Εργασία, Κοινωνία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι καλλιτέχνες όλων των κλάδων αναπτύσσουν από κοινού στρατηγικές γύρω από τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Μεταφράζει η Μαρία Βιδάλη, Τελειόφοιτη Ψυχολογίας

Καθώς οι δημιουργικές βιομηχανίες παλεύουν με την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε καλλιτεχνικό μέσο ταυτόχρονα, αρχίζουν να συγκλίνουν ξεχωριστές εκκλήσεις από καλλιτέχνες που προειδοποιούν τον κόσμο να αναλάβει δράση πριν να είναι πολύ αργά. Από ψεύτικα τραγούδια του Drake μέχρι στυλιζαρισμένες φωτογραφίες προφίλ στο Instagram, η τέχνη που δημιουργήθηκε με νέα εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι ξαφνικά πανταχού παρούσα – το ίδιο και οι συζητήσεις σχετικά με το πώς να τιθασεύσουμε την τεχνολογία προτού προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις δημιουργικές κοινότητες.

Αυτή την εβδομάδα, η οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων Fight for the Future συνεργάστηκε με την εργατική ομάδα της μουσικής βιομηχανίας United Musicians and Allied Workers για να ξεκινήσει την εκστρατεία #AIdayofaction, μια εκστρατεία που καλεί το Κογκρέσο να εμποδίσει τις εταιρείες να αποκτήσουν πνευματικά δικαιώματα στη μουσική και σε άλλες τέχνες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιδέα είναι ότι, εμποδίζοντας μεγαθήρια της βιομηχανίας, όπως οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, για παράδειγμα, να κατοχυρώνουν πνευματικά δικαιώματα στη μουσική που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι εταιρείες αυτές θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να βάζουν ανθρώπους στη δημιουργική διαδικασία. Αλλά οι ίδιες ανησυχίες – και οι ίδιες πιθανές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επίθεσης της τεχνητής νοημοσύνης – υπάρχουν σε όλες τις δημιουργικές βιομηχανίες.

“Είναι αστείο γιατί αν έχετε μιλήσει με μουσικούς που έχουν αυτές τις ανησυχίες, λένε: “Λοιπόν, οι συγγραφείς ήταν πολύ ήσυχοι.” Αν μιλήσεις σε άλλους για αυτές τις ανησυχίες, λένε: “Λοιπόν, οι μουσικοί και οι φωτογράφοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται καθόλου”, σύμφωνα με τη διευθύντρια εκστρατειών και επικοινωνίας της Fight for the Future, Lia Holland. “Εν μέρει οι διάφοροι δημιουργικοί τομείς, όταν πρόκειται για αυτού του είδους τη δουλειά, είναι λίγο απομονωμένοι”.

“Αυτή ήταν μια άλλη πρόθεση με την έναρξη αυτής της προσπάθειας με την ημέρα δράσης, να προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι αυτές είναι κοινές ανησυχίες που μοιράζονται όλα τα καλλιτεχνικά μέσα. Και να δημιουργήσουμε ένα σημείο οργάνωσης … γιατί όταν οι καλλιτέχνες διαφορετικών μέσων κινούνται μαζί έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη”.

Η εκστρατεία στοχεύει στην πιθανή εταιρική κατάχρηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είναι ρεαλιστική όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους οι μουσικοί και ορισμένοι άλλοι δημιουργοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν σε ατομικό επίπεδο από την αυτοματοποίηση τμημάτων της δουλειάς τους. Ο στόχος είναι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης “να γίνουν τρόποι για μεμονωμένους ανθρώπους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να εργάζονται λιγότερο και να ανταγωνίζονται τις εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται”.

“Είναι πραγματικά ενδιαφέρον από τη σκοπιά της μουσικής, συγκεκριμένα, επειδή … οι μουσικοί είναι ίσως πιο εξοικειωμένοι με την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης”, δήλωσε η Holland. “Οι μουσικοί γενικά είναι πιο εξοικειωμένοι με πράγματα όπως το λογισμικό μουσικής παραγωγής και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. . . οπότε νομίζω ότι υπάρχει ένα ορισμένο ποσό πιο προοδευτικής μάθησης από αυτούς, όταν πρόκειται για την τεχνολογία και την ικανότητά της να κάνει τη μουσική τους καλύτερη”.

Όταν πρόκειται για την τέχνη και την τεχνητή νοημοσύνη, η συζήτηση είναι τουλάχιστον περίπλοκη. Οι μουσικοί είναι νευρικοί σχετικά με τους γίγαντες της βιομηχανίας που κατοχυρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής από τεχνητή νοημοσύνη και τους αποκόπτουν από τη διαδικασία. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες ανησυχούν για τα μοντέλα ΤΝ που εκπαιδεύονται στους καταλόγους τους και κλέβουν ένα κομμάτι από το ποσοστό τους. Το Spotify διέγραψε χιλιάδες τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη από την πλατφόρμα του, αλλά πρόσφατα λάνσαρε επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο έναν DJ με τεχνητή νοημοσύνη που επιμελείται τη μουσική για τους ακροατές, ενώ τους μιλάει με συνθετική φωνή.

Η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση της μουσικής των καλλιτεχνών μας…εγείρει το ερώτημα σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο μουσικό οικοσύστημα: στην πλευρά των καλλιτεχνών, των θαυμαστών και της ανθρώπινης δημιουργικής έκφρασης ή στην πλευρά των βαθιών απομιμήσεων, της απάτης και της άρνησης των καλλιτεχνών να λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί”, δήλωσε η Universal Music Group μετά την κυκλοφορία ενός τραγουδιού που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί τον Drake και τον The Weeknd, δύο καλλιτέχνες της. Αυτές οι ίδιες συζητήσεις και αντιφάσεις εκδηλώνονται σε όλες τις δημιουργικές βιομηχανίες, αλλά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν έχουν πάντα θέση στο τραπέζι. Ειδικά οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες μαθαίνουν ότι οι φωνές τους αντηχούν πιο δυνατά όταν ενώνονται σε διάφορους κλάδους για να αντισταθούν σε αυτό που η Holland περιγράφει ως “εξαιρετικό φάσμα εκμετάλλευσης” που αξιοποιεί το έργο τους.

Σε ένα στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η FTC αυτή την εβδομάδα, ο οργανισμός συγκέντρωσε προσωπικότητες από όλες τις δημιουργικές βιομηχανίες – από τη φωνητική υποκριτική και την επιστημονική φαντασία μέχρι τη συγγραφή σεναρίων, τη μουσική, την εικονογράφηση και ακόμη και τη μόδα – για να εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τους δημιουργούς.

“Γνωρίζω ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα θέτει ένα μοναδικό σύνολο ευκαιριών και προκλήσεων για τις δημιουργικές βιομηχανίες”, δήλωσε η πρόεδρος της FTC Lina Khan. “Έχουμε ήδη ακούσει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν ουσιαστικά εν μία νυκτί να αποδυναμώσουν σημαντικά τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορεί να παρακολουθήσουν τη δημιουργία της ζωής τους να οικειοποιείται σε μοντέλα επί των οποίων δεν έχουν κανέναν έλεγχο”.

Στα σχόλια, εκπρόσωποι από πολυάριθμες δημιουργικές κοινότητες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις απαιτήσεις εξαίρεσης που εξ ορισμού εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο πρωτότυπο έργο των καλλιτεχνών και πώς η υφιστάμενη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο, αν και όχι ολοκληρωμένο εργαλείο για τον καθορισμό ρυθμιστικών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.

Στη συζήτηση, ένας εκπρόσωπος της WGA τόνισε ότι ενώ οι απεργοί συγγραφείς απέκτησαν τις δικές τους προστασίες σε μια πρόσφατα κερδισμένη συμφωνία, ο αγώνας για τα προς το ζην των καλλιτεχνών “δεν σταματά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Είτε το Κογκρέσο κινητοποιηθεί εγκαίρως για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις δημιουργικές βιομηχανίες είτε όχι, από την πλευρά της η FTC φαίνεται να είναι πολύ καλά συντονισμένη με τους κινδύνους της τεχνολογίας – και τη δύναμη της συγκέντρωσης φωνών μεταξύ των βιομηχανιών.

“Η τέχνη είναι θεμελιωδώς ανθρώπινη”, δήλωσε η επίτροπος της FTC Rebecca Slaughter.

“Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βοηθήσουν στη δημιουργία τέχνης, αλλά κάτι δεν μπορεί να είναι τέχνη χωρίς την ανθρώπινη συμβολή. Η τεχνολογία δεν είναι, εξ ορισμού, ανθρώπινη … οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν γεννητική τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι όλο και πιο ευφυής, [αλλά] δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα”.

Πηγή

https://techcrunch.com/2023/10/06/creatives-across-industries-are-strategizing-together-around-ai-concerns