Apps, Social Media, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

WhatsApp vs viber: τα υπέρ και τα κατά τους

Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, Κοινωνικός Επιστήμονας

Το Viber και το Whats App Messenger είναι οι δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μαζί με το Facebook Messenger σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή Whats App  δημιουργήθηκε το 2009 από δύο πρώην εργαζόμενους της Yahoo. Το 2014 εξαγοράστηκε από την εταιρία Facebook για το ποσό των περίπου 19 δις δολαρίων. Η εφαρμογή Viber δημιουργήθηκε από 4 ισραηλινούς εταίρους το 2010 και άρχισε να λειτουργεί τότε μόνο στα iphone. Το 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του για Android, BlackBerrry και Windows. Το Viber έχει πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και 280 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως, ενώ το Whats app  έχει πάνω από 2 δις εγγεγραμμένους χρήστες. Οι άνθρωποι επιλέγουν συχνά εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα οικεία τους πρόσωπα: γονείς, φίλοι, παιδιά, συγγενείς. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να αποφασίσετε ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσετε. Ένα σύνολο διαφόρων παραγόντων επηρεάζει την τελική επιλογή κάποιου.

Ποια εφαρμογή λοιπόν πρέπει να διαλέξετε; Viber ή WhatsApp ;

Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα σημεία:

 • Ποια εφαρμογή χρησιμοποιούν οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας;
 • Τι λειτουργικότητα θέλετε;
 • Πόσο ασφαλής είναι η εφαρμογή;
 • Πώς είναι η ποιότητα επικοινωνίας;
 • Πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε ακόμη και να εγκαταστήσετε και τις δύο εφαρμογές για να δείτε ποια ικανοποιεί τις ανάγκες σας και τα ενδιαφέροντά σας.

Τι είναι το Viber;

Το Viber είναι μια εφαρμογή για κλήσεις, βιντεοκλήσεις και αποστολή μηνυμάτων σε άτομα σε όλο τον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται.  Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι ότι εάν ο χρήστης έχει έναν αριθμό τηλεφώνου και χρησιμοποιεί την εφαρμογή στο ίδιο τηλέφωνο, οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν και με τον χρήστη μέσω της εφαρμογής. Το Viber είναι ικανό να υποστηρίζει υπεραστικές κλήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποφυγή χρεώσεων εξ’ αποστάσεως κατά την πραγματοποίηση κανονικών τηλεφωνικών κλήσεων. Οι εγκαταστάσεις κλήσεων ήχου και βίντεο και πολλές άλλες δυνατότητες δίνουν στο Viber μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εφαρμογές. Για να ξεκινήσει η εφαρμογή, ο χρήστης πρέπει να παρέχει τον αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιεί. Ένα μήνυμα επαλήθευσης θα σταλεί στη συσκευή που θα χρειαστεί να τον εισάγει για τον έλεγχο ταυτότητας της συσκευής. Στη συνέχεια, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει άτομα που δεν χρησιμοποιούν το Viber και άτομα που χρησιμοποιούν το Viber.  

Τι είναι το WhatsApp;

Το WhatsApp δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να συνομιλήσει με έναν άλλο χρήστη που έχει επίσης κατεβάσει το WhatsApp. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να κάνουν την εμπειρία γραπτών μηνυμάτων πιο ικανοποιητική. Όταν το 2014 εξαγοράστηκε από την εταιρεία Facebook σταμάτησε να υπάρχει η ετήσια χρέωση και από τότε είναι δωρεάν για όλους. Το WhatsApp είναι διαθέσιμο σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα όπως Android, iOS, BlackBerry, Windows Mobile.

Ομοιότητες-Διαφορές

Ομοιότητες:

 • Και οι 2 εφαρμογές υποστηρίζονται σε Παγκόσμια Κλίμακα.
 • Η λήψη και εγκατάσταση και των 2 εφαρμογών είναι δωρεάν.
 • Ο αριθμός τηλεφώνου του χρήστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση κλήσεων βίντεο και ήχου χωρίς χρέωση. Η μόνη απαίτηση είναι ότι ο χρήστης πρέπει να έχει εγκαταστήσει την αντίστοιχη εφαρμογή.
 • Το κύριο πλεονέκτημα και των 2 εφαρμογών της χρήσης αυτής της εφαρμογής είναι ότι οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα. Αυτό ισχύει επίσης κατά την αποστολή μηνυμάτων σε διεθνές επίπεδο.
 • Δεν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις, εκτός ορισμένων περιπτώσεων.
 • Προστατεύουν συνομιλίες και κλήσεις με κρυπτογράφηση από τον έναν χρήστη στον άλλον.
 • Αποστολή μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών των εφαρμογών και επιτρέπεται η δημιουργία ομάδων, η οποία επιτρέπει σε πολλά άτομα να συμμετέχουν σε μια συνομιλία.
 • Πραγματοποίηση κλήσεων φωνής / βίντεο σε οποιονδήποτε διαθέτει την εφαρμογή. Η ποιότητα των βιντεοκλήσεων και στις 2 εφαρμογές βασίζεται στη σύνδεση.  Εάν υπάρχει κακή σύνδεση, η ποιότητα βίντεο της κλήσης θα μειωθεί επίσης. Με τη χρήση του Wi-Fi, η ποιότητα της κλήσης θα είναι καλύτερη.
 • Δημιουργία και αποστολή μηνυμάτων φωνής / βίντεο.
 • Ο χρήστης και με τις 2 εφαρμογές μπορεί να στείλει οποιονδήποτε τύπο αρχείων πολυμέσων.
 • Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί μία επαφή από την λίστα επαφών του με μία άλλη επαφή.
 • Ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί την τοποθεσία του με σύνδεση της εφαρμογής με τους χάρτες.

Διαφορές μεταξύ Viber και Whats App Messenger:

 • Το Viber προσφέρει φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις εδώ και χρόνια και είναι σε καλύτερο επίπεδο από το WhatsApp.
 • Το WhatsApp έχει έναν πολύ απλό σχεδιασμό στην χρήση της εφαρμογής. Ωστόσο, αλλάζει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Σε BlackBerry και Symbian είναι με τον πιο απλό σχεδιασμό, ενώ σε Windows Phone, iOS και Android έχει το μπλε/πράσινο χρώμα. Η λειτουργία του voice calling είναι διαθέσιμη μόνο για smartphones με Android, iOS, BlackBerry 10 και Windows Mobile. Το Viber έχει το ίδιο άσπρο μοβ χρώμα σε όλες τις πλατφόρμες, είτε στην έκδοση για κινητά, είτε στην έκδοση για υπολογιστές.
 • Στο Whats App μπορείς επίσης να προσθέσεις δική σου φωτογραφία προφίλ και status.  Επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά που το χρησιμοποιείς login και log out. Μπορείς να λαμβάνεις μηνύματα ενώ είσαι offline τα οποία αποθηκεύονται στους servers της εφαρμογής μέχρι να ξανά συνδεθείς. Μπορείς επίσης να στείλεις με email τις συζητήσεις σου, να στείλεις broadcast μηνύματα και να συμμετέχεις σε ομαδικές συνομιλίες. Κάποιες από αυτές τις λειτουργίες δεν τις διαθέτει η εφαρμογή Viber.
 • Το WhatsApp Calling μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις σε τηλέφωνα παγκοσμίως. Το μόνο κόστος προκύπτει όταν υπερβεί ο χρήστης το όριο των δεδομένων του. Σε αντίθεση με το Viber, όπου υπάρχει ειδική κατηγορία για κλήσεις εκτός της χρήσεις της εφαρμογής που ονομάζεται Viber Out και είναι μία υπηρεσία στην οποία πραγματοποιούνται κλήσεις σε αριθμούς που δεν χρησιμοποιούν το Viber και συνδέει τον χρήστη οπουδήποτε στον κόσμο με χαμηλή χρέωση. Ακόμη και κλήσεις σε σταθερά τηλεφώνα.
 • Στο Viber υπάρχουν τρεις τύποι ομαδικής επικοινωνίας: Ομάδες, Κοινότητες και λίστες εκπομπών. Οι ομαδικές συνομιλίες έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι κοινότητες επιτρέπουν απεριόριστο αριθμό συμμετεχόντων και απαιτούν διαχειριστή. Οι λίστες εκπομπών επιτρέπουν να σταλθούν μηνύματα σε πολλές επαφές ταυτόχρονα. Το Whats App παρέχει μόνο ομάδες.
 • Το Viber παρέχει επίσης ψυχαγωγία! Ο χρήστης μπορεί να προσκαλέσει άτομα στα παιχνίδια Viber. Το Whats App δεν έχει παιχνίδια.

Υπέρ:

 • Το Viber, αν και σαν εφαρμογή είναι πιο περίπλοκη από το WhatsApp, εξακολουθεί να είναι εύκολο στη χρήση με κάποια εμπειρία με την εφαρμογή.
 • Το Viber διαθέτει ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών, γεγονός που το καθιστά πιο εύκολο στην χρήση. Διαθέτει την κλασσική μωβ και άσπρη λειτουργία, αλλά έχουν προστεθεί και 2 ακόμη επιλογές για αλλαγή χρώματος: μπλε και μαύρο.
 • Το Viber μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές πλατφόρμες όπως και το Whats App ακόμη και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το τηλέφωνο πρέπει να συνδέεται συνεχώς με τον υπολογιστή για να εμφανίζει όλα τα μηνύματα που κυκλοφορούν.
 • Το Viber έχει επίσης μία κατηγορία που ονομάζεται “Εξερεύνηση” και εκεί ο χρήστης μπορεί να βρει ειδήσεις από διάφορα site, κοινότητες, που ουσιαστικά είναι μεγάλες δημόσιες ομάδες στις οποίες μπορείς να δεις και να διαβάσεις πολλά πράγματα.
 • Τα Doodles στο viber μπορούν επίσης να σταλούν σε φίλους χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και χρώματα και σχεδιάζοντας στην οθόνη.
 • Με το Viber, μπορείτε να ξεκινήσετε μια μυστική συνομιλία και να ορίσετε ένα χρονόμετρο που θα διαγράφει το μήνυμα την καθορισμένη ώρα. Μπορείτε επίσης, να ρυθμίσετε τα μηνύματα βίντεο σε καθορισμένη ώρα μετά την προβολή του βίντεο μία φορά. Μπορεί να οριστεί και ένας αριθμός pin για την είσοδο στην εφαρμογή κυρίως για την χρήστη σε υπολογιστές.
 • Το Viber παρέχει έξτρα αποκρυπτογράφηση της συνομιλίας μεταξύ των χρηστών και παρέχει την δυνατότητα να ορίζει ο χρήστης την κάθε επαφή του ως αξιόπιστη επιβεβαιώνοντάς την με έναν μυστικό κλειδάριθμο.
 • Το Viber προσφέρει φωνητικές κλήσεις HD, εκτός από την κανονική λειτουργία του. Η δυνατότητα φωνητικής κλήσης HD υποστηρίζεται από δίκτυα υψηλότερου εύρους ζώνης. (4G και 5G). Η ποιότητα της κλήσης είναι πολύ καλή και μερικές φορές λέγεται ότι είναι πιο καθαρή από μια κανονική κλήση.
 • Το WhatsApp διαθέτει αυτοκόλλητα, αλλά όχι τόσο πολλά όσο το Viber.

Κατά:

 • Το Whats App χρησιμοποιεί μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και όχι μια σύνδεση κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνήσει με άλλα μέλη του Whats App. 
 • Το WhatsApp θεωρείται απλό και αποτελεσματικό. Παρόλο που οι δυνατότητες φωνητικής κλήσης προστέθηκαν στο WhatsApp, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, αλλά μόνο μια προσθήκη μερικών κουμπιών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας φωνητικής κλήσης.
 • Το WhatsApp δεν διαθέτει δυνατότητα αυτοκαταστροφής μηνυμάτων.
 • Το Viber παρέχει πολλά αυτοκόλλητα για να προσελκύσει νεότερους χρήστες. Τα αυτοκόλλητα είναι κυρίως δωρεάν, αλλά υπάρχουν και κάποια που μπορείς να τα αγοράσεις επί πληρωμή.
 • Το Whats App δεν παρέχει καμία επιπλέον ασφάλεια για τις συνομιλίες μεταξύ των χρηστών όπως το viber.
 • Το WhatsApp παρέχει εξαιρετική ποιότητα φωνής σε ποικιλία εύρους ζώνης (3G+). Υπάρχει μια πτώση ποιότητας σε χαμηλά δίκτυα όπως, 2G.

Επομένως το Whats App σε σύγκριση με το Viber έχει λιγότερες λειτουργίες, αλλά το Viber μπορεί να κουράζει με τις συνεχόμενες ανανεώσεις και τις προσθήκες νέων λειτουργιών. Συγκριτικά, αν και το Whats App Messenger έχει περισσότερους χρήστες από το Viber, το Viber καταλήγει να είναι πιο οργανωμένη εφαρμογή από το Whats App και να παρέχει έξτρα δυνατότητες ασφάλειας μεταξύ των χρηστών την ώρα που συνομιλούν στην εφαρμογή.

πηγές: https://www.secnews.gr/100499/whatsapp-vs-viber/

https://el.strephonsays.com/viber-and-vs-whatsapp-9643

https://www.lifewire.com/whatsapp-vs-viber-3426376