Εφαρμογές, Νομοθεσία, Τεχνολογία

Η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει τεράστιο πρόστιμο στην Apple, αφού την κατηγόρησε για παραβίαση των νέων κανόνων τεχνολογίας

Μετάφραση

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν την Apple ότι παραβιάζει νέους αυστηρούς κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού, εμποδίζοντας τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε φθηνότερες υπηρεσίες.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέρχονται από έρευνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Εάν κριθεί ένοχη, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 10% των 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της, ανέφερε ο εκτελεστικός μηχανισμός της ΕΕ. Το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί στο 20% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας εάν επαναλάβει το αδίκημα, πρόσθεσε.

Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Επιτροπή κατηγορεί μια εταιρεία για παραβίαση του νόμου-ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές. Η πράξη ψηφιακής αγοράς (Digital Markets Act, DMA), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, είναι ένα σαρωτικό σύνολο κανόνων ανταγωνισμού που αποσκοπεί στον περιορισμό της δύναμης της Μεγάλης Τεχνολογίας.

Τον ίδιο μήνα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της Apple (AAPL), της μητρικής Alphabet (GOOGL) της Google και της μητρικής Meta (META) του Facebook, με την υποψία ότι δεν συμμορφώνονταν με την DMA.

Οι τρεις εταιρείες χαρακτηρίστηκαν από την Επιτροπή ως “gatekeepers” – εταιρείες Μεγάλης Τεχνολογίας ζωτικής σημασίας για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών μέσω των συνδέσεών τους με “βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας”, όπως οι ψηφιακές αγορές και τα καταστήματα εφαρμογών.

Η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει στην τελική απόφαση σχετικά με το αν η Apple δεν συμμορφώθηκε με την DMA εντός ενός έτους από την έναρξη της έρευνάς της στις 25 Μαρτίου.

Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είχε “προβεί σε μια σειρά από αλλαγές για να συμμορφωθεί με την DMA, ανταποκρινόμενη στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με το νόμο”.

Περισσότερος έλεγχος

Η Επιτροπή διαπίστωσε προσωρινά ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών της Apple, “οι προγραμματιστές δεν μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές εντός της εφαρμογής” ή να επικοινωνούν “με οποιονδήποτε άλλο τρόπο” με τους πελάτες τους για να τους κατευθύνουν προς προσφορές που διατίθενται σε εναλλακτικές πλατφόρμες.

Η Apple επιτρέπει τη λεγόμενη “καθοδήγηση” από τους προγραμματιστές μόνο μέσω συνδέσμων στις εφαρμογές τους που ανακατευθύνουν τους πελάτες σε μια ιστοσελίδα, δήλωσε η Επιτροπή. Όμως αυτή η “διαδικασία παραπομπής μέσω συνδέσμου υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς”, πρόσθεσε.

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την αποτελεσματική επιβολή της DMA”, δήλωσε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή τεχνολογία, στην ανακοίνωσή της. “Η καθοδήγηση είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών θα εξαρτώνται λιγότερο από τα καταστήματα εφαρμογών των μεγάλων εταιρείων και ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν καλύτερες προσφορές”.

Η Apple ανέφερε στη δήλωσή της: “Όλοι οι προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ στο App Store έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουμε εισαγάγει, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κατευθύνουν τους χρήστες των εφαρμογών στο διαδίκτυο για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Όπως κάνουμε συνήθως, θα συνεχίσουμε να ακούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια άλλη έρευνα, σχετικά με το κατά πόσον οι νέες συμβατικές απαιτήσεις της Apple για τους προγραμματιστές εφαρμογών παραβιάζουν την DMA. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα “τέλος βασικής τεχνολογίας”, το οποίο χρεώνει τους προγραμματιστές εφαρμογών τρίτων 0,50 ευρώ (0,54 δολάρια) κάθε φορά που εγκαθίσταται η εφαρμογή τους.

Η Apple ανέφερε τότε σε δήλωσή της ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών “ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού” στο app store της και ότι σκόπευε να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου.

Τον Ιανουάριο, η Apple ανακοίνωσε αλλαγές στο χειρισμό των εφαρμογών της στην ΕΕ εν αναμονή της έναρξης ισχύος της DMA. Αυτό περιελάμβανε σχέδια για να επιτρέψει τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων στα iPhone και τα iPad για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας και σημαντικές περικοπές στις χρεώσεις του καταστήματος εφαρμογών της.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/06/24/business/apple-eu-competition-rules/index.html