Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

5 τρόποι να προστατεύσετε το απόρρητο σας σε μια νέα έξυπνη συσκευή (smartphone)

Είτε είναι στη λίστα επιθυμιών σας, είτε κάνατε δώρο σε μέλος της οικογένειάς σας μια συσκευή, είναι σίγουρο πως η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το διαδίκτυο. Οι έξυπνες συσκευές μπορεί να είναι διασκεδαστικές και να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά από τη στιγμή που είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ, παρέχουν ευκαιρίες στους χάκερς για να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες.

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

 

  • Ασφαλίστε το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi

Οι έξυπνες συσκευές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την αποστολή και τη συλλογή δεδομένων. Εάν η οικιακή σύνδεση Wi-Fi δεν είναι ασφαλής, τα δεδομένα σας δεν είναι ασφαλή! Όταν χρησιμοποιείτε το Wi-Fi, πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την ασύρματη κρυπτογράφηση και πάντα προστασία με κωδικό πρόσβασης. Κάτω από τις ασύρματες ρυθμίσεις, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής έχει ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση WPA2. Στη συνέχεια, κλειδώστε το ασύρματο δίκτυό σας με έναν ισχυρό μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης περιλαμβάνει κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.

Αν είστε προηγμένος χρήστης, δημιουργήστε μια ξεχωριστή ζώνη δικτύου στο δίκτυό σας για να συνδέσετε τις έξυπνες συσκευές σας. Αυτό ονομάζεται “απομόνωση συσκευής” και λειτουργεί παρόμοια με τα δίκτυα “φιλοξενίας Wi-Fi”.

Όταν χρησιμοποιείτε την έξυπνη συσκευή σας εν κινήσει, συνδεθείτε μόνο με αξιόπιστα δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και απενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούν αυτόματη αναζήτηση δικτύων Wi-Fi.

  • Απενεργοποιήστε τη γεωγραφική σας θέση όταν δεν χρησιμοποιείται

Πολλές έξυπνες συσκευές διαθέτουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν γεωγραφική τοποθέτηση για την παροχή υπηρεσιών, όπως η παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης ή οι χάρτες. Αν μια εφαρμογή μπορεί να δει την τοποθεσία σας, θα μπορούσε να τη δει και ένας χάκερ! Στις ρυθμίσεις της συσκευής σας, απενεργοποιήστε τη γεωγραφική τοποθέτηση όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

 

  • Πριν εγκαταστήσετε τις εφαρμογές, κατανοήστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης της εφαρμογής

Όλες οι εφαρμογές έχουν ρυθμίσεις απορρήτου που βοηθούν στον έλεγχο του ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες σας και τι βλέπουν. Προσαρμόστε αυτές τις ρυθμίσεις απορρήτου έτσι ώστε να αποκρύπτονται προσωπικές πληροφορίες, όπως τα πλήρη ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές που ζητούν περιττές ή υπερβολικές πληροφορίες. Ρίξτε μια καλή ματιά στα δικαιώματα και μην κάνετε απλά  κλικ στο “επιτρέψτε” για όλα!

 

  • Απενεργοποιήστε τα μικρόφωνα και τις κάμερες όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

Τα περισσότερα ακουστικά για video games, έξυπνες τηλεοράσεις, smartwatches και έξυπνα ηχεία έρχονται με μικρόφωνο ή / και κάμερα. Εάν δεν είστε ασφαλείς, η συσκευή σας θα μπορούσε να μεταδώσει πληροφορίες που δεν την σκοπεύετε! Απενεργοποιήστε τη κάμερα και το μικρόφωνό σας, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

 

 

  •  Δημιουργείτε ονόματα χρηστών που δεν περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης

Η υπέρμετρη κοινοποίηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητό σας. Όταν ρυθμίζετε μια σύνδεση για τη συσκευή σας (ή για ένα παιχνίδι ή μια εφαρμογή), βεβαιωθείτε ότι το όνομα χρήστη σας δεν περιέχει στοιχεία ταυτοποίησης, όπως το όνομα, την ηλικία, την τοποθεσία ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας!

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.getcybersafe.gc.ca/index-en.aspx