Διαδίκτυο, Έφηβος, Ψυχική υγεία

Οι Ψυχολόγοι του ίντερνετ

Γράφει η Βούλτσου Βασιλική, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Δεν είναι κρυφό το στίγμα που υπάρχει για τη ψυχική υγεία των ανθρώπων. Είναι δύσκολο για όσους παλεύουν με ψυχικές δυσκολίες να τις μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για μικρές ηλικίες να ζητήσουν βοήθεια, καθώς φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για οτιδήποτε τους συμβαίνει για να μη στιγματιστούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει βοηθήσει εξαιρετικά στη κατάρριψη των στερεοτύπων για την ψυχική υγεία. Βοήθησε τον κόσμο να ενημερωθεί και στο τέλος να αποδεχτεί τη σημαντικότητα της. Η αρχή έγινε από διάσημους που μίλησαν ανοιχτά για τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά με την ψυχική τους υγεία και στη συνέχεια έβγαινε μπροστά περισσότερος κόσμος να μιλήσει ανοιχτά για προσωπικές δυσκολίες. Το να μοιράζονται τις  δυσκολίες τους έκανε εφικτό να ταυτίζεται περισσότερος κόσμος μαζί τους, αυξάνοντας με αυτόν το τρόπο το κοινό τους. Κατά κάποιο τρόπο «έγινε της μόδας», θα έλεγε κανείς, να έχει κάποιος «προβλήματα» και να τα μοιράζεται.

Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες διαδικτυακά ,έχει λύσει τα χέρια πολλών. Είναι εύκολο πλέον να μάθει κάποιος πληροφορίες χωρίς να νιώθει ντροπή και χωρίς να φοβάται ότι θα στιγματιστεί. Επίσης σημαντικό είναι το ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, με το κυριότερο αίτιο να είναι το οικονομικό. Επομένως, είναι φυσικό να καταλήγουν να αναζητούν μόνοι τους πληροφορίες στο ίντερνετ.

Από τη μία αυτή η κατάσταση λειτούργησε βοηθητικά, στο να ενημερωθεί ο κόσμος για την ψυχική υγεία, από την άλλη γεννήθηκαν νέοι κίνδυνοι. Υπάρχουν αμέτρητες πληροφορίες για τις ψυχικές διαταραχές, αλλά δεν υπάρχει επαγγελματική καθοδήγηση. Σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύονται οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και διάφορες πλατφόρμες όπως TikTok και Instagram, για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, όταν υπάρχει ένα βίντεο ή άρθρο από επαγγελματίες ή μη, που αναφέρει πληροφορίες για μια ψυχική διαταραχή, μπορεί ο καθένας να παρερμηνεύσει κάποια πληροφορία, ή να έχει κάποιο από τα σημάδια ή ακόμη και όλα και να οδηγηθεί σε μια λανθασμένη αυτό-διάγνωση.

Για παράδειγμα, διαβάζοντας κάποιος μια δημοσίευση τύπου : «Ποιες συμπεριφορές δηλώνουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) 1) θυμώνεις εύκολα, 2) διακόπτεις τον άλλο όταν μιλάει, 3) κλείνεσαι απότομα στον εαυτό σου, 4) ξεχνάς σημαντικές ημερομηνίες, 5) ξεχνάς κατευθείαν αυτό που άκουσες», οδηγεί κάποιον που μπορεί να βιώνει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή και όλα – λόγω αδιαφορίας, έλλειψης ύπνου εκείνη τη περίοδο, στρες ή και για διάφορους άλλους λόγους- να πιστεύει ότι έχει ΔΕΠΥ. Το να κάνεις απλά «τσεκ στα κουτάκια» μια διαταραχής δε σημαίνει ότι πάσχεις από αυτήν. Είναι απαραίτητη η διάγνωση από επαγγελματία ψυχικής υγείας, προκειμένου να ανιχνευθεί μια ψυχική διαταραχή. Οι επαγγελματίες περνάνε χρόνια σπουδών, μελέτης, εξειδίκευσής  και πρακτικής άσκησης για να είναι σε θέση να μπορούν να εντοπίσουν ψυχικές διαταραχές. Ο εντοπισμός τους συνήθως χρειάζεται είτε ειδικά τεστ στα οποία είναι εκπαιδευμένοι, είτε έναν αριθμό συνεδριών. Επομένως, δε μπορεί κάποιος να κάνει διάγνωση στον εαυτό του έχοντας μόνο πληροφορίες για το ποια είναι τα σημάδια μιας ψυχικής διαταραχής.

Μπορεί λοιπόν, όσα βρίσκουμε στο διαδίκτυο να είναι χρήσιμα και να μας βοηθούν να δώσουμε μια αιτία για κάποια ξένα-αλλόκοτα συναισθήματα, αλλά πρέπει να έχουμε την αντίληψη να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τον εαυτό μας. Οτιδήποτε διαβάζουμε είναι καλό να λειτουργεί ως έναυσμα για να θελήσουμε να μιλήσουμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή ακόμη και τους ανθρώπους γύρω μας, ώστε να λάβουμε την απαραίτητη στήριξη και βοήθεια.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για προβλήματα ψυχικής υγείας μπορείτε να καλέσετε:

  • 10306, η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο δωρεάν, ανώνυμα και απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας.
  • 1034, γραμμή βοηθείας για την κατάθλιψη, απευθύνεται σε ενήλικες, λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή και έχει κόστος αστικής κλήσης.
  • 210197, γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας λειτουργεί δωρεάν όλο το 24ωρο και απευθύνεται σε ενήλικες.
  • 116 – 111, Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων, λειτουργεί δωρεάν όλο το 24ωρο κάθε μέρα.

Πηγές:

https://mashable.com/article/mental-health-diagnosis-test-teen-tips

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/texnologia/social-media/12071-pos-to-tiktok-exei-ginei-ena-epikindyno-meros-anaparagogis-psyxikon-diataraxon.html

The following two tabs change content below.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.