Διαδίκτυο, Έφηβος, Ψυχική υγεία

Ανησυχείτε για τον χρόνο που περνάει το παιδί σας στην οθόνη; Ο τρόπος ανατροφής σας μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα.

Μεταφράζει η Βούλτσου Βασιλική, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι πολλοί περιορισμοί γυρίζουν “μπούμερανγκ”.

Το να προσπαθείς να θέσεις όρια ως γονέας ενός παιδιού που έχει μια συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο μπορεί να μοιάζει αρκετά δύσκολο. Το ίδιο γρήγορα που έχετε θέσει τα όρια γύρω από τη χρήση του smartphone ή του tablet τους, εκείνα παρουσιάζουν ένα επείγον αίτημα να παίξουν ένα δημοφιλές παιχνίδι ή να στείλουν μήνυμα με τους φίλους τους σε μια νέα εφαρμογή.

Φυσικά, οι εταιρείες που προσπαθούν να κερδίσουν νέους πελάτες σχεδιάζουν τα ψηφιακά τους προϊόντα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά, με εμπειρίες και αλγόριθμους που τραβούν τους χρήστες για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι εσείς μένετε να προσπαθείτε να προσδιορίσετε πώς η χρήση του διαδικτύου από το παιδί σας ανταγωνίζεται – ή συμπληρώνει – πτυχές της ευημερίας του, όπως ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και η κοινωνικοποίηση.

Οι γονείς γνωρίζουν τις ιστορίες τρόμου που λέγονται για τα παιδιά που έχουν απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συναντήθηκαν με νταήδες, πέρασαν άγρυπνες νύχτες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χάθηκαν σε ανώνυμους πίνακες μηνυμάτων γεμάτους ρητορική μίσους και θεωρίες συνωμοσίας. Συνηθέστερα, κάνουν κοινωνικές συγκρίσεις σχετικά με τέλεια επιμελημένες εικόνες που παίζουν με το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν – και αυτό μπορεί να είναι τρομερό για την ψυχική τους υγεία.

Αναζητώντας απεγνωσμένα μια γρήγορη, αποτελεσματική λύση, οι φροντιστές μπορεί να καθυστερήσουν να πάρουν ένα smartphone τον έφηβο, να χρησιμοποιήσουν γονικό έλεγχο σε συσκευές και εφαρμογές, να περιορίσουν αυστηρά το πώς και πότε το παιδί τους μπορεί να μπαίνει στο διαδίκτυο ή να δοκιμάσουν όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το «Wheatley Institution» στο Πανεπιστήμιο «Brigham Young» διαπίστωσε ότι οι γονείς μπορεί να παραβλέπουν έναν κρίσιμο παράγοντα σε αυτή την πολύπλοκη εξίσωση: το δικό τους στυλ ανατροφής.

Οι συν-συγγραφείς της έκθεσης διεξήγαγαν έρευνα σε 1.231 εφήβους και τους γονείς τους από όλες τις ΗΠΑ (αν και δεν είναι εθνικά αντιπροσωπευτική, η έρευνα χρησιμοποίησε εθνικό δείγμα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονικό στυλ και η προσωπική χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών τους.

Το γεγονός ότι ο τρόπος που ανατρέφουν τα παιδιά τους οι γονείς έχει σημασία για την ψυχική υγεία του παιδιού, δεν αποτελεί έκπληξη. Οι έρευνες έχουν από καιρό δείξει ότι μια ευαίσθητη και υποστηρικτική αλλά και σταθερή προσέγγιση, γνωστή ως αυταρχική γονική μέριμνα, συνδέεται θετικά με την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία και την ανθεκτικότητα του παιδιού, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων. (Άλλα στυλ περιλαμβάνουν την αυταρχική και την επιτρεπτική γονική μέριμνα).

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πράγματι ότι η “ζεστή, ευαίσθητη και αφοσιωμένη γονική μέριμνα” ήταν έντονα προστατευτική για την ψυχική υγεία των εφήβων. Για τους εφήβους που ανέφεραν την πιο “ζεστή” γονική μέριμνα, μόνο το 13% ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης. Αυτοί οι έφηβοι περιέγραψαν επίσης γονική υποστήριξη που, θεωρητικά, θα τους βοηθούσε να αισθάνονται πιο σίγουροι για τις επιλογές τους. “Με ακούνε και με αντιμετωπίζουν ως ισότιμο άτομο αντί να υποθέτουν ότι δεν κάνω τίποτα καλό”, δήλωσε ένας συμμετέχων.

