Μεταφράζει η Μαριλίζα Ρεκατσίνα
Ο νόμος Defiance Act προσφέρει μια αστική οδό για τα θύματα μη συναινετικών deepfakes.
Η νέα νομοθεσία κατά των deepfakes, γνωστή ως Νόμος για τη διακοπή των ρητών πλαστών εικόνων και των μη συναινετικών επεξεργασιών (Disrupt Explicit Forged Images and Non-Consensual Edits, Defiance Act), πέρασε από τη Γερουσία με ομόφωνη συναίνεση, προωθώντας τον πρώτο από τους δυνητικά πολλούς κανονισμούς που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στον ομοσπονδιακό νόμο.
Ο διακομματικός νόμος Defiance Act παρέχει στα θύματα το δικαίωμα να μηνύουν άτομα που «εν γνώσει τους παράγουν, μοιράζονται ή δέχονται» μη συναινετικές ψηφιακές πλαστογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Εισήχθη στη σύνοδο από τον πρόεδρο της Γερουσίας για θέματα δικαιοσύνης Dick Durbin και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Lindsay Graham, αλλά η Δημοκρατική εκπρόσωπος και συνυπεύθυνη Alexandria Ocasio-Cortez έχει γίνει εμβληματική φυσιογνωμία της νομοθεσίας.
«Η σημερινή ημέρα συμβολίζει ένα σπουδαίο βήμα στον αγώνα για την προστασία των επιζώντων των μη συναινετικών σεξουαλικών deepfakes», έγραψε η Ocasio-Cortez σε δήλωσή της μετά την ακρόαση στη Γερουσία. «Πάνω από το 90 τοις εκατό όλων των deepfake βίντεο είναι μη συναινετικές εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου και 9 στις 10 φορές τα θύματα είναι γυναίκες. Ο νόμος Defiance Act θα εγγυηθεί για πρώτη φορά ομοσπονδιακή προστασία για τους επιζώντες των μη συναινετικών σεξουαλικών deepfakes…».
Η Ocasio-Cortez έχει γίνει επανειλημμένα στόχαστρο επιτήδειων μέσω αυτής της τεχνολογίας, τόσο η ίδια, όπως και αρκετοί συνάδελφοί της στην πολιτική. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένα παραποιημένο βίντεο της αντιπροέδρου Kamala Harris – που εκφωνεί μια ομιλία που δεν έγινε ποτέ- επανακυκλοφόρησε στο TikTok, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές, παρ’ όλο που διαψεύστηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους. Νέα δημοσιεύματα από τα βρετανικά ελεγκτικά όργανα διαπίστωσαν ότι το διαδικτυακό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο με τη βοήθεια ψηφιακών πλαστογραφιών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ενώ ο νόμος Defiance Act παρέχει μια αστική οδό προς την αποκατάσταση για όσους εντοπίζονται σε deepfakes, πολλά θύματα ακόμα ελπίζουν να δουν τις ποινικές επιπτώσεις για τους δημιουργούς και τους διανομείς τους. Ωστόσο, εάν οι προσπάθειες αυτές ακολουθήσουν την ίδια νομοθετική πορεία με την σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας, αυτό μπορεί να επαφίεται στην κρατική νομοθεσία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσπίσει ποινική ευθύνη για την σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας, αλλά παρείχε μια αστική οδό, παρόμοια με την Πράξη Defiance Act, μέσω της ανανέωσης του νόμου για τη βία κατά των γυναικών το 2022.
Τον Ιούνιο, ο γερουσιαστής Ted Cruz εισήγαγε την Take It Down Act, μια νομοθεσία που στοχεύει στην ποινικοποίηση της δημοσίευσης συνθετικών και πραγματικών μη συναινετικών προσωπικών εικόνων και στην επιβολή κυρώσεων σε τεχνολογικές εταιρίες που δεν καταφέρνουν να αφαιρέσουν αυτό το περιεχόμενο εντός 48 ωρών. Ο Λευκός Οίκος έχει βάλει στο στόχαστρο παρόμοιους τεχνολογικούς φορείς για τον ρόλο τους στην διάδοση των deepfake.
Ο νόμος Defiance Act εξακολουθεί να εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα ψηφιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Πηγή:
https://mashable.com/article/deepfake-defiance-act-passes-senate-vote
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.