Εργασία, Μέλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Επαναστατικές αλλαγές στην Πληροφορική: Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τις Θέσεις Εργασίας

Γράφει η Δανάη Γιαννοπούλου

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχνητή νοημοσύνη(ΤΝ) επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο, ιδίως στον τομέα της Τεχνολογίας, των Πληροφοριών και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης δεν περιορίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στον μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται νέες απαιτήσεις και ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα, με πρόσφατη έκθεση της κοινοπραξίας ΑΙ-Enabled ICT workforce Consortium, στην οποία συμμετέχουν κολοσσοί του κλάδου, όπως η Cisco, η IBM , η Microsoft και η Google, το 92% των θέσεων θα μετασχηματιστεί από τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η έκθεση της κοινοπραξίας με τίτλο ‘Οι μετασχηματιστικές ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ’ υπογραμμίζει ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές θα συμβούν στις θέσεις εργασίας μεσαίου και αρχικού επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των θέσεων εργασίας μεσαίου επιπέδου θα επηρεαστούν σημαντικά και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές θα αλλάξουν ραγδαία. Δηλαδή, δεξιότητες όπως, η ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης, η υπεύθυνη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης , η ταχεία μηχανική, η παιδεία της Τεχνητής Νοημοσύνης και η αρχιτεκτονική γλωσσικών μοντέλων μεγάλης κλίμακας (LLM) θα είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη νέα εποχή. Αναμένεται να καταστούν κρίσιμες σε αυτή τη νέα εποχή. Αντίθετα, παραδοσιακές δεξιότητες όπως η διαχείριση δεδομένων, η δημιουργία περιεχομένου, η συντήρηση τεκμηρίωσης και ο βασικός προγραμματισμός θα καταστούν λιγότερο αναγκαίες.

Η κοινοπραξία εξέτασε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε 47 διαφορετικές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής , οι οποίες καλύπτουν επτά βασικές κατηγορίες: Λειτουργίες και Διοίκηση ,Κυβερνοασφάλεια, επιστήμη δεδομένων, σχεδιασμός και εμπειρία χρήστη, υποδομές και λειτουργίες , ανάπτυξη λογισμικού και διασφάλιση ποιότητας.

Με αυτή την προοπτική, οι κοινοπραξίες έχουν αναλάβει τη δέσμευση για εκτενή κατάρτιση, προκειμένου να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Η Cisco σχεδιάζει να εκπαιδεύσει 25 εκατομμύρια άτομα σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ψηφιακών δεξιοτήτων έως το 2032, ενώ η IBM θα εκπαιδεύσει 30 εκατομμύρια άτομα έως το 2030 , εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια θα έχουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης έως το 2026. Παράλληλα, η Intel στοχεύει να εκπαιδεύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα σε δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης  έως το 2030, ενώ η Microsoft έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της να εκπαιδεύσει 10 εκατομμύρια άτομα σε ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025. Κορυφαίες εταιρείες όπως η SAP και η  Google έχουν επίσης δεσμευτεί να συμβάλλουν σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.

Συμπερασματικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή στον Τομέα της Πληροφορικής, όπου η συνεχής κατάρτιση και η  προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού ΤΠΕ , με  βάση την τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και δεσμεύεται να παρέχει στους εργαζόμενους τις δεξιότητες ΤΝ. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά εργαζομένων θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγές:

https://www.cnn.gr/tech/story/435618/texniti-noimosyni-allazoun-ennea-stis-deka-theseis-ergasias-stin-pliroforiki

https://tomanifesto.gr/h-tekhniti-noimosyni-allazei-to-92-ton-theseon-erghasias-stin-pliroforiki-181133