Από τους νεαρούς συμμετέχοντες της έρευνας που ανήκαν στη λιγότερο θερμή ομάδα, των οποίων οι γονείς ανταποκρίνονταν λιγότερο και είχαν λιγότερη αγάπη, το 88% είχε υψηλή κατάθλιψη. Αλλά το γονικό στυλ εμφανίστηκε επίσης σε σχέση με το πώς οι ενήλικες χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία και τις πιθανές συνέπειές της για τα παιδιά τους.

Η κατάθλιψη ήταν υψηλότερη μεταξύ των εφήβων των οποίων οι γονείς ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους. Από τους συμμετέχοντες των οποίων οι γονείς ασχολούνταν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα, περισσότεροι από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι είχαν κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν οι γονείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο πιθανό ήταν να επιδείξουν χαμηλότερα επίπεδα θερμής γονικής συμπεριφοράς.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι γονείς τους επέδειξαν υψηλά επίπεδα ανταπόκρισης, άνεσης και κατανόησης και ανέφεραν ότι πέρασαν ποιοτικό χρόνο μαζί. Αλλά το 15% των εφήβων της έρευνας σπάνια ή ποτέ δεν βίωσαν τέτοια συμπεριφορά από τους γονείς τους.

Η Δρ. Sarah Coyne επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και αναπληρώτρια διευθύντρια της Σχολής Οικογενειακής Ζωής του «BYU», δήλωσε ότι ενώ η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς δεν συνδέεται ακόμη αιτιωδώς με την ψυχική υγεία των παιδιών, τα ευρήματα υποδεικνύουν την πιθανότητα ότι ορισμένα παιδιά αισθάνονται ότι οι φροντιστές τους αγνοούν τα ίδια και τις ανάγκες τους όταν υπάρχει μια συσκευή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν οι γονείς ελέγχουν υπερβολικά τη χρήση των ψηφιακών μέσων, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς επέβαλαν τους περισσότερους κανόνες και περιορισμούς ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνα που είχαν λιγότερο αυστηρή προσέγγιση. Αυτό, επίσης, μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτό που η έρευνα υποστηρίζει σχετικά με την αυταρχική γονική μέριμνα, ένα στυλ που δίνει έμφαση στην υπακοή και την τιμωρία και έχει συνδεθεί με αποτελέσματα όπως η επιθετικότητα και το άγχος.

Η στατιστική ανάλυση των ερευνητών έλεγξε μεταβλητές, όπως το φύλο, η δομή της οικογένειας και η ηλικία. Η Coyne και οι συνάδελφοί της ερευνητές αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους τώρα για το κοινό, πριν τα υποβάλουν σε ακαδημαϊκό περιοδικό, λόγω του θορύβου γύρω από την ψυχική υγεία των εφήβων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση των Facebook Papers. Τα εν λόγω εσωτερικά έγγραφα, τα οποία κοινοποιήθηκαν από έναν πρώην υπάλληλο του Facebook το περασμένο φθινόπωρο, αποκάλυψαν την εσωτερική έρευνα της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βιώνουν ορισμένοι νεαροί χρήστες της πλατφόρμας.

Η Coyne δήλωσε ότι η έρευνα της ομάδας της την έπεισε να προσαρμόσει τη δική της προσέγγιση στη χρήση των κοινωνικών και ψηφιακών μέσων με τα πέντε παιδιά της, τα οποία κυμαίνονται από πέντε έως 18 ετών. Αντί να επιβάλλει περιορισμούς από φόβο, προσπάθησε να δώσει έμφαση στο να μιλάει στα παιδιά της για όσα βλέπουν και να τα ενθαρρύνει να ασκούν συμπόνια για τον εαυτό τους και τους άλλους όταν αρχίζουν να κάνουν αρνητικές κοινωνικές συγκρίσεις. Η Coyne προσπαθεί επίσης να περνάει τον χρόνο της στην οθόνη χρησιμοποιώντας ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικούς τρόπους, όπως το να συγχαίρει κάποιον αντί να κάνει παθητική κύλιση ή να εμπλέκεται σε έντονες ανταλλαγές.

“Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους τύπους αλληλεπίδρασης που διαμορφώνετε για τα δικά σας παιδιά”, λέει η Coyne.

Πηγή:

https://mashable.com/article/screen-time-parenting-styles-teen-mental-health