Μετάφραση
Το Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου (Internet Watch Foundation, IWF) καλεί τη Meta, ιδιοκτήτρια του WhatsApp, να κάνει περισσότερα για την προστασία των παιδιών και να εφαρμόσει μηχανισμούς που θα αποτρέψουν την εξάπλωση τέτοιου υλικού.
Η ομάδα πρότεινε ότι αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να σταματήσουν τη διάδοση υλικού.
Ένας εκπρόσωπος του WhatsApp ανέφερε ότι οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη «δυνατότητα να αναφέρουν απευθείας στο WhatsApp ώστε να μπορούμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε χρήστη που κοινοποιεί τέτοιο αποτρόπαιο υλικό και να τον αναφέρουμε» στο Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά.
Το IWF είναι ένας οργανισμός που βοηθά στον εντοπισμό και την αφαίρεση περιεχομένου κακοποίησης παιδιών από το διαδίκτυο.
Ο Dan Sexton, τεχνικός διευθυντής του οργανισμού, δήλωσε ότι η Meta «επιλέγει να μην» εξασφαλίζει ότι το ανάρμοστο υλικό δεν μπορεί να διαδοθεί.
«Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πώς σκοπεύει η Meta να αποτρέψει να συμβεί αυτό ξανά; Τι εμποδίζει αυτές τις εικόνες να κοινοποιηθούν ξανά σε αυτήν την πλατφόρμα σήμερα, αύριο και μεθαύριο;
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα που να σταματά την κοινοποίηση αυτών των ίδιων εικόνων και βίντεο αυτών των παιδιών στην πλατφόρμα, παρόλο που το γνωρίζουμε, το ξέρουν και αυτοί, και το ξέρει και η αστυνομία», δήλωσε.
Ένας εκπρόσωπος του WhatsApp υπερασπίστηκε τα τρέχοντα μέτρα ασφαλείας της εφαρμογής, λέγοντας ότι άλλες εφαρμογές μηνυμάτων «δεν έχουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε αναπτύξει εμείς».
Πρόσθεσε: «Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι μια από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες για να κρατάμε όλους ασφαλείς στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών και των πολιτικών, δεν θέλουν να διαβάζουμε τα ιδιωτικά τους μηνύματα, γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να αποτρέπουμε, να εντοπίζουμε και να καταπολεμούμε την κακοποίηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.»
Ο Rick Jones, αναπληρωτής διευθυντής πληροφοριών στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, είπε: «Υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία για τον εντοπισμό αυτών των εικόνων, αλλά οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να σχεδιάζουν τις πλατφόρμες τους με τρόπο που να μην επιτρέπει την πλήρη αξιοποίησή της».
Ο Jones δήλωσε ότι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο δεν μπορεί να προστατεύσει τους πελάτες των εφαρμογών κοινωνικών μέσων, επειδή οι εταιρείες «απλώς δεν μπορούν να εντοπίσουν την παράνομη συμπεριφορά στα δικά τους συστήματα».
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Jess Phillips δήλωσε ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων «πρέπει να δράσουν και να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα ανίχνευσης» ώστε οι πλατφόρμες τους να μην είναι «ασφαλή καταφύγια για εγκληματίες».
«Ο βρετανικός νόμος είναι απόλυτα σαφής – η δημιουργία, κατοχή και διανομή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι παράνομη και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό των παραβατών και την προστασία των παιδιών.»
«Υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύσει και να αποτρέψει την αποτρόπαια κακοποίηση χιλιάδων παιδιών και να διασφαλίσει ότι τα θύματα θα διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους, σταματώντας την επαναλαμβανόμενη κοινοποίηση και προβολή των εικόνων και βίντεο της κακοποίησής τους», δήλωσε η υπουργός προστασίας.
Η συζήτηση για την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο συνεχίζεται, και υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τεχνικά δυνατό να χρησιμοποιηθούν συστήματα που σαρώνουν μηνύματα για επιβλαβές περιεχόμενο πριν σταλούν, χωρίς να παραβιάζεται η κρυπτογράφηση.
Πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αναβάλει τη χρήση αμφιλεγόμενων μέτρων για τη σάρωση εφαρμογών μηνυμάτων για επιβλαβές περιεχόμενο μέχρι να είναι «τεχνικά εφικτό».
Άλλοι έχουν επαινέσει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ως εργαλείο που διατηρεί τα παιδιά ασφαλή.
Ο Stephen Bonner, εκτελεστικός διευθυντής για την καινοτομία και την τεχνολογία της Επιτροπής Πληροφοριών, δήλωσε ότι η κρυπτογράφηση βοηθά να κρατηθούν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο, μη επιτρέποντας σε «εγκληματίες και κακοποιούς να τους στέλνουν επιβλαβές περιεχόμενο ή να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες ή την τοποθεσία τους».
Πηγή:
https://www.bbc.co.uk/news/articles/clyn1513l5ro
Ονομάζομαι Λαμπροπούλου Λίζα και είμαι απόφοιτη του τμήματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του University of Derby, καθώς και του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είμαι εθελόντρια αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), καθώς και σε άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.