Τεχνολογία

3 πράγματα που πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε μια έξυπνη συσκευή

Οι έξυπνοι βοηθοί στο σπίτι, τα headsets εικονικής πραγματικότητας, τα smartwatches, είναι μερικά από τα πιο ελκυστικά δώρα που αγοράζονται κατά τις εορταστικές περιόδους. Πριν αγοράσετε μια συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο, κάντε την έρευνά σας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τον παραλήπτη του δώρου σας από το να πέσετε θύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

 

1) Αγοράστε μόνο από εταιρίες και ιστότοπους που εμπιστεύεστε

Πάρτε το χρόνο να κάνετε κάποια συγκριτικά ψώνια και βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία που αγοράζετε προσφέρει έξυπνες συσκευές με τουλάχιστον τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η δυνατότητα κλειδώματος της συσκευής με κωδικό πρόσβασης.

Κατά την αγορά στο διαδίκτυο, να επιμείνετε σε ασφαλείς ιστότοπους, με διευθύνσεις URL που αρχίζουν με “https”.

 

Ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι ένας ιστότοπος μπορεί να είναι αναξιόπιστος είναι:

Α) Φτωχός ή αντιεπαγγελματικός σχεδιασμός

Β) Λανθασμένες συνδέσεις ή ένα απενεργοποιημένο κουμπί επιστροφής

Γ) Δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας, όπως αριθμός τηλεφώνου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή διεύθυνση

Δ) Δεν υπάρχει πολιτική επιστροφής

Ψάξτε για σχόλια με την εμπειρία άλλων ανθρώπων με τη συσκευή ή με την εταιρεία από την οποία αγοράζετε. Εάν τα σχόλια είναι ως επί το πλείστον φτωχά, ή αναφέρονται σε ζητήματα ασφάλειας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε αγορές αλλού.

 

2) Ψάξτε για χαρακτηριστικά ασφαλείας

Μια αναξιόπιστη εταιρεία θα μπορούσε να σας πωλήσει μια ελαττωματική συσκευή με αδύναμα, περιορισμένα ή ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Κατά την αγορά μιας νέας έξυπνης συσκευής, σκεφτείτε ποια δεδομένα θα συλλεχθούν από εσάς και, στη συνέχεια, διερευνήστε πώς θα προστατεύσει τα δεδομένα αυτά η συσκευή. Ελέγξτε τουλάχιστον εάν η συσκευή θα σας δώσει την επιλογή να τη κλειδώσετε με δικό σας ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

 

3) Ελέγξτε την πολιτική απορρήτου και τις πρακτικές κοινής χρήσης της εταιρίας

Όλοι οι αξιόπιστοι πωλητές συσκευών θα έχουν δημοσιευμένη πολιτική που θα καθορίζει τους τύπους δεδομένων που συλλέγονται από τη συσκευή τους, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν τις καθημερινές σας συνήθειες και τις προσωπικές τραπεζικές και πληρωμές πληροφορίες. Πριν αγοράσετε μια συσκευή, ελέγξτε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης για να κατανοήσετε ποιες πληροφορίες θα συλλέγονται από εσάς και τι θα χρησιμοποιηθεί.

 

Πηγή: https://www.getcybersafe.gc.ca/index-en.aspx