Εφαρμογές, Κοινωνική Δικτύωση

To X αλλάζει την πολιτική πορνογραφικού περιεχομένου και μπλοκάρει χρήστες κάτω των 18 ετών

Μετάφραση

Οι νέοι κανόνες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έρχονται μετά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη προστασία των παιδιών από το ακατάλληλο περιεχόμενο. 

Το X του Elon Musk επιτρέπει πλέον επίσημα το πορνογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, αλλά λέει ότι θα αποκλείει τις αναρτήσεις ενηλίκων και τις βίαιες αναρτήσεις από το να τις βλέπουν χρήστες που είναι κάτω των 18 ετών ή που δεν έχουν επιλέξει να τις βλέπουν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τις νέες πολιτικές που επισημοποιούν το τι μπορεί να προβληθεί στην πλατφόρμα. Οι αλλαγές έρχονται καθώς αυξάνονται οι πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών προς τις πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο για να εμποδίσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιστορικά το X, προηγουμένως Twitter, δεν εμπόδιζε τους ανθρώπους να αναρτούν περιεχόμενο για ενήλικες στην πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ που χρησιμοποιούν συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το OnlyFans χρησιμοποιούν το X για να προωθήσουν τη δουλειά τους εδώ και χρόνια.

Οι χρήστες που αναρτούν περιεχόμενο για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του γυμνού και των υπονοούμενων ή ρητών σεξουαλικών πράξεων, έχουν τώρα κληθεί από το X να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις των μέσων ενημέρωσης, ώστε οι εικόνες και τα βίντεό τους να τοποθετούνται πίσω από μια προειδοποίηση περιεχομένου πριν να μπορούν να προβληθούν. Οι χρήστες κάτω των 18 ετών ή όσοι δεν βάζουν ημερομηνία γέννησης στο προφίλ τους δεν θα μπορούν να δουν αυτό το περιεχόμενο.

Το X ανέφερε ότι θα ανιχνεύει τι δημοσιεύουν οι χρήστες, δηλώνοντας ότι αν οι χρήστες δεν επισημαίνουν κατάλληλα τις πορνογραφικές δημοσιεύσεις, τότε “θα προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας για εσάς”.

Παρόμοιοι κανόνες έχουν τεθεί σε εφαρμογή για το βίαιο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του βίαιου λόγου ή των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων όσων απειλούν, υποκινούν, εξυμνούν ή εκφράζουν την επιθυμία για βία ή βλάβη. Οι έφηβοι ανέφεραν ότι βλέπουν πορνογραφικό υλικό περισσότερο στο Χ παρά σε ιστοσελίδες ενηλίκων. Έρευνα του επιτρόπου για τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο του 2023 διαπίστωσε ότι το 41% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών ανέφεραν ότι είδαν πορνογραφικό υλικό στο X, έναντι 37% που παρακολούθησε αντίστοιχο υλικό σε ιστοσελίδες ενηλίκων.

Την περασμένη εβδομάδα η υπεύθυνη για τη διαδικτυακή ασφάλεια της Αυστραλίας, Julie Inman Grant, ισχυρίστηκε ότι η Apple και η Google είχαν οικονομικά κίνητρα για να διατηρήσουν τόσο το X όσο και το Reddit στα καταστήματα εφαρμογών τους, παρόλο που φιλοξενούσαν περιεχόμενο για ενήλικες – κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών των δύο καταστημάτων εφαρμογών.

“Υπάρχει ένα τεράστιο αντικίνητρο αυτή τη στιγμή για τα καταστήματα εφαρμογών να ακολουθούν πραγματικά τις δικές τους [πολιτικές]”, δήλωσε.

“Εισπράττουν ένα 30% από κάθε συναλλαγή που συμβαίνει σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης … Σκεφτείτε τον πολλαπλασιαστή δύναμης της αφαίρεσης μιας εφαρμογής και τι θα σήμαινε αυτό για τα έσοδά τους”.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Apple για τους προγραμματιστές, οι εφαρμογές με περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες, κυρίως πορνογραφικό, μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά οι εφαρμογές με περιεχόμενο ενηλίκων που δημιουργείται από τους χρήστες και είναι κρυμμένο από προεπιλογή μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζονται. Η νέα πολιτική της X θα τη διατηρήσει σε ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Apple.

Το X είναι επίσης μπλεγμένο σε μια δικαστική διαμάχη με τον Επίτροπο eSafety της Αυστραλίας για βίαιο περιεχόμενο – 65 tweets ενός βίντεο με την επίθεση με μαχαίρι σε έναν επίσκοπο του Σίδνεϊ τον Απρίλιο, το οποίο το eSafety διέταξε το X να αφαιρέσει. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στα τέλη Ιουνίου.

Το X έχει καταστήσει τα tweets μη διαθέσιμα σε χρήστες που έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο στην Αυστραλία, αλλά η eSafety έχει υποστηρίξει σε πρόσφατες δικαστικές καταθέσεις ότι το X θα πρέπει επίσης να εμποδίσει τους Αυστραλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στα tweets μέσω σύνδεσης σε εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.

Πηγή:

https://www.theguardian.com/technology/article/2024/jun/04/x-twitter-porn-policy-under-18-opt-in