Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Τα ψυχολογικά οφέλη της διαισθητικής διατροφής

Για χρόνια οι επιστήμονες ψυχικής υγείας αλλά και οι περισσότεροι άνθρωποι, όσον αφορά στο κομμάτι της διατροφής, εστίαζαν περισσότερο στις αρνητικές και επιβλαβείς πτυχές της, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με το φαγητό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τάση που έχει δημιουργηθεί θέλει την έμφαση να μετατοπίζεται από το πώς δεν πρέπει να τρώμε σε μία πιο θετική προσέγγιση στη σχέση μας με το φαγητό. Μεγάλο μέρος αυτής της προσέγγισης αποτελεί και η διαισθητική διατροφή.

Η βασική ιδέα της διαισθητικής διατροφής είναι η ανάπτυξη μίας υγιούς σχέσης με το φαγητό αλλά και με το σώμα μας γενικότερα. Αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης των αναγκών του σώματός μας και των μηνυμάτων που αυτό στέλνει, με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και πνευματική υγεία. Οι άνθρωποι που κάνουν διαισθητική διατροφή δεν  έχουν εμμονή με το φαγητό ή τις θερμίδες. Απολαμβάνουν να τρώνε ό,τι τους αρέσει, ωστόσο, σταματούν την κατανάλωση όταν είναι χορτάτοι.

Μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Διατροφικών Διαταραχών υποδηλώνει ότι η διαισθητική διατροφή συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα οφελών, τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών, σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Όσοι την προτιμούν εκδηλώνουν λιγότερα σχετιζόμενα με τη διατροφή παθολογικά συμπτώματα. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανόν να τρώνε συναισθηματικά, δηλαδή χωρίς να πεινάνε πραγματικά απλώς για να να καταπραΰνουν ή  να καταπνίξουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, ενώ αναφέρουν πολύ λιγότερους περιορισμούς στη διατροφή τους.

Η διαισθητική διατροφή συνδέεται επίσης με πολλά ψυχολογικά οφέλη, όπως μεγαλύτερη σωματική ικανοποίηση, καλύτερη επίγνωση των σωματικών λειτουργιών και τάση απόρριψης των μη ρεαλιστικών, κοινωνικά επιβαλλόμενων προτύπων ομορφιάς. Οι άνθρωποι που ενσωμάτωσαν τη διαισθητική διατροφή στην καθημερινότητά τους ήταν πιο πιθανό να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν το σώμα τους, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και γενική ευημερία. Έδειξαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, περισσότεροι άνδρες υιοθετούν τη διαισθητική διατροφή από ότι γυναίκες. Επειδή οι γυναίκες αισθάνονται μεγάλη πίεση για να αποκτήσουν το “ιδανικό” λεπτό σώμα, μπορεί να αποθαρρύνονται από το να εμπιστευτούν τα σήματα πείνας και κορεσμού που αποστέλλει το σώμα τους και να προτιμούν τη δίαιτα.

Άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι όσοι υιοθέτησαν τη διαισθητική διατροφή έτειναν να είναι πιο λεπτοί. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την παγιωμένη ιδέα ότι το κλειδί για ένα λεπτό σώμα είναι η χρόνια δίαιτα ή ο περιορισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να είναι το να τρώμε προσεκτικά, αποκρινόμενοι στα σημάδια του σώματός μας, όχι σε αυστηρούς κανόνες διατροφής.

Η διαισθητική διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή. Όσοι έχουν υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα είναι πιο πιθανό να την υιοθετήσουν επιτυχώς. Ίσως επειδή νιώθουν ότι τους αγαπούν και τους αποδέχονται όπως είναι, αισθάνονται λιγότερη πίεση να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα, κάνοντας χρόνιες δίαιτες. Τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης υποδηλώνουν ότι τα οφέλη για την ψυχική υγεία είναι πολλά. Όσο περισσότερο μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους άκαμπτους κανόνες διατροφής και να αφήσουμε τις σωματικές ενδείξεις να μας καθοδηγήσουν, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση με το σώμα μας.

 Πηγή: psychologytoday.com