Cyber Crime, Απάτες

Ξεγελούν χρήστες και τους μπλέκουν σε κυκλώματα μαύρου χρήματος

Γράφει η Λευκοθέα Κούκαλια

Είναι σύνηθες οι εγκληματίες να προσφέρουν στα θύματά τους φαινομενικές νόμιμες θέσεις εργασίας προκειμένου να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι θέσεις εργασίας και οι απάτες απασχόλησης εξαπατούν προσφέροντάς  έναν «εγγυημένο» τρόπο για να βγάλει κανείς γρήγορα χρήματα ή μια υψηλά αμειβόμενη εργασία με λίγη προσπάθεια. Η εργασία που προσφέρεται μπορεί να απαιτεί να κάνετε κάτι απλό γεγονός το οποίο δελεάζει τα άτομα. Είναι πολύ σύνηθες οι ψευδείς αυτές αγγελίες να εμφανίζονται στο Tik Tok, οδηγώντας τα άτομα να μεταφορά παράνομου χρήματος. Ακόμα κι αν τα money mules δεν γνωρίζουν ότι τα χρήματα που μεταφέρουν έχουν κλαπεί, έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απάτη και το ξέπλυμα χρήματος. Ως εκ τούτου, μπορούν να διωχθούν ποινικά και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση, πρόστιμο ή κοινωνική εργασία.

Ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mules) χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για την νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων αντικειμένων. Ένας money mule αφού λάβει κλεμμένα χρήματα στον λογαριασμό του, του ζητείται να τα αποσύρει και να μεταφέρει τα χρήματα σε διαφορετικό λογαριασμό, ο οποίος είναι συχνά ένας στο εξωτερικό. Μερικές φορές κρατούν μερικά από τα χρήματα για τον εαυτό τους ως προμήθεια ή ακόμη θεωρούν τα θύματα ότι έχουν αναπτύξει μια ρομαντική σχέση εμπιστοσύνης με το πρόσωπο που βοηθούν. Μερικοί money mules γνωρίζουν ότι μεταφέρουν παράνομο χρήμα ενώ κάποιοι άλλοι βοηθούν τους εγκληματίες εν αγνοία τους.    

Τα παράνομα χρήματα προέρχονται συχνά από εγκληματικές δραστηριότητες όπως phishing, επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, απάτη ηλεκτρονικών δημοπρασιών, απάτη ηλεκτρονικού εμπορίου, επιχειρηματική παραβίαση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (BEC) και απάτη CEO, ρομαντικές απάτες, απάτη διακοπών (απάτη κρατήσεων) και πολλές άλλες.

Τα άτομα που προσελκύουν έχουν κατά προσέγγιση ένα συγκεκριμένο προφίλ. Πρόκειται για άτομα νεοαφιχθέντα στη χώρα, άνεργοι ή φοιτητές και γενικά άτομα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επίσης, θύματα είναι πιο πιθανό να πέσουν άνδρες παρά γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι στρατολόγησης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα άτομα εξαπατούνται ακόμη πιο εύκολα. Μερικές από τις μεθόδους είναι οι εξής: 

Απάτες εργασίας: επικοινωνούν για μια νέα θέση εργασίας χωρίς να έχει υποβληθεί αίτηση για οποιαδήποτε θέση εργασίας και όπου ο «εργοδότης» δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία του.

Ρομαντικές απάτες: επικοινωνούν στο διαδίκτυο μέσω κοινωνικών μέσων ή πλατφόρμας γνωριμιών.

Επενδυτικές απάτες: λαμβάνουν τα θύματα μηνύματα για να κάνουν μεγάλες αποδόσεις σε μια επένδυση σχετικά εύκολα.

Απάτες πλαστοπροσωπίας: κλήσεις ή μηνύματα από άτομα που προσποιούνται ότι προέρχονται από εταιρείες ταχυμεταφορών ή κυβερνητικές υπηρεσίες και ζητούν τα προσωπικά/τραπεζικά στοιχεία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί κάποιος από το να γίνει θύμα ως money mule. Μερικές συμβουλές από τη Europol είναι οι εξής:

  • Ποτέ μην δίνετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά στοιχεία σε κανέναν, εκτός εάν τον γνωρίζετε και τον εμπιστεύεστε.
  • Ασφαλίστε τις τραπεζικές σας κάρτες. Μην αποκαλύπτετε τα στοιχεία σύνδεσής σας στην υπηρεσία Online Banking, το PIN ή τον αριθμό CVV. 
  • Προσοχή με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προσφορές που γίνονται μέσω κοινωνικών μέσων ή αυτοπροσώπως, υποσχόμενοι εύκολο χρήμα.
  • Αγνοήστε οποιαδήποτε προσφορά εργασίας που περιλαμβάνει μεταφορές χρημάτων μέσω του τραπεζικού σας λογαριασμού, ανεξάρτητα από το πόσο αυθεντικές μπορεί να φαίνονται. Εάν μια ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι.
  • Εάν έχετε λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυτού του τύπου, μην απαντήσετε σε αυτά και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχουν. Αντ’ αυτού, ενημερώστε την αστυνομία.
  • Να είστε σε εγρήγορση για αγγελίες εργασίας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται εύκολο χρήμα. Να αναφέρετε πάντα τον λογαριασμό στον πάροχο της πλατφόρμας, για να καταργηθεί και να αποτρέψετε άλλα άτομα να πέσουν θύματα απάτης.