Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Η ανάρρωση από την έλλειψη ύπνου διαρκεί περισσότερο από ό,τι νομίζoυμε!

Χασμουρητό και εξάντληση από άλλη μια νύχτα σύντομου ύπνου; Συγχαρητήρια, έχετε ενταχθεί στο πλήθος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στέρηση ύπνου, ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Τα προβλήματα ύπνου αποτελούν μια «παγκόσμια επιδημία που απειλεί την υγεία και την ποιότητα ζωής έως και του 45% του παγκόσμιου πληθυσμού», σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου. Αλλά είναι εύκολο να ανακάμψεις από αυτό το έλλειμμα ύπνου, ειδικά αν είσαι νέος; Ένας καλός ύπνος ή δύο – και σίγουρα μια ολόκληρη εβδομάδα ύπνου – και είσαι πίσω στον απόλυτα λειτουργικό εαυτό σου;

Δυστυχώς, μια πρόσφατη νέα μελέτη αποκάλυψε ότι αυτό μπορεί να μην συμβαίνει, ακόμη και για τους νεότερους ανθρώπους. Δεκατρία άτομα ηλικίας στο φάσμα των 20, που κοιμήθηκαν 30% λιγότερο από ό,τι χρειάζονταν για 10 διανυκτερεύσεις, δεν είχαν ανακτήσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος της γνωστικής επεξεργασίας τους μετά από επτά νύχτες απεριόριστου ύπνου.

“Αυτή είναι μια καλή, αν και μικρή, μελέτη με πολλαπλές παραμέτρους για να εξετάσει τον αντίκτυπο της μερικής στέρησης ύπνου – κυρίως εξετάζοντας τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιώντας ακτινογραφία καρπού, αλλαγές EEG και γνωστική απόδοση”, δήλωσε ο Δρ. Bhanu Prakash Kolla, ειδικός ιατρικής ύπνου στο Κέντρο Ιατρικής Ύπνου στην Κλινική Mayo στο Rochester της Minnesota, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Οι χρόνοι αντίδρασης βελτιώθηκαν σε διάστημα επτά ημερών και επέστρεψαν στα επίπεδα βάσης, ενώ άλλες γνωστικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας, δεν ανέκαμψαν πλήρως”, δήλωσε ο Kolla.

Μια χρόνια έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά σας να δώσετε προσοχή, να λύσετε προβλήματα και να λάβετε αποφάσεις. «Αυτό που έδειξε η μελέτη είναι ότι υπάρχουν πράγματα όπως η μνήμη και η ταχύτητα της ψυχικής επεξεργασίας που δεν θα αποκατασταθούν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο ειδικός ύπνου Δρ. Raj Dasgupta, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Σίγουρα, τα σημαντικότερα μέρη της απώλειας ύπνου μπορούν να ανακάμπτουν, αλλά υπάρχουν πράγματα που απλά δεν πρόκειται να επιστρέψουν γρήγορα”, δήλωσε ο Dasgupta. “Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην έχεις αυτό το χρέος ύπνου εξ αρχής.”

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ύπνο.

Μπορεί να ήταν μια μικρή μελέτη, αλλά απηχεί τα αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες. Μια εργαστηριακή μελέτη ύπνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα για δύο εβδομάδες – και που πίστευαν ότι τα πήγαιναν μια χαρά – λειτούργησαν τόσο άσχημα σε γνωστικές και αντανακλαστικές εξετάσεις όσο και οι άνθρωποι που στερούνταν κάθε ύπνο για δύο ολόκληρες νύχτες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται αδιάκοπους κύκλους ύπνου για να απορροφήσει φρέσκες δεξιότητες, να σχηματίσει βασικές αναμνήσεις και να επιδιορθώσει το σώμα από τη φθορά της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας κυριολεκτικά επιδιορθώνει και αποκαθιστά τον εαυτό του σε κυτταρικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η χρόνια έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά σας να δώσετε προσοχή, να μάθετε νέα πράγματα, να είστε δημιουργικοί, να λύνετε προβλήματα και να λαμβάνονται αποφάσεις.

Ακόμη και η παράλειψη ύπνου για μία μόνο νύχτα διαταράσσει τη λειτουργία. Η αφύπνιση για μόλις 18 ώρες μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας ώστε να οδηγείτε τόσο άσχημα όσο αν είχατε συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,05%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Παραλείψτε έναν πλήρη ύπνο 24 ωρών και σύντομα θα είστε στο 0,10% – πολύ πάνω από το νόμιμο όριο οδήγησης των ΗΠΑ 0,08%.

Μια μελέτη του 2017  διαπίστωσε ότι υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας που κοιμήθηκαν άσχημα για μία μόνο νύχτα παρήγαγαν αφθονία της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδές, υπεύθυνο για τις πλάκες που χαρακτηρίζουν το Αλτσχάιμερ. Και μια  μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έχουν σημαντική δυσκολία να κοιμηθούν και που βιώνουν συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ή πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ανάλογα με την ηλικία μας, υποτίθεται ότι κοιμόμαστε μεταξύ 7 και 10 ωρών κάθε βράδυ. Αλλά 1 στους 3 Αμερικανούς δεν κοιμάται αρκετά, σύμφωνα με το CDC. Επιπλέον, 50 με 70 εκατομμύρια Αμερικανοί παλεύουν με διαταραχές ύπνου όπως άπνοια ύπνου, αϋπνία και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το οποίο μπορεί να καταστρέψει το κλείσιμο μιας καλής νύχτας.

Το CDC το αποκαλεί “πρόβλημα δημόσιας υγείας”, επειδή ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της εξασθενημένης απόδοσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της αύξησης βάρους, της έλλειψης λίμπιντο, των εναλλαγών της διάθεσης, της παράνοιας, της κατάθλιψης και ενός υψηλότερου κινδύνου διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας και ορισμένων καρκίνων.

Τι να κάνετε

Πόσο καιρό θα σας πάρει να αναρρώσετε από την έλλειψη ύπνου; “Δεν το γνωρίζουμε ακριβώς αυτό”, δήλωσε ο Kolla. “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ίσως ορισμένες εργασίες, ειδικά σε νεότερους ασθενείς, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν μετά τη στέρηση ύπνου.”

Το κλειδί, λένε οι ειδικοί στον ύπνο, είναι να αποφευχθεί η στέρηση ύπνου. “Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο και να προσπαθήσουμε να έχουμε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ”, δήλωσε ο Kolla. “Όταν δεν μπορούμε, είναι σημαντικό  να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάποιο χρόνο για να ανακτήσουμε το χαμένο ύπνο και να συνειδητοποιήσουμε ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει τη διάθεση και τη γνώση μας.”.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τον καλό ύπνο, μη καπνίζοντας και διατηρώντας την πρόσληψη αλκοόλ στο ελάχιστο. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση, η διατήρηση της ψυχικής δραστηριότητας και η διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο θα βελτιώσουν επίσης τον ύπνο.

Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα ύπνου εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό σας για καλύτερο ύπνο. Οι ειδικοί το αποκαλούν “υγιεινή ύπνου” και προτείνουν τη ρύθμιση μιας ρουτίνας ύπνου που έχει σχεδιαστεί για να χαλαρώνει και να καταπραΰνει, η οποία δεν περιλαμβάνει τηλεόραση, smartphone ή άλλη συσκευή εκπομπής μπλε φωτός τουλάχιστον μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Πηγή:

Recovering from a lack of sleep takes longer than you might think, study says – CNN