμη.

Negging μπορεί να ασκήσει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ενώ μπορεί να είναι ή να μην είναι επιτηδευμένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να εξωθήσουν το άτομο στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ωστόσο, το πιο σύνηθες φαίνεται να είναι η ικανοποίηση που λαμβάνει όταν νιώθει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο στη σχέση και μπορεί να ασκήσει απόλυτη επιρροή στον σύντροφό του.

Σημάδια που δείχνουν ότι είστε θύμα negging

  1. Τα κοπλιμέντα που λαμβάνετε είναι διφορούμενα

 Αν ο σύντροφός σας σάς κάνει μονίμως κομπλιμέντα που σας κάνουν να νιώθετε πληγωμένοι και μπερδεμένοι αντί να είστε χαρούμενοι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη negging. Μπορεί, δηλαδή, από τη μία να σας κάνει ένα κοπλιμέντο, π.χ. “Είσαι όμορφη…” και να το αναιρεί αμέσως συνεχίζοντας “…όταν βάφεσαι”. Δηλαδή, κάθε φορά που σας λέει έναν καλό λόγο, φαίνεται πως υποβόσκει ένα “αλλά” και ό,τι θετικό κι αν πει έχει πάντα μία αρνητική συνυποδήλωση.   

  1. Σας ασκούν διαρκή κριτική

Σε μια υγιή σχέση, ο σύντροφός σας θα σας υποστηρίξει και θα σας αποδεχτεί όπως είστε. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, θα θέλει να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε, αντί να σας επικρίνει για τα λάθη σας. Όταν αυτό δε συμβαίνει, αλλά αντίθετα το άλλο άτομο σας κριτικάρει και σας αποθαρρύνει συνεχώς, πιθανότατα είστε θύμα negging. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς που υιοθετεί ο σύντροφός σας είναι μια μορφή ελέγχου που έχει ως στόχο να σας μειώσει, να σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν αξίζετε και τελικά να γίνετε υποχείριό του.

  1. Σας συγκρίνουν με προηγούμενες σχέσεις τους

Το να αναφέρετε περιστασιακά έναν προηγούμενο σύντροφο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το παρελθόν είναι μέρος της ζωής μας και κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει. Αλλά, αν σας συγκρίνουν συνεχώς με κάποιον προηγούμενο σύντροφο, πιθανώς προσπαθούν να σας κάνουν να νιώσετε ανασφαλείς και είναι σαν να σας λένε ότι για να μείνετε μαζί χρειάζεται καθημερινά να αποδεικνύετε την αξία σας. Αυθαίρετα σας βάζουν σε έναν “διαγωνισμό” και σας επιβάλλουν να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε καλύτεροι και ότι όντως αξίζετε την υποτυπώδη “αγάπη” τους.

  1. Γίνεστε αντικείμενο χλευασμού

Το να μπορείς να γελάς με τον σύντροφό σου είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή σχέση, αλλά αν το αστείο είστε εσείς οι ίδιοι, αυτό κάθε άλλο παρά υγιές είναι. Όταν αυτοί γελούν και εσείς όχι, κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στη σχέση. Εάν ο σύντροφός σας γελάει εις βάρος σας, ίσως αυτός είναι ο τρόπος του να σας υποτιμήσει και μετά να χαρακτηρίσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του ως “χιούμορ”.

  1. Δεν σας αφιερώνουν χρόνο

Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πραγματικά απασχολημένοι, αλλά όταν βλέπετε κάποιον να είναι πάντα πολύ απασχολημένος για εσάς και να μην κάνει καμία προσπάθεια να περάσει χρόνο μαζί σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ο σύντροφος, προσποιούμενος ότι δεν είναι διαθέσιμος σας κάνει να αισθάνεστε ανάξιοι του χρόνου του. Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να σας πείσει ότι είναι σημαντικός.

Εάν ο σύντροφός σας κάνει κάποιο από τα παραπάνω, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα κατά μέτωπο, λέγοντάς του τι έχετε παρατηρήσει και ρωτώντας τον για αυτό. Η αντίδραση του θα τα πει όλα: αν είναι σοκαρισμένος, αναστατωμένος και πρόθυμος να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να δώσετε μια ευκαιρία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να διακόψετε τη σχέση προτού κλιμακωθεί η ελεγκτική και χειριστική συμπεριφορά του άλλου ατόμου.

Πηγή :

bustle.com 

https://www.bustle.com/p/what-is-negging-7-signs-someone-is-doing-it-to-you-72174