Είναι ευρέως γνωστό πλέον, ότι εδώ και μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί άμβλωσης, με τον οποίο έχουν έρθει αντιμέτωπες οι γυναίκες. Ο νόμος αυτός είναι γνωστός ως μέτρο για τον «πρώτο καρδιακό παλμό», καθώς οι γυναίκες δεν θα μπορούν να τίθενται στην εν λόγω διαδικασία μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, περίοδος κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη τους, υπό το πρόσχημα ότι τότε ακούγεται ο πρώτος παλμός του εμβρύου.
Ένας τέτοιος νόμος έχει επιφέρει πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εκ μέρους των γυναικών. Το να ασκεί έλεγχο κάποιος στα σώματα των γυναικών, εκτός του ότι καταπατά τα δικαιώματά τους πάνω στις αποφάσεις που μπορούν να πάρουν για την εγκυμοσύνη τους, προκαλεί επίσης και επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, η οποία έχει ιστορικό υποστήριξης των γυναικών να επιλέγουν την άμβλωση ως βασικό αστικό δικαίωμα, οι γυναίκες που στερούνται του δικαιώματος αυτού, είναι πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και να εμφανίσουν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Νόμοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, είναι πιθανότερο να επηρεάσουν γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, έγχρωμες και ομοφυλόφιλες καθώς επίσης και εκείνες που ζουν σε επαρχιακές πόλεις ή περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Η έρευνα κατ’ επέκταση δείχνει ότι η προσθήκη επιπλέον εμποδίων σχετικών με την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η άμβλωση, ίσως οδηγήσει σε αύξηση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.
Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε βέβαια είναι και στις πράξεις που θα κληθούν να προχωρήσουν οι γυναίκες εκείνες, οι οποίες βλέποντας το εμπόδιο της απαγόρευσης αυτής, θα ψάξουν μη νόμιμους τρόπους άμβλωσης ή θα διανύσουν το διάστημα της εγκυμοσύνης κανονικά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, επιφέροντας όμως σημαντικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους στο μέλλον.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι γυναίκες και όλοι οι άνθρωποι γενικότερα είναι κυρίαρχοι των αποφάσεων που λαμβάνουν σχετικά με το σώμα τους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβιάσει την ελευθερία τους ούτε την πρωτοβουλία που παίρνουν για τη ζωή τους. Η εγκυμοσύνη σε κάποιες περιπτώσεις δεν προκύπτει συνειδητά και πολλές γυναίκες ταλανίζονται μόνο στη σκέψη του πώς θα βιοποριστούν, αν τίθενται οικονομικά ζητήματα ή το πώς θα προχωρήσουν παρακάτω αν η εγκυμοσύνη γίνεται σε ανεπιθύμητη ηλικία ή για οποιοδήποτε άλλο προσωπικό λόγο. Όλες αυτές οι σκέψεις συσσωρεύονται και οδηγούν σε ψυχική πίεση, επομένως οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι ποικίλες και το άτομο ζει μία ζωή που ουσιαστικά δεν επέλεξε ο ίδιος.
Όπως τονίζει και η πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, Jennifer F. Kelly: «Πιστεύουμε ότι ο νόμος του Τέξας είναι αντισυνταγματικός και ανυπομονούμε να ανατραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».
Πηγή: apa.org
Ονομάζομαι Ιφιγένεια Κολιού και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω παρακολουθήσει τη διημερίδα της Εταιρείας Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών, σχετικά με περιστατικά και ιστορικά ασθενών και έχω λάβει το αντίστοιχο πιστοποιητικό παρακολούθησης, καθώς και το online σεμινάριο της Ψυχαναλυτικής Ένωσης του Πανεπιστημίου του Essex με θέμα Ψυχανάλυση και Νευροεπιστήμη. Επιπλέον έχω λάβει πιστοποιητικό παρακολούθησης της Διαδικτυακής Επιμόρφωσης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, σχετικά με τον εκφοβισμό και την έκφραση βίας ανηλίκων στις ημέρες της πανδημίας